Butikker vil vrake buregg

Den største dagligvareaktøren i Norge, Norgesgruppen, er i tenkeboksen og vurderer å fase ut egg fra høner i bur med innredning til fordel for egg fra frittgående høner og økologiske egg.

Geir Ove Salte på Brusand investerte i nytt hønsehus i 2013 og har høner i bur med verpekasse, sandbad og vaglepinne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Rema 1000 kuttet buregg allerede i 2012, og nå følger butikkjeden Bunnpris etter. Derfor er det mange eggprodusenter som er spente på om hva den største aktøren i dagligvaremarkedet, Norgesgruppen, vil gjøre de neste årene. Signalene er at kjedene ønsker omlegging til frittgående høner.

– Det er en del uro i næringen, og jeg får en del telefoner fra frustrerte produsenter som lurer på hva som skjer, sier leder Tone Steinsland i Rogaland Fjørfelag.

Nye krav i 2012

Tor Gudmestad på Nærbø har 17.000 frittgående høner fordelt på fire avdelinger.

9 av 10 nordmenn opplever at norske egg er trygge å spise. Langt færre har et mer bevisst forhold til hvordan eggene blir produsert. Det viser en spørreundersøkelse om Epinion har utført på oppdrag fra Norsk Fjørfelag og Rogaland Fjørfelag.

Opp mot halvparten svarer vet ikke når de blir spurt om nevne ulike produksjonsmåter av egg i Norge, og 7 av 10 er ikke klar over at de tradisjonelle, nakne nettingburene med tre høner i hvert bur ble forbudt i 2012.

– Vi vil gjerne levere det forbrukerne vil ha. Spørsmålet er hvem som skal bestemme hva du kan velge mellom i butikkhyllene. Der har kjedene stor makt. I dag er det tre lovlige og likestilte produksjoner av egg i Norge, og hvis du fjerner en av disse, gir du ikke forbrukerne muligheten til å velge fritt, sier Steinsland.

Les også

– Hønene har det like bra

Forbudet mot de tradisjonelle burene førte til at mange norske eggprodusenter investerte mange millioner i større bur med innredning som vaglepinne, sandbad og rugekasse, bygde om til hønsehus med frittgående høner innendørs eller økologisk produksjon der hønene kan gå både ute og inne. 1 av 3 norske verpehøner lever nå i miljøbur. I Rogaland er andelen nærmere 2 av 3.

– Mer frittgående høner

Norgesgruppen har ikke tatt noen beslutning om å kutte ut egg fra høner i bur med miljøinnredning, men bekrefter at det er et tema som blir diskutert. 69 prosent av eggene som selges av Norgesgruppen i dag er fra frittgående høner, 23 prosent er fra høner i miljøbur, mens 8 prosent er økologiske egg.

– Vi tror at det går i retning av mer egg fra frittgående høner, sier Bård Gultvedt, som er direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen.

Han peker på tre forhold som påvirker utviklingen: flere produsenter legger om til frittgående høner, forbrukere etterspør egg fra frittgående høner og kjedene opplever påtrykk fra dyrevernorganisasjoner.

– Vi er ikke der nå at vi vil kutte ut egg fra høner i bur med miljøinnredning. Men det kan være at vi kommer der om ikke så lenge. Det er ingen tvil om at vi går i retning mer frittgående, sier Gultvedt.

Norgesgruppen er den største dagligvareaktøren i Norge med en markedsandel på rundt 40 prosent og står bak kjente kjeder som Kiwi, Meny, Spar, Eurospar og Joker. I Meny-butikkene selges det bare økologiske egg og egg fra frittgående høner.

– Vi har ikke tatt noen beslutning om å kutte egg fra høner i bur. Men det er et tema som står på dagsorden, og vi har en dialog med Nortura om det, sier Gultvedt.

– Vil dere ta en beslutning om dette i løpet av året?

– Det er et godt spørsmål. Jeg kan ikke svare på det akkurat nå og vil ikke bli bundet til et bestemt tidspunkt. Det er litt opp til hvor fort Nortura og produsentene kan legge om. Vi må ha respekt for at bøndene må ha muligheten til å legge om produksjonen, og det er viktig at vi jobber tett med leverandørene. Samtidig må vi ta hensyn til hva forbrukerne ønsker, sier Gultvedt.

Publisert: