Usikker framtid for Ryfylkerådet

Nye Sandnes har tenkt å være med i Ryfylkerådet. Nå vil de andre ryfylkekommunene vurdere rådets framtid i lys av den nye kommunestrukturen.

Nye Sandnes vil være med i Ryfylkerådet, ifølge Bjarte Dagestad, til venstre. Rådmann Jon Ola Syrstad og Strand skal diskutere tettere samarbeid med Nye Stavanger.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ryfylkerådet består i dag av fem kommuner: Sauda, Suldal, Hjelmeland, Strand og Forsand. Fra 2020 blir Forsand slått sammen med Sandnes, og Nye Sandnes har tenkt å fortsette i Ryfylkerådet, ifølge Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad.

Verken Hjelmeland eller Forsand ville slå seg sammen med Strand, som derfor har vendt seg mot Nye Stavanger (Stavanger, Rennesøy, Finnøy). Nye Stavanger og Strand mener de har mye å vinne på bedre samarbeid.

Oppsummert: Mye er uavklart i Ryfylke. Dette er bakgrunnen for at Ryfylkerådet foreløpig ikke er klar til å utlyse stilling som ny daglig leder i sekretariatet Ryfylke IKS, når Torkel Myklebust snart blir pensjonist.

Ser mot Stavanger

I rådsmøte fredag 7. april uttalte rådmann i Strand, Jon Ola Syrstad, at kommunene er i ferd med å vende seg fra hverandre.

- Vi skal drøfte samarbeid mellom Strand og Stavanger. Dette vil også kunne påvirke hvordan vi skal agere i forhold til interkommunalt samarbeid i Ryfylke. Dere må gi oss den tiden som trengs til en grundig gjennomgang av dette. Om det er Ryfylke IKS som er løsningen for en region som har valgt helt andre løsninger, sa Syrstad med tanke på Nye Sandnes.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) signaliserte at Nye Sandnes har tenkt å være med i Ryfylkerådet, og at det kan gi nye muligheter for samarbeid.

– Det kan utnyttes positivt for hele regionen, men jeg hører negative ord og senser hvordan holdningen er, kommenterte Dagestad.

Tidligere har både Finnøy og Hjelmeland vært med i Ryfylkerådet. Ut fra signaler som er kommet fra Nye Stavanger, lurer ryfylkekommunene på den nye storkommunen har tenkt å være med.

Daglig leder i Ryfylke IKS, Torkel Myklebust, med ryggen til, blir pensjonist til høsten. Rådsordfører Bjørn Laugaland har tenkt å konstituere etterfølgeren i en midlertidig stilling til Ryfylkerådets framtid er avklart.

– Her møtes fem bygdekommuner som har vært opptatt av et geografisk avgrenset område. Det er naivt å tro at det skal være akkurat likt hvis Nye Sandnes og Nye Stavanger trer inn. Vi må ta diskusjonen i kommunestyret om det er det vi vil. Derfor kan vi ikke gå tungt ut og ansette ny daglig leder når vi ikke vet hvordan Ryfylke IKS er om 3–4 år, sa Øyvind Valen, rådmann i Suldal.

Asbjørn Birkeland

2020

Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland påpekte at ny kommunestruktur ikke vil gjelde før 2020, og at Ryfylke IKS må ha en leder fram til det.

Kollega Syrstad i Strand mente den som skjer med den nye kommunestrukturen skaper en ny orientering.

– Vi ser også muligheter i andre retninger enn Ryfylke og vil avveie dette, sa han.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes var enig.

– Ryfylkerådet har bestått av landkommuner og får nå Norges 7. største by inn. Da må vi vite hva det betyr. Det blir en annen balanse mellom sør og nord. Dette kan vi ikke la være å diskutere. Det er ikke skepsis, men å realitetsorientere oss i forhold til at det skjer endringer, sa hun.

Den nye rådmannen i Hjelmeland, Wictor Juul, karakteriserte situasjonen som «komplisert, fordi alt er i bevegelse».

Konklusjonen ble at det er aktuelt med en midlertidig konstituering av daglig leder, og at Ryfylkerådet skal diskutere saken igjen i august.

Wictor Juul, rådmann i Hjelmeland
Publisert:
 1. Forsand
 2. Ryfylke
 3. Sandnes
 4. Stavanger
 5. Strand

Mest lest akkurat nå

 1. E39 er åpen igjen etter at tankbil veltet

 2. Sandnes venter litt med gjenåpningsfesten

 3. Nå skal det avgjøres - når Sandnes helt til topps i Bocuse d’Or?

 4. 20 grader i dag, uvær til natten

 5. Ferde vil øke bom­takstene på Nord-Jæren

 6. Når Nerdrum ikke teller