Anklager Høyre og FrP for løftebrudd

Karin Andersen (SV) hevder Høyre og FrP satser på at en «gammeldags formynderstat» skal ivareta utviklingshemmedes rettssikkerhet.

- Gammeldags formynderstat, sier SVs Karin Andersen om de borgerliges varslede politikk for utviklingshemmede. Her med partikollega Snorre Valen i en annen sammenheng. Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Aftenbladet skrev mandag at Høyres saksordfører for stortingsmeldingen om utviklingshemmedes levekår er skeptisk til å opprette et offentlig utvalg. Heller ikke FrP kunne garantere dette. Høyre og FrP vedtok i opposisjon at regjeringen bør nedsette et nettopp et slikt utvalg for å rette opp i alvorlige problemer.

Dette er problemer som utvikling av store institusjonsliknende bofellesskap — av kritikerne kalt omsorgsgettoer - og som mangel på arbeidsplasser og dagtilbud. Utvalget skulle også finne effektive tiltak for å heve kompetansen hos de som jobber med utviklingshemmede, samt for å styrke deres rettssikkerhet i forhold til blant annet overgrep. Høyres saksordfører er motstander av å sette et tak på antall leiligheter i bofellesskap, og mener det er opp til kommunene å finne gode boligløsninger i samarbeid med beboerne. Interesseorganisasjoners og forskeres poeng har i flere år vært at kommunene må styres, dersom målene i Ansvarsreformen fra 1991 fortsatt skal gjelde.

— Jeg er dessverre ikke overrasket, sier Karin Andersen. Mangeårig sosialpolitiker på Stortinget for SV, og partifelle med tidligere inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, som la fram meldingen som nå skal behandles.

- Bare opposisjonspolitikk

— Engasjementet til Høyre og FrP har mer hatt preg av å være ren opposisjonspolitikk fra før valget. Det har ikke vært et signal om partiene har ment at utviklingshemmede skal kunne få mer frihet til egne valg, sier Andersen.

Hun deltok på et valgkampmøte i Stange i Hedmark i august. Hun hevder Høyre og Frp der lovet å stå på prinsippet om at utviklingshemmede som alle andre skal få velge hvor de vil bo.

— Det slår også stortingsmeldingen fast. Den skal behandles iStortinget nå, men der vil altså Høyres saksordfører la kommunene bestemme.

- Gammeldags formynderstat

— Dette er løftebrudd når en ser på hva Høyre og FrP lovet i valgkampen. Nå er det plutselig kommunene som skal få mer selvbestemmelse. Dette er ikke nye ideer og bedre løsninger. Gammeldags formynderstat, det er hva det er, sier Andersen.

Hun har i arbeidet med stortingsmeldingen foreslått at regjeringen nedsetter et offentlig utvalg. Utvalget skal "skal utrede styringssystemer som skal sikre rettighetene for mennesker med utviklingshemming, slik at nasjonale politiske målsetninger kan innfris," skriver Andersen i forslaget.

Tiltro til kommunene

Konfrontert med kritikken sier Bente Stein Mathisen atHøyre er opptatt av at ansvarsreformens intensjon og mål skal gjelde.

— Mennesker med utviklingshemming har rett til etselvstendig liv. De skal være en del av samfunnet sammen med alle andre og hade samme valgmulighetene som andre. De skal ikke diskrimineres, sier hun.

— Høyre er ikke for noen formynderstat, snarere tvert imot. Vi mener at de beste løsningene på problemer og utfordringer bør løsesnærmest der utfordringene er. Vi har tro på at kommunene i samarbeid medbrukerne og pårørende finner frem til egnede boligformer og boligstørrelser somsikrer de utviklingshemmede gode bovilkår, i tråd med målene og intensjonene iansvarsreformen.

Mener Andersen misforstår

— Det virker som om Karin Andersen har misforståttbegrepet formynderstat. Hun ønsker detaljstyring fra statens side. Er det ikkedet som er formynderstat? Høyre ønsker at de som er nærmest utfordringene, skalfå mest mulig å si. Dette skaper nye muligheter og bedre løsninger.

— Når det gjelder nedsettelse av et offentlig utvalg harvi ikke konkludert hva vi vil foreslå. Jeg har kun uttalt at jeg lurer på omdet er nødvendig. Vi er opptatt av å sikre gode livsvilkår for deutviklingshemmede og at det må settes i gang tiltak så raskt som mulig på deområdene hvor målene i ansvarsreformen ikke er nådd.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Høyre tviler på Høyre-forslag

 2. Vurderer engelsk system for risikoutsatte voksne

Publisert:
 1. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Vraket til Tour de France – mot lagbytte for Kristoff

 2. Vil bygge hummerfabrikker for 650 millioner kroner

 3. Hun blir ny samferdselssjef i Rogaland

 4. «Helse­sista» med tydelig beskjed til foreldre om rystende overg­reps­trend

 5. 22 nye koronasmittede på Nord-Jæren, to på Jæren

 6. Tungbilnæringen: - Krysset ved Gabbas er en versting. Her må vi få gjort noe