- Bør granske hvorfor video er slettet

— Dersom Rogaland politidistrikt har slettet kameraopptak fra gangen utenfor cella der en 61-åring døde, bør Spesialenheten granske årsaken.

Publisert: Publisert:

61-åringen døde i arresten i Stavanger. Foto: Pål Christensen

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det sier privatdetektiv og tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet Finn Abrahamsen til Aftenbladet. Han reagerer på politiets manglende sikring av videoopptak i saken der en 61-åring ble innbrakt i politiarresten ved 14-tida 12. januar i år.

Finn Abrahamsen. Foto: Dag-Henrik Fosse

Mannen ble funnet livløs på cella samme dag klokka 18.01. Spesialenheten for politisaker etterforsker rutinemessig ethvert dødsfall i norske arrester. Avdødes sønn sa tirsdag til Aftenbladet at Spesialenheten har opplyst at videoopptakene fra gangen utenfor cella er slettet fra rundt en halv time etter at 61-åringen ble satt på cella.

Les også

Hva skjedde utenfor celledøra da 61-åring døde?

Spesialenheten bekreftet at «det savnes videoopptak fra gangen utenfor avdødes celle». Enheten har mottatt opptak fra cella. Opptak fra gangen vil blant annet kunne dokumentere hvorvidt og hvor ofte det eventuelt ble ført tilsyn med 61-åringen, som skal ha dødd av hjerneblødning.

— Må fryses umiddelbart

— Generelt skal politiet selvfølgelig sikre alt som kan ha bevisverdi. Ved et dødsfall må kameraopptak og andre mulige bevis fryses umiddelbart. Hvis ikke, er det jo ikke noen vits i å ha kameraovervåking i norske arrester, sier Finn Abrahamsen til Aftenbladet.

— Hvis opptak er slettet, er det meget uheldig. Da må Spesialenheten etter min mening undersøke om slettingen har skjedd ved et uhell, eller av andre årsaker. Den kan ikke bare si at dette er greit. Samtidig er det jo ikke sikkert slettingen har skjedd bevisst, sier Abrahamsen.

Les også

Hjerneblødning dødsårsak i arresten

Lovlig å oppbevare

Personopplysningsforskriften sier at overvåkingsopptak fra kamera skal slettes når det ikke lenger er «saklig grunn» for å oppbevare det. Opptaket skal slettes senest etter sju dager. Sletteplikten gjelder ikke dersom det for eksempel er «sannsynlig at billedopptaket vil bli utlevert til politiet i forbindelse med etterforskning av straffbare handlinger eller ulykker».

— Politiet kunne tatt vare på dette kameraopptaket. Det er helt sikkert at regelverket for oppbevaring av overvåkingsopptak ikke ville vært til hinder for det. Så politiet kan ikke skylde på Datatilsynet i denne saken. Hele formålet med å ha kamera i arresten, er jo å kunne dokumentere denne typen hendelser, sier Cecilie Rønnevik, juridisk fagdirektør i Datatilsynet.

Slettes automatisk

Odd Tveit Jørgensen, stasjonssjef ved Stavanger politistasjon, sier deres arrestinstruks er i tråd med Politidirektoratets bestemmelser.

Les også

Ble ikke varslet da faren døde på politihuset

— Vi har 48 timers lagringstid. Etter det slettes opptakene automatisk. Jeg kunne ønske at lagringstiden var lenger. Dette blant annet fordi vi tidvis får inn anmeldelser om straffbare handlinger i arresten etter noen dager, sier han.

Tveit Jørgensen understreker at de ved «alvorlige hendelser» sikrer kameraopptakene.

— Og vi sikrer alt materiale Spesialenheten anmoder oss om å sikre.

- Blir opptakene slettet dersom Spesialenheten bruker mer enn 48 timer på å anmode om dem?

— Vi tar ut det vi anmodes om å ta ut. Øvrige opptak blir automatisk slettet. Men vi kan også gå inn selv og sikre opptak, hvis vi vet det blir etterforskning.

- Og ved dødsfall på ei celle vet dere at det blir etterforskning?

Les også

Mannen (61) som ble funnet livløs i arresten er død

— Ja. Da sikrer vi opptak.

- Så dersom opptak fra en gang utenfor ei celle ikke er sikret etter et dødsfall, er det rutinesvikt?

— Jeg ønsker ikke å kommentere selve saken, sier politistasjonssjef Tveit Jørgensen.

Aftenbladet ba onsdag om innsyn i Politidirektoratets arrestbestemmelser, men fikk ikke svar innen utløpet av dagen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

  2. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

  3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

  4. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

  5. Tre statsråder informerer om skolestart

  6. Blir stengt helt fram til jul

  1. Stavanger