1000 underskrifter mot ny kirke

Aksjonsgruppa «Redd Riaren for fremtiden» har samlet inn over 1000 underskrifter mot ny kirke på Austrått. Medlem av soknerådet i Høyland, Fartein Haga, mener andre bydeler har større behov for ny kirke.

Arnt Derek Eia jobber sammen med engasjerte foreldre og besteforeldre for bevare turområdet Riaren. Den nye kirken en planlagt i skogholtet bak Eia.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kampen for eller mot ny kirke ved Riaren på Austrått tilspisser seg. Naboer mener at den nye kirken ødelegger et turområde som blir flittig brukt av barnehager, skoler og turgåere. Høyland menighet mener på sin side at det er mer enn nok skog igjen når ny kirke er på plass.

– En kirke her vil indirekte eller direkte ødelegger hva dette området er i dag. Etter planen skal den plasseres midt i en naturlekeplass som barna selv har bygget opp over flere år. Motparten ser overhodet ikke barn i natur-perspektivet i denne saken, mener Arnt Derik Eia, som både er far og pedagogisk leder i barnehage på Austrått.

Han har sammen med andre engasjerte foreldre og besteforeldre på Austrått deltatt i aksjonsgruppa «Redd Riaren for fremtiden». Gruppa har samlet inn over 1000 underskrifter.

– Det har vært lett å få folk til å signere. Mange har selv gode barndomsminner fra lek i Riaren. Området er et lavterskeltilbud som får små og store til å bruke naturen, sier Eia.

Høringsfristen ute

Kirken er planlagt i det sørøstre hjørnet av Riaren-skogen. Til høyre for kirken er det planlagt svømmehall og dobbel idrettshall. Nylig var planene ute på høring før endelig behandling. Flere hadde benyttet anledningen til å si sin mening da høringsfristen gikk ut 25. november.

Fartein Haga sitter i soknerådet i Høyland menighet, som har vedtatt at soknet skal jobbe for å få bygge ny kirke. Haga mener imidlertid det er andre bydeler i Sandnes som har større behov for ny kirke.

Her skal den nye kirken ligge:

Her skal den ny kirken plasseres.

– Ganddal trenger ny kirke. Vi har Høyland kirke, som riktignok ikke har universell utforming eller egner seg til moderne menighetsarbeid, men vi kan ikke skrote alle gamle kirker fordi de ikke er arbeidskirker. Det er en bommert å jobbe mot ny kirke. Det er lite bærekraftig og feil bruk av samfunnets midler, sier Haga.

Han mener et tilbygg ved siden av dagens kirke er løsningen. Der kunne rom for søndagsskole, kirkekaffe samt handicaptoalett blitt bygget.

Haga sier det er tabu å være motstander av ny kirke i Høyland menighet.

Illojal

– Denne saken forgifter menigheten, og jeg er en av få som målbærer dette synet, sier han.

Harald Bjørgan, som leder arbeidet for ny kirke på Austrått, mener Haga er illojal.

- Det har vært flere slag for å bevare Riaren, og kommunen har tidligere skjermet området. Jeg håper politikerne tenker med hjertet og bevarer området også denne gang, sier Arnt Derek Eia.

– Det forrige soknerådet vedtok i sin strategiplan å jobbe for ny kirke. Da er det illojalt å motarbeide denne strategien offentlig, mener Bjørgan.

Han er heller ikke særlig imponert over 1000 underskrifter.

– Det er jo ikke vanskelig å få inn 1000 underskrifter når de driver med skremmende propaganda om rasering av Riaren. Hvem er ikke imot rasering av Riaren? spør Bjørgan, som leder arbeidet for ny kirke på Austrått.

– Jeg ba dem vise meg hva som vil bli ødelagt, og de viste meg noe krattskog som barna kryper under. Det er likevel ca 90 prosent av Riaren som ikke blir berørt av kirketomta, sier Harald Bjørgan.

Les også

Bispefavoritt vil ikke vie homofile

Han planlegger en grundig runde til politikerne for å gi dem Høyland menighet sin versjon av saken.

– Dagens kirke fungerer ikke for moderne menighetsliv. Vi sliter med å rekruttere ungdommer og barnefamilier. Handikappede er heller ikke velkommen i kirken fordi det ikke finnes toalett. Slik kan vi ikke ha det, mener Bjørgan.

Høyland menighet har fått en fjerdedel av tomten langs Rv 13 og Riaren-skogen i testamentarisk gave.

Planen er at salget av tomten  for Høyland menighetshus vil være med å finansiere den nye flerbrukskirka på Austrått.

– Vi må ligge sentralt på Austrått der folk ferdes og derfor må kirka bli en del av det nye bydelssenteret, sier Bjørgan.

Han håper ny kirke er på plass så fort som mulig.

Skolen er imot

Ved Iglemyr skole skulle de også helst sett at kirken ble bygget et annet sted.

– Vi er ikke imot ny kirke, men våre elever bruker hele Riaren, ikke bare de opptråkkede stiene. Tilbakemeldingen fra våre lærere er at elevene synes det er spennende å utforske dette området, og særlig i sommerhalvåret, sier rektor Gisle Helbæk.

Også Austrått bydelsutvalg er positive til etableringen av kirke i Austrått bydel, men ber kommunen finne en alternativ plassering.

Fylkesmannen har bedt om en ukes utvidelse av høringsfristen.

Dersom en ny kirke bygges, er tanken at den gamle Høyland kirke skal bli en seremonikirke, til eksempelvis dåp og bryllup.

Les også

 1. Kirkegården fikk nytt liv som bypark

 2. Her råtner kirketaket

 3. Fotballen vil ut av Austrått IL

 4. Kirken som vil være midt i byen

Publisert:
 1. Austrått
 2. Sandnes
 3. Barn og unge
 4. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

 1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 5. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 6. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg