Ung veteran sikter mot listetoppen

Eirik Faret Sakariassen (23) sier han gjerne vil toppe listen til Stavanger SV til neste års kommunevalg.

Publisert: Publisert:

Eirik Faret Sakariassen flagget superkrefter under en lærerdemonstrasjon like før påske. Det kan det være behov for i Stavanger SV. Foto: Tone Helene Oskarsen

  • Stein Halvor Jupskås
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Halvannet år før kommunevalget er det alt klart at SV trenger en ny toppkandidat på lista til kommunevalget. Marcela Molina har varslet at hun ikke tar gjenvalg.

Faret Sakariassen er fortsatt inne i sin første bystyreperiode, men han har vært med i politikken siden han var 14 år. Og han har ikke gjemt seg bort.

Han understreker at han ønsker å være med på laget videre, uansett om han får topplassen på lista eller ikke.

— Jeg stiller meg til disposisjon dersom partiet vil ha meg. Jeg foretrekker å være åpen om det, i stedet for å drive noe taktisk spill i det skjulte. Jeg føler meg klar for oppgaven, og jeg er veldig motivert, sier han.

Bolig og omsorg

— Jeg hører til en generasjon SV-ere som kun kjenner partiet som et regjeringsparti. Nå er vi nede i en bølgedal etter valget i fjor høst. Men jeg tror vi kommer til å reise oss igjen, og at det vil skje raskt, sier han.

Faret Sakariassen er nylig blitt utpekt til å sitte i et nasjonalt utvalg som skal meisle ut sakene SV skal vinne velgere med neste høst. Utvalget starter sitt arbeid i disse dager.

- Hvilke saker vil du selv trekke fram?

— Boligpolitikken blir utrolig viktig, ikke minst her i Stavanger. Prisnivået og befolkningsveksten skriker etter nye løsninger. Jeg har tro på at det kommunale tomteselskapet kan sørge for en sterkere offentlig hånd på boligpolitikken. I Sandnes har de et liknende selskap, som gjør boligene klare så raskt som mulig og man unngår at noen ruger på tomtene til prisene er på topp. På den måten har Sandnes greid å få til leiligheter som ligger 10-15 prosent under det private markedet i pris, organisert slik at det er førstegangsetablerere som nyter godt av tilbudet.

Det andre Eirik Faret Sakariassen trekker fram, er pleie og omsorg.

— Der jeg selv har en del erfaring etter å ha jobbet halvannet år på sykehjem. I København er Ninna Thomsen fra vårt søsterparti SF sunnhets- og omsorgsborgermester. Hennes hovedpoeng er at sektoren er blitt altfor mye styrt av klokken, uten å ta hensyn til de ansattes faglighet og prioriteringer. Vi må gi de ansatte tillit til å utøve jobben på den beste måten de kan, uten å pålegge dem å bruke 5 minutter på fru Hansen og 7 minutter på fru Olsen. Jeg oppfatter dagens rigide kontrollregime som en mistillit til de ansattes fagkunnskap. I København hadde de fjernet minikomputere og fortløpende rapportering til fordel for en mer fleksibel modell, forteller han.

For ung?

- Er det for å hanke inn unge velgere at Stavanger SV bør velge en 23-åring til listetopp?

— Alderen min gir meg nok en naturlig fordel hos unge mennesker, men jeg sikter bredere enn det. Jeg har forresten fått høre det fra folk jeg møter, at jeg er den eldste 23-åringen de har møtt, sier han og ler.

— Like før påske talte jeg på en demonstrasjon som lærerne arrangerte mot KS. Kunstnere og kulturarbeidere er også en gruppe som har støttet SV. Nå gjelder det å få dem tilbake til partiet.

På de svakes side

Når politikere siterer John F. Kennedy, skal man være varsom. Sakariassen har funnet et sitat han mener ikke stemmer, i hvert fall ikke i Stavanger: "Et stigende tidevann løfter alle båter."

— Det stemmer ikke at alle har fått nyte godt av den stavangerske velstanden. Da tenker jeg ikke bare på boligmarkedet. SV vil alltid ha som mål at Stavanger skal være en raus og åpen by, også med plass til andre enn dem som eier en Tesla eller jobber i oljå, sier Faret Sakariassen.

SV stilte i 2011 med seks forhåndskumulerte kandidater. Av disse er det så langt bare to som har varslet at de stiller på nytt.

Partiets gruppeleder i bystyret, Eilef A. Meland, har gitt nominasjonskomiteen beskjed om at han stiller for en ny valgperiode. Meland sier til Aftenbladet at spørsmålet om plassering på listen får komme senere.

Hva med Hallgeir?

Samtidig spør mange seg om Hallgeir H. Langeland vil gjøre comeback i kommunepolitikken etter 16 år på Stortinget.

— Foreløpig er jeg først og fremst jobbsøker. Før jeg har fått ny jobb, kommer jeg ikke til å stille meg til disposisjon i politikken. Om jeg vil gjøre det når jeg har fått meg jobb, avhenger blant annet av hva slags jobb det blir, sier Langeland.

Leder i nominasjonskomiteen i SV, Tove Solli, vil ikke si stort om kabalen komiteen er i ferd med å legge, ei heller om det finnes noen kvinner som kan aspirere til topplassen.

— Vi er ennå veldig tidlig i prosessen, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  1. Stavanger