Slik blir Stavangers nye Grafiske Museum

For å bestemme hvem som skal ha ansvaret for å tegne et nytt grafisk museum i Stavanger har en arkitekturkonkurranse blitt holdt. Mandag ble det kunngjort at vinnerne er Eder Biesel AS, Stavanger.

Museet vil være synlig fra østsiden av Vågen. Juryen mener bygget "gir et sympatsik bilde av hvorledes den nye bebyggelsen er inpasset."
  • Ane Undhjem
Publisert: Publisert:
Plantegningen av museet.
Foajeområdet skal ha kontakt med gårdsrommet utenfor, og med utstillingsarealene i både Hermetikkmuseet og Grafisk Museum.
Arktektene har ivaretatt gårdsplassens kvaliteter på en god måte, mener juryen.
Museet sett ovenfra.
Slik vil hjørnet ved Andasmauet og Haugvaldsgate se ut.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det er spesielt og gledelig å vinne. Når man er med i konkurranser legger man mye kjærlighet og arbeid inn i et slikt prosjekt. Å få en så god tilbakemelding er jo det beste som kan skje, sier Christine Biesel, en av arkitektfirmaets grunnleggere.

Sammen med Wilhelm Eber, firmaets andre grunnlegger, har hun nettopp mottatt blomster og gratulasjoner fra administrerende direktør ved Museum Stavanger, Siri Aavitsland. Det er samlet en liten gruppe feirende og kakespisende mennesker i øverste etasje på Norsk Hermetikkmuseum. Kostnadene til et slikt bygg har enda ikke blitt beregnet, men arbeidet for å få finansiering vil likevel starte nå.

— Vi kommer til å kontakte Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og staten. Det er ikke uvanlig at en tredjedel av kostnadene til et museum kan bli dekket av staten. Vi vil gå inn i en nær dialog med våre eiere og med staten for å få til dette. Vi kommer også til å prøve å få til et godt samarbeid med næringslivet, og vi håper de vil være med på laget, sier Aavitsland.

Slås sammen med Hermetikkmuseet

Det nye museet vil være en samlokalisering mellom Hermetikkmuseet og Grafisk Museum, og ligge der Hermetikkmuseet nå ligger. Aavitsland forteller at Hermetikkmuseet er svært godt besøkt med nærmere 40000 mennesker innom i løpet av året. Hun tror samlokaliseringen vil bety betydelig økning i antall besøkende.

Prosjektet er prioritert i kulturarenaplanen i perioden 2012 – 2016, og Aavitsland håper de kan få lagt grunnsteinen for å starte byggeprosessen i løpet av 2017.

Vinnerne av konkurransen startet arbeidet allerede i fjor. Da hadde de et oppstartsmøte. Deretter har de jobbet intensivt med prosjektet i to måneder før det kunne vises frem. Biesel forteller at det ble sene netter mot slutten, men at det var verdt alt slitet.

— Hele oppgaven har vært interessant å jobbe med. Beliggenheten som er så sentral i Stavanger, den historiske bydelen, men også å få jobbe med temaer som grafikk og et museum med utstilling har vært veldig spennende, sier Biesel.

Utfordrende sted å bygge

Hun forteller at det har vært utfordrende å planlegge bygging på en tomt som ligger i et så bratt landskap som i Gamle Stavanger, og at de også har måtte ta mye hensyn til de allerede eksiterende byggene rundt.

— Å finne en logistikkmessig god løsning brukte vi mye tid på. Vi undersøkte mange alternativer til det falt på den bygningen vi til slutt valgte, sider Biesel.

Daglig leder for Grafisk Museum, May Tove Nyrud tror samarbeidet mellom museet og arkitektene kommer til å gå fint. Hun forteller at museet har hatt en vanskelig situasjon den siste tiden fordi de ligger utenfor sentrum, og fordi de har måtte stenge to ganger i løpet av de siste årene. Hun ser nå frem til å få et fast bygg å huse museet i.

— Arkitektene har vist god forståelse for beliggenhet og tomter. De er hyggelige mennesker som vi gleder oss til å jobbe videre med, sier Nyrud.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  2. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

  3. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

  4. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

  5. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk

  6. Nå kan alt skje i Stavanger!