Forsvarssjefen høster korn-ros

Forsvarssjef Harald Sundes støtte til å gjeninnføre beredskapslagre for korn faller i god jord hos Norges Bondelag.

2013 setter ny rekord for globale kornavlinger. Trenden er imidlertid økt uforutsigbarhet i den globale matproduksjonen.
  • Odd Pihlstrøm
Publisert: Publisert:
Forsvarssjef Harald Sunde
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det er gledelig at forsvarssjefen ser at matsikkerhet er en viktig del av vår samlede sikkerhet. Uten mat hjelper det ikke så mye med andre beredskapstiltak. Jeg har hatt på følelsen at Forsvaret har opp-prioritert matsikkerhet som en del av landets totalberedskap. Det er veldig positivt at de nå tar tak i dette, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke til Aftenbladet.

Det er gledelig at forsvarssjefen ser at matsikkerhet er en viktig del av vår samlede sikkerhet

Det var i et VG-oppslag i helgen at forsvarssjef Harald Sunde gjorde seg til talsmann for å gjennomføre beredskapslagring av norsk matkorn.

- Kan ikke tas for gitt

Utspillet ble mandag fulgt opp i form av en felles kronikk signert Sunde og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold (Sp), begge hedmarkinger, i avisene Nationen og Østlendingen.

— Matsikkerhet tas ofte for gitt i Norge, til tross for økt uforutsigbarhet i global matproduksjon, slår de to fast.

Klimaendringer og et raskt økende matbehov på grunn av befolkningsvekst er drivere bak den økende uforutsigbarheten. Atomulykker er en annen potensiell trussel. Samtidig importerer Norge nå en stadig større andel av både matkorn og fôrkorn. På kaloribasis er landet under 50 prosent selvforsynt med landbruksvarer.

Matsikkerhet tas ofte for gitt i Norge, til tross for økt uforutsigbarhet i global matproduksjon

Samfunns-trussel

– Mangel på mat kan destabilisere hele samfunn. Den forholdsvis lave norske egenproduksjonen av mat gjør oss sårbare, hvis vi skulle bli rammet av en stor atomulykke eller andre alvorlige kriser, påpekte Sunde overfor VG.

I den nevnte kronikken framholder Sunde og Vedum at ekstrem tørke i store matproduserende regioner i verden flere ganger de siste årene har gitt store utslag på matvarepriser. Store kornproduserende land som Ukraina, Russland og Argentina har stanset eksport i perioder med dårlige avlinger.

I debatten rundt mangelscenarier framholdes det gjerne at betalingeevnen til et søkkrikt land som Norge ikke nødvendigvis er noen garanti for å få kjøpt korn.

Valg – og hva så?

Norge sluttet å lagre matkorn i 1995 etter liberaliseringen av internasjonal handel gjennom GATT og senere WTO (Verdens handelsorganisasjon). Beredskapslagrene for såkorn ble avviklet i 2002. I jordbruksoppgjøret i 2011 ble det enighet om å gjeninnføre beredskapslagring av såkorn. Ordningen dekker foreløpig bare en liten del av behovet.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum gjør det klart at regjeringen vil ta stilling til gjeninnføring av beredskapslagre for matkorn. Han forutsetter at de rød-grønne vinner valget, noe som i øyeblikket synes ganske tvilsomt. Om en Høyre-dominert borgerlig regjering vil ta opp tråden gjenstår å se.

Viktig rapport

Administrerende direktør Christian Anton Smedshaug i utredningsfirmaet Agri Analyse mener beredskapslagre for korn også bør gjelde fôrkorn, for å forebygge nedslakting av husdyr, hvis en krisesituasjon gjør det vanskelig å få tak nok importert kraftfôrråstoff.

Les også

- Norge trenger ett års kornlager

Ingen rapport vi har laget har vært omfattet av større interesse.

Dette var også et av budskapene i rapporten «Korn og krise. Hvorfor Norge bør starte kornlagring», som Agri Analyse i april i år la fram på oppdrag fra Norske Felleskjøp.

— Ingen rapport vi har laget har vært omfattet av større interesse. Jeg tror derfor den har medvirket til å skape en bredere forståelse i samfunnet for økt beredskap mot uforutsette hendelser, sier Smedshaug.

2013: Globale kornrekord

I juli sendte FNs matvareorganisasjon FAO ut en god nyhet om verdens kornproduksjon i en ny kvartalsrapport om den globale matvaresituasjonen.

FAO anslår at det i 2013 vil bli høstet rekordhøye 2479 millioner tonn korn og ris, en økning på 7 prosent siden i fjor. Hveteproduksjonen ventes å øke med 6,8 prosent til 704 millioner tonn. Også det rekord.

Rekordavlingene muliggjør litt lageroppbygging og øker forventningene om et mer stabilt internasjonalt kornmarked i 2013/14, ifølge FAO.

Smedshaug minner om at det ikke skal mer til enn ett nytt dårlig kornår, før verden igjen balanserer på kanten av mangel.

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. Front mot front-ulykke på E39 ved Runaskaret - tre biler involvert

  2. Posten beholder et postkontor i Stavanger likevel

  3. Mann i 70-årene døde etter å ha falt ned skrent i Strand

  4. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

  5. Åpner parken over Byhaugtunnelen

  6. Venter 100.000 på besøk i Folkehallene