Se, dette kan bli verdens beste «franske» ost - fra Høg-Jæren

Er verdens beste chevre norsk? Spør matskribent Andreas Viestad. Han har smakt ostene fra Norges minste ysteri langt oppe på Jæren. Nå skal de også testes ut i Paris og Champagne.

Slik ser de ut, ostene, som skal på prøvesmaking til Paris.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Hvorfor ikke? Frankrike er at landene der folk har stor sans for geitost.

Forklarer danske Bo Jensen der han titter fram fra det lille ysteriet på Aurenes, vel fire kilometer inn fra Knudaheio, Arne Garborgs dikterstove.

På gården til Astrid og Njål Sikveland der de driver med noe så uvanlig som geiter på Jæren, har han funnet sin base. Her lages ostene som nå blir møtt med gjetord fra fjern og nær.

Årets ost

Dansken blir nærmest genierklært av kjennere. Tidligere i år ble han hedret med «Årets ost» i Det norske måltid. Det skjer bare etter to sesonger med Bo Jensen ysteri.

Bo Jensen regner med at han denne sesongen vil lage rundt 12.000 oster.

Og hverken franske kjendiser som Crottin Chavignol, St. Maure eller Coeur de St.Felix er så gode at de matcher de norske geiteostene, mener kokebokforfatter og matskribent Andreas Viestad i en to siders reportasje i Magasinet til Dagbladet.

Viestad hadde også plukket ut ørret fra Hardanger og ostene fra Jæren til et større arrangement i regi av Jamie Oliver i London - med smaken av Norge - men det hører med til historien at varene forsvant på flyet.

Selv har Bo Jensen sagt opp stillingen som konditor på Sola Strand hotell for å satse 100 prosent på ost i det som har blitt hans egen en manns bedrift.

Derfor nøler han ingen ting med å dra til Frankrike på torsdag med en ost som er så fransk at den har fransk navn også i Norge; chevre, som betyr geitost.

– Det blir vel nesten som å dra til Sahara med sand?

– Jeg regner ikke med at det blir bestillinger, smiler Bo Jensen.

Paris

Han har avtaler med ansatte i spesialbutikker i Paris. De skal smake ostene hans, mest for hans egen del. Han vil ha tilbakemeldinger og råd i et ambisiøst prosjekt: Jæren skal lage verdens beste chevre. Ikke noe mindre enn det. Oste-VM arrangeres i London i september. Der stiller han. Før det skal ostene også delta på en stor matmesse i Champagne-distriktet.

– Det er ikke noen annen måte å lage chevre på i Frankrike enn her, forklarer ysteren, som er utdannet både som kokk, slakter, servitør og konditor.

Dette skal bli osten «Fjelltopp».

Klokken er ikke passert åtte på morgenen. Midt på natten kjørte han fra huset hjemme i Sandnes for å starte produksjonen her oppe på Høg-Jæren. Dagen før tok han turen tre ganger. Hver vei er 30 kilometer. Men ostene må passes som små barn.

Nå skal de siste skålene fylles med det som skal bli «Fjelltopp» eller «Lille aske» (med ekte aske fra Frankrike). De selges lokalt både på Ostehuset og hos A. Idsøe i Stavanger, men distribueres landet rundt gjennom i Matcompaniet. I tillegg testes en ny sort, «Noah», etter sønnen som ennå ikke er født, men som kommer i september. Bo vet fortsatt ikke hvilken type han skal velge som VM-ost.

Det er utgangspunktet som er så godt, råstoffet, forklarer Bo Jensen.

Aurenes

– Se på naturen. Det er den som gir oss det gode utgangspunktet, råstoffet.

I 24 år har gården levert elitemelk. Geitene er nettopp melket. Nå springer de raskt opp i knausene som stiger opp fra flate Jæren. Melka blir levert på direkten inn i ysteriet, som han kaller Norges minste. Det skal imidlertid ikke bli større.

– Nå lager jeg rundt 12.000 oster i sesongen fra mars til oktober. Det er akkurat nok arbeid. Det er ikke bare produksjonen, det er så mye annet rundt ostene som må gjøres, forklarer han.

Denne dagen går det med 170 liter geitemelk av totalt kanskje 15.000 liter på en sesong. Dette er melk som ellers ville blitt kjørt helt til meieri på Haukeli fra ostefylket Rogaland. Fordi ingen av de lokale meieriene bruker geitemelk.

Butikk?

Men går det an å ha ost som levebrød. Ysteriet har gått konkurs en gang tidligere. Nå skal Bo Jensen få alt til å gå rundt alene.

– Jeg gjør dette så lenge det er kjekt. Det er tilbakemeldingene som driver meg, ikke inntektene.

– Men du drar til Paris uten håp om å selge en ost?

– Ja, men det hadde jo vært stas om det kom en bestilling, medgir Bo Jensen.

Mer ålreit med geit
Publisert:
 1. Jæren
 2. Paris
 3. Frankrike

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 3. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 5. Snille, gode Ole Kallelid

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet