Snart er sandvolley-turneringen i gang

Økonomisk kollaps gjorde at sandvolleyturneringen forsvant fra Stavanger. Nå er den tilbake og arrangøren venter 100.000 besøkende. Oljemillioner og kommunal velvilje gjorde comebacket mulig.

Publisert: Publisert:

Sportslig ansvarlig David Cox fra Norges volleyballforbund sjekker at banene kommer på plass slik de skal, før verdens beste sandvolleyballspillere inntar Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen

  • Erlend Skarsaune
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hovedbanen begynner å ta form. Kristian Enoksen, til venstre, og Milan Milosevic bærer sponplater.

Rundt 600 personer er sving for å få sandvolleyen i mål. Kim Westerlundh, til høyre, og Milan Milosevic jobber med hovedbanen ved konserthuset.

Ei dommerfløyte skriker iltert i Vågen i Stavanger. Verdens beste volleyballspillere begynner først tirsdag, men allerede lørdag er det høy aktivitet på sandbanene langs havnen i sentrum. Borte ved konserthuset roper David Cox kommandoer fra oven. Han er sportslig ansvarlig for turneringen, og er oppe i en lift for å sjekke at alt blir rigget skikkelig.

— Vi har noen utfordringer før alt er klart. Vi skal få på plass en like stor tribune som før, på et mindre område. Og så må vi passe på at støv fra banen ikke går inn i luftesystemet til konserthuset.

Cox retter på den røde hjelmen og smiler.

— Men problemene til tross, vi ligger foran skjema. Så er det opp til Stavangers befolkning å fylle tribunene. Blir det suksess i år, ligger det an til mange år med sandvolleyball i Stavanger, sier Cox.

Les også

Hva betyr for deg at sandvolleyen er tilbake?

I to år var den årlige sandvolleyfesten borte. Etter mange år med milliontap ville ikke arrangør Bjørn Maaseide og World Event mer. Røde tall gjennom mange år hadde gjort at Maaseide selv hadde skutt inn 18 millioner kroner for å sørge for videre liv for turneringen som trakk verdens beste sandvolleyball spillere til Stavanger i slutten av juni hvert år.Hvordan årets turnering vil gå økonomisk, har ikke Bjørn Maaseide noen formening om. Men han legger ikke skjul på at sportslige arrangement har vært en krevende øvelse. World Event var også arrangør av Blinkfestivalen i Sandnes, men trakk seg ut i 2013. Han forteller at aktiviteten i World Event er tatt betydelig ned, og at det nå er er Jan Kvalheim og Steinar Hoen som er ansatt i selskapet.

— 2013 ble et år rundt null, sier Maaseide.

Når sandvolleyen nå er tilbake, er Norges volleyballforbund arrangør. Både Cox og turneringsleder Sveinung Byberg mener det er viktig for at Stavanger Grand Slam skal være levedyktig. De mener at det sportslige nå står enda mer i sentrum - og dessuten skal et eventuelt overskudd gå tilbake til volleyballsporten.

— Eierforholdet var også sentralt da Stavanger kommune bestemte seg for å gi oss støtte. Og det har vært helt avgjørende, sier daglig leder Byberg.

Oljesmurt

Men da Stavanger kommune til slutt sa ja til å bidra med 2,5 millioner i året i tre år, i tillegg til annen støtte og tilrettelegging av arrangementsområdet i Vågen, hadde en helt annen aktør tatt initiativ for å få i gang sandvolleyen igjen.

Conoco Phillips hadde vært hovedsponsor for turneringen helt fra starten i 1999 til det var slutt i 2011. Oljeselskapet begynte derfor å jobbe for at sandvolleyen skulle komme i gang igjen.

— Vi fikk mange tilbakemeldinger både fra egne ansatte, samarbeidspartnere og folk i byen at turneringen var et stort savn. For oss har sandvolleyen vært et kinderegg. Våre egne ansatte får billetter, noe det har vært stor interesse for. Og så gir turneringen oss profilering i Stavanger-området. Og så er det en god mulighet til å møte samarbeidspartnere, sier kommunikasjonsdirektør Stig Kvendseth i Conoco Phillips.

I en tid hvor oljeselskapene kutter utgifter over en lav sko og strammer inn i alle ender, har Conoco Phillips likevel valgt å sponse sandvolleyturneringen med totalt ni millioner over tre år.

— Av våre ikke altfor mange sponsorat, har vi valgt å prioritere sandvolleyen i Stavanger. Vi håper at modellen turneringen har valgt nå vil være solid og bærekraftig. Vi liker godt at volleyballforbundet har styrket den sportslige profilen, og knytter turneringen til rekrutteringsarbeiet sitt, sier Kvendseth.

Mens Conoco Phillips er en sandvolleyveteran, er Total fersk sponsor av året. Kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen forteller at de kommer til å bruke turneringen aktivt. Sponsorene kjører egne samlinger i konserthuset, både for samarbeidspartnere og viktige kontakter i det offentlige.

— Vi vil bidra til å få sandvolleyfesten tilbake til byen. Og når vi er partner med Conoco Phillips på Ekofisk-feltet, passer det godt at vi samarbeider om volleyballen også, sier Halvorsen.

I null

Turneringsleder Byberg forventer 100.000 besøkende til byen i løpet av uken sandvolleyen pågår. Av budsjettet på 15,1 millioner kroner – såkalt kontantbudsjett, ulike avtaler med leverandører gir en budsjettverdi på over 20 millioner – har han kontroll på 80 prosent.

— Siden dette er første året for oss, har vi hatt en del investeringer. Målet er å gå i null i år, med et par hundretusen i pluss eller minus. Det vil være et vanvittig bra utgangspunkt. For byen for øvrig vil turneringen også bety en god del. Sporten står i sentrum, men vi skal også lage en folkefest, sier Byberg.

Ordføreren gleder seg

Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad mener det betyr mye for Stavanger å få sandvolleyen tilbake.

— For det første er det en folkefest for oss som bor her, og det var mange som savnet arrangementet når det var borte. Det trekker også folk til byen og bidrar til fulle restauranter, økt omsetning i butikker og økt belegg på hoteller. I tillegg er det fantastisk markedsføring for Stavanger med mye presse til stede. I sommer er det mye som skjer, og det ene arrangementet avløser det neste. Det begynte med Tour de Fjords, og forsatte med Norway Chess, og så går det slag i slag utover sommeren, sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø gleder seg også til å få sandvolleyen tilbake til byen og er spent på hvordan det vil fungere.

— Det er mye nytt, og arrangementet er nå i større grad et idrettsarrangement enn før, med volleyballforbundet som hovedansvarlig. Så blir det spennende å se hvordan det fungerer å bruke området ved konserthuset, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Etterlyser stjålet BMW i3 som kjøres av ruset 16-åring

  2. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  3. Rekdal har fått ny trenerjobb: – En naturlig utfordring

  4. Trafikk­ulykke på E 39 i Kvinesdal – seks personer til sykehus

  5. Kiter i god form etter uhell ved Ølberg­stranden

  6. Hvis du ikke holder tunga i rett munn, ender du fort i feil seng

  1. Stavanger