Full pott for påskens spill

Gode spill i nye utgaver — og ett konsept som er helt nytt. Her er en håndfull brettspill som kan få fart på saktegående påskedager.

Klask gir en herlig retrofølelse og er en genistrek, mener Aftenbladets spillanmeldere. De gir nykommeren terningkast 6.

  • Tarald Aano
    Redaktør
  • Arild Inge Olsson
    Journalist
Publisert: Publisert:

Klask til

Klask er egentlig et dansk pubspill utviklet av bryggeriet tømmermannen Mikkel Bertelsen.

Det kan minne om en mellomting av Airhockey og det tidlige tv-spillet Pong. At det kommer i sober utførelse av tre, gir herlig retrofølelse.

Spillets ide går ut på å score mål på motstanderen samtidig som en forhindrer at motspilleren scorer, akkurat som i fotball. Spillebrikkene styres ved hjelp av magnet fra spillbrettets underside.De enkle reglene gjør at alle forstår alt med en gang. Lett å komme i gang med. Lett å spille. Vanskelig å slutte å spille.

Rett og slett en genistrek.

PLUSS: Enkelt og medrivende.

MINUS: Tar plass.

PASSER FOR: Alle som er ved rimelig god helse.

ALTERNATIV: Airhockey, bordhockey og bordfotball.

TERNINGKAST: 6


Set.JPG

Deilig stress Noen hater sånt som dette, andre elsker det.

Jeg er midtimellom et sted, men innrømmer glatt at Set er et meget godt spill som funker like godt for unger som foreldre og besteforeldre. Det handler om å finne mønstre i kortene som ligger på bordet, kombinere dem på riktig vis, og snappe til seg flere sett enn motstanderne klarer.

Kluet her er at alle kortene finnes i tre ulike farger, de har tre ulike symboler, de har tre ulike antall symboler, og de har tre ulike skraveringer. Oppgaven er å finne tre kort som har enten samme variant — eller bare ulike varianter.

Fikk du det med deg?

Når kortene ligger på bordet, skjønner du alt. Men det er stressende, og ungene kommer til å knuse deg!

PLUSS: Enkelt og forvirrende. MINUS: Forvirrende og enkelt.

PASSER FOR: Alle med greit blodtrykk.

ALTERNATIV: Ligretto, Super Circle.

TERNINGKAST: 5

board_pandemic2013.jpg

Redd verden! Noen få spill beveger seg helt utenfor det vanlige, og dette er et av dem — omsider i regulær, norsk distribusjon.

Alle spillerne er på lag, og deres oppgave er å overvinne selve spillet.

Hæ?

Ja, dette er et spill som krever samarbeid og strategisk tenkning. Historien handler om sykdommer som sprer seg raskt og helt ukontrollert over hele verden. Men dersom spillerne klarer å jobbe sammen, og finne de gode løsningene, klarer de å bremse pandemiene og redde verden.

Pandemic er altså en skikkelig thriller der spillerne slåss mot spillets indre dynamikk. Reglene er litt kompliserte, men de er logiske og stramme. Det mest imponerende er at du ofte vil oppleve at kampen blir helt jevn, og det sier noe om hvor dyktig spillet er skrevet.

PLUSS: Annerledes og intenst (og du lærer geografi underveis). MINUS: Krever litt tid.

PASSER FOR: Litt viderekomne og smittevernleger.

ALTERNATIV: Den hemmelige øya, Escape.

TERNINGKAST: 6

card_dobble.JPG

Tempo, tempo! En rund boks? Med runde spillkort?

Dette er faktisk mer enn bare et påfunn for å skille seg ut fra alle andre kortspill. Boksen er solid og god, og kortene funker godt selv om de er runde. Dette er nemlig ikke et skjul-kortene-på-hånden-spill, disse kortene skal ut på bordet. Vi har 55 kort som alle inneholder åtte symboler, og gjennom fem ulike omganger skal vi løse ulike oppgaver. Felles er at vi skal observere og reagere så raskt vi bare kan — og hele tiden raskere enn ungen som sitter tvers overfor bordet og knuser de gamle uten egentlig å forsøke.

Dobble føyer seg fint inn i stress-spill-familien. Det representerer en fin variasjon og fortjener sin plass i hyllen. Eller på bordet, selvsagt.

PLUSS: Ingen pauser! MINUS: Jeg taper alltid sånne spill...

PASSER FOR: Hele familien.

ALTERNATIV: Ligretto, Set, Super Circles.

TERNINGKAST: 4

qwixx.jpg

Terningen er kastet Qwixx er et spennende og morsomt terningspill alle kan lære, og som utfordrer og utvikler mattekunnskapene på et passe påskeferieaktig nivå.

I dette spillet deltar alle hele tiden, enten det er deres tur til å kaste terningene, eller ikke. Det gjør at spillet ikke har dødpunkter.

Hver spiller har et ark med fire tallrekker som skal forsøksvis krysses ut ettersom terningene ruller. Hvite terninger gjelder for alle. De fire fargeterningene gjelder bare for kasteren. Så gjelder det å kombinere resultat slik at tallrekkene i størst mulig grad krysses helt ut. Vinneren er den som til slutt får flest poeng.

Spillet er spennende, lett å lære og enkelt å ta med overalt.

PLUSS: Lett å lære, kjekt å spille MINUS: Du vil gå tom for blokker med ark en gang.

PASSER FOR: Hele familien.

ALTERNATIV: Yatzy.

TERNINGKAST: 5

Publisert:

Mest lest

  1. Scoringen kom akkurat da Sparta ble fulltallig

  2. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

  3. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

  4. Tiltakspakkene og den voldsomme oljepengebruken må ta slutt