Ja til ny kristen friskole i Stavanger

IMI-kirken og Normisjon vil starte en kristen friskole i Stavanger med 411 elever.

Publisert: Publisert:

Sterkt for kristne friskoler: Marie Ljones Brekke, KrF. Foto: Fredrik Refvem

  • Margunn Ueland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Truls D. Dydland (Rødt) vil ikke ha ny kristen friskole og vil aller helst også legge ned den ene kristne friskolen som finnes i Stavanger, nemlig Stavanger kristne grunnskole. Foto: Fredrik Refvem

Skeptisk til ny kristen friskole, men stemte ikke mot: Arnt-Heikki Steinbakk, Ap. Foto: Fredrik Refvem

I ettermiddag skulle politikerne i kommunalstyret for oppvekst si sin mening om saken:

Først ut var KrFs Marie Ljones Brekke:

— En ny kristen friskole vil bygge opp under mangfoldet vi trenger i skoletilbudet. Det vil også bygge opp om foreldreretten. Dette vil bli et godt supplement til den offentlige skolen, ingen trussel mot den. Jeg skulle bare ønske at friskolene hadde fått like mye støtte som de offentlige skolene, men det er jo opp til staten, sa hun.

Muslimsk friskole

— Betyr det at KrF også vil støtte etableringen av en muslimsk friskole? spurte Aps Arnt-Heikki Steinbakk.

— Ja. Det er viktig at alle skoler holder seg til retningslinjene gitt av Utdanningsdirektoratet. Spå lenge de gjør det, er jeg positiv enten det er kristne eller muslimske skoler, svarte KrF-politikeren.

Applaus

— Det er bra at en privat skole til vil etablere seg i Stavanger. Dette er en gledens dag, dette er fantastisk, det er bare å applaudere. Det er kjempekjekt med enda et tilbud til elevene. Jeg er glad for at de får nok en skole å velge mellom, sa Atle Simonsen (Frp) som hevdet at private skoler kan oppvise bedre resultater enn den offentlige skolen. Også han ønsket en ny, statlig politikk slik at elevene ved private skoler skal få slippe å betale ekstra.

Hvor?

Arnt-Heikki Steinbakk fra Arbeiderpartiet var skeptisk:

— Vi har nettopp vedtatt en skolebruksplan. Hvor skal vi plassere en skole med 411 elever?

Det har ikke IMI-kirken og Normisjon heller svar på i sin søknad. De skriver bare at de vil etablere seg der de får lokaler. Lokalene skal de leie.

- Legg ned Stavanger kristne grunnskole

Truls D. Dydland fra Rødt var den eneste som var klart og sterkt mot etablering av en ny kristen privatskole i Stavanger:

— Alle har krav på utdanning. Vi i Rødt er opptatt av at det skal være en god utdanning. Kristne skoler vil erstatte RLE-faget med kristendom. Det betyr at elevene ved de offentlige skolene vil sitte igjen med mer kunnskap om andre religioner enn elevene ved den nye, kristne friskolen. Det mener jeg er galt. Dessuten virker det urealistisk med 411 elever. Vi kan ikke risikere skolegangen for mange elever. Dette virker så urealistisk at det er fare for at skolen går konkurs. I så fall må den offentlige skolen overta disse elevene, sa Dydland og fremmet forslag om at Stavanger skulle gå mot godkjenning av skolen. I tillegg ville han at oppvekststyret skulle vedta at Stavanger prinsipielt er motstander av private skoler og at kommunen vil se på muligheten for å legge ned Stavanger kristne grunnskole (den ene kristne privatskolen som allerede finnes i Stavanger).

"Skremt"

Dermed pådro han seg mange replikker:

— Dette minner om ensretting og statstvang. Vi eier ikke elevene. Elever og foreldre har rett til å velge. Vil du også legge ned den internasjonale skolen, den franske skolen og andre privatskoler? spurte Erlend Jordal (H).

— Jeg er skremt. Vil du frata foreldrene retten til å velge opplæring for sine barn? Jeg kan berolige Truls Dydland med at Utdanningsdirektoratet kvalitetssikrer skoleplanene før de godkjenner skolene, sa Marie Ljones Brekke (KrF).

- Trenger ikke kristen friskole

— Rødt er mot alle privatskoler, men vi vil ikke i denne omgang gå inn for å legge ned andre private skoler enn Stavanger kristne grunnskole, svarte Dydland. Han begrunnet det med at "religiøse privatskoler er noe annet, det er først og fremst en religiøs skole. Jeg kan skjønne hvis muslimer eller buddhister vil starte en egen skole. Men vi har jo kristen formålsparagraf i den offentlige skolen. Det kan da ikke være så gale for kristne elever å gå der?" sa Dydland.

"Tippekupong"

Arnt-Heikki Steinbakk tok ordet igjen:

— En skole på 411 elever kan gi en del utilsikta virkninger for den bydelen den blir plassert i. For det andre: Hvor skal skolen hente lærerkrefter fra? Søknaden minner litt om en tippekupong. En skole er en tung og viktig institusjon. Å ta så lett på det, reagerer jeg på. Vi i Ap vil bruke tiden fram til formannskapets møte, men signaliserer nå at vi er litt skeptiske. Søknaden er litt overfladisk.

— Dette er helt normalt prosedyre i denne fasen, påpekte Erlend Jordal (H).

— Hvis denne skolen får 200 elever, vil det avlaste flere av våre skoler som allerede er på bristepunktet, la han til.

Vedtaket

Iselin Nybø (Venstre), nestleder i oppvekststyret, syntes debatten ble "blåst litt opp":

— Jeg skjønner mange har interesse av å diskutere om de er for eller mot private skoler. Men det er ikke dette saken handler om. Det handler om skolen oppfyller kravene i loven. Det er ikke vi som skal godkjenne denne skolen, det er Utdanningsdirektoratet, vi skal avgi uttalelse, understreket hun og fortsatte:

— Dette er ingen trussel mot våre skoler. Vi har problemer med å skaffe nok lærere, men det skyldes ikke de private skolene. Det handler om mye annet, blant annet lønn og status. Jeg ser ingen argumenter mot. Derfor bør vi si til Utdanningsdirektoratet at vi har ingen innsigelse mot at denne skolen godkjennes. Som representant fra det partiet som innførte folkeskolen, vil jeg si at det offentlige skolen alltid skal være best og viktigst. Men de som ønsker et annet tilbud, skal kunne få det.

Avstemmingen endte med at Iselin Nybø (V) fikk hele kommunalstyret minus Rødt med seg på det.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Inntektene faller som en stein i bomringen

  2. Hjemme hos-bolig til salgs i Hjelmeland

  3. Brundtland: – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig

  4. Endelig åpner Sirdal-Lysebotn og Brokke-Suleskard

  5. Kaster du kaffegruten? Den kan brukes til både velvære og i hagen

  6. Økokrim: Dyrevernsaktivist handlet i nødrett da hun deltok i mishandling av griser

  1. Stavanger