- Pels er ikke trendy!

Lørdag kveld gikk over 300 i fakkeltog mot pels i Stavanger

Publisert: Publisert:

Fakkeltoget mot pels i Stavanger trakk over 300 deltakere lørdag kveld.

Denne artikkelen er over fem år gammel

Nina Åkre (til venstre) og Kjersti Nylend er ikke stolte av at Rogaland er et pelsdyrfylke.

Vilja Viktoria Øvrebø på 18 år fortviler over at så mange av hennes jevngamle går med dyre jakker med pelskant. Selv vil hun avvikle pelsdyrnæringen umiddelbart.

"Et liv i bur er et liv i tortur" var den klare meldingen på banneret foran fakkeltoget rundt Breiavatnet i Stavanger sentrum.

— Hva vil vi ha?

— Tomme bur.

— Når vil vi ha det?

— Nå!

Ropene gjallet rundt Breiavatnet tidlig lørdag kveld. Store og små, to- og firbeinte - det vil si hunder - møtte taktfast opp da dyrevernorganisasjonen Noah arrangerte fakkeltog mot pels. Over 300 personer stilte opp, ifølge arrangøren - til tross for at det var vind og litt regn i luften.

En av demonstrantene var 18 år gamle Vilja Viktoria Øvrebø. Ikledd revemaske var hun med og bar fanen foran toget der det sto "Et liv i bur er et liv i tortur". Hun har aldri før deltatt i fakkeltog mot pels, og er støttemedlem i Noah.

— Dette er noe jeg virkelig støtter opp om. Flertallet i Norge vil ha pelsdyrnæringen vekk. Selv skjønner jeg ikke hvordan noen kan støtte noe slikt. Det er ingenting forsvarlig i å ha fyr i trange bur. De trenger å bruke instinktene sine. Jeg er lei av at staten ikke gjør noe med det, sier hun.

Motepress

— Mange av dine jevnaldrende går med dyre jakker med pelskant. Hva tenker du om det?

— Jeg tenker at det er motepresset. Jeg merker det på skolen. Det er ekkelt. Jeg har sagt fra til flere av dem hva jeg synes. Flere jenter på 15-16 år svarer at de ikke visste om det. Andre sier at dyret allerede er dødt og at vi som enkeltpersoner ikke kan gjøre noe. Men ingen innrømmer direkte at de har slike jakker fordi det er populært, sier Øvrebø.

To andre deltakere er Nina Åkre og Kjersti Nylend:

— Vi vil vise at politikerne må holde det de har lovet, nemlig stoppe pelsdyrnæringen.

— Men pelsdyrnæringen er viktig i Rogaland?

— Det liker vi ikke. Det er ikke noe å være stolte av, sier de.

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren, Miljøpartiet De Grønne, SV og Unge Venstre var også med.

SVs Heidi Leite ønsker å avvikle næringen.

Thorstvedt: Feil med pels

— Vi ønsker å gi dem som i dag driver med pelsdyr mulighet til omstilling, sier hun.

Noah feirer i år 25-årsjubileum og markerer samtidig 25 års kamp for pelsdyrene. Stavanger er en av 15 byer der det ble arrangert fakkeltog mot pels.

— Vi er strålende fornøyd med oppslutningen. Responsen er større enn tidligere. Flere bryr seg om dyrevelferd og synes det er viktig å si nei til pels. Blant de unge er det veldig in med pels. Jeg tror mange ønsker å engasjere seg og si i fra at det ikke er ok. Da ofrer de lett en lørdagskveld for dyrenes skyld, sier Nenne Jelena Søyland i Noah i Stavanger.

En som også skulle vært med i fakkeltoget var modell, designer og dj, Charlotte Thorstvedt, men hun ble forhindret i siste liten. På telefon til Aftenbladet sier hun:

Charlotte Thorstvedt:Programleder på tv, moteredaktør i Det Nye, smykkedesigner, musiker, DJ og bokaktuell. Erik Thorstvedts datter, oppvokst i Stavanger - og ihuga pelsmotstander.

— Jeg tror ikke pels er moderne lenger i det hele tatt! Når temaet kommer høyere på dagsorden, tror jeg at ungdom spesielt blir mer oppmerksom på at dette rett og slett er feil. Flere og flere blir oppmerksom på det. Trenden med pels på klær vil forhåpentligvis forsvinne. Folk er i ferd med å få større empati med andre arter enn bare mennesket, sier hun.

Publisert: