Høie: - Urimelig kritikk av Gro

Stortingets helsetopper Bent Høie (H) og Laila Dåvøy (KrF) tror på Gro Harlem Brundtland og andre som hevder å bli syke av mobilstråling.

Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Hvorvidt mobilstråling er helsefarlig har jeg ingen formening om. Men at folk får helseplager av strålingen er det ingen tvil om, sier Bent Høie, ledet av stortingets helse- og omsorgskomite.

— Jeg tror på mennesker som sier de er allergiske mot mobilstråling, sier komitémedlem Laila Dåvøy til Stavanger Aftenblad.

Les også

– Jeg tilbød meg å undersøke Gro. Men hun ville ikke høre snakk om det

Uttalelsene strider mot hva etablert forskning, Statens strålevern og Verdens helseorganisasjon sier: At el-overfølsomhet ikke er dokumentert som fenomen.

Høie ikke i tvil

Stavanger Aftenblad skrev torsdag om den tidligere WHO-lederen Michael Repacholi, som i mange år ledet forskningen på mobilstråling og helse. I et intervju med Magasinet Plot hevdet han at Gro Harlem Brundtland har skapt strålefrykt i befolkningen, ved at hun for ti år siden gikk offentlig ut og sa hun fikk hodepine av mobilstråling. Hun var da leder av Verdens helseorganisasjon. Påstanden støttes langt på vei av norske forskere.

— Dette er en urimelig kritikk av Gro. Hun ga uttrykk for at hun er el-overfølsom og det kan ikke være kritikkverdig. Jeg mener det ikke er tvil om at det finnes folk som er el-overfølsomme, på samme måte som enkelte er allergiske mot peanøtter og appelsiner. Men ut fra det kan vi ikke konkludere at stråling, peanøtter og appelsiner er farlig for alle, sier Høie, som venter spent på regjeringens ekspertutvalg, som snart vil legge fram en rapport om hvorvidt bl.a. mobilstråling utgjør en helserisiko.

Les også

- Gro har skapt mobilfrykt i befolkningen

— Respektløst

Også Dåvøy reagerer på den tidligere WHO-lederens kritikk av Gro.

— Jeg syns det er ganske utrolig og respektløst å reagere slik, når Gro har valgt å være åpen om sine problemer med el-overfølsomhet. Gro har vært modig. Men jeg opplever at svært mange blir avfeid og mistrodd av de som mener å være eksperter på dette, sier Dåvøy til Aftenbladet.

Hun kjenner til flere tilfeller der barn skal ha blitt syke, og at plagene forsvinner når strålingen fjernes.

— Ekspertene sier at el-overfølsomhet er noe folk tror de har. Men man kan jo ikke beskylde barn for å bli syke av dette fordi de skal ha hørt at noen sier de blir syke av det, sier Dåvøy.

Både hun og Høie er skeptisk til Statens stråleverns råd på feltet, og mener Norges politikk bør ta større høyde for at mobilstråling kan utgjøre en helseplage for mange mennesker. Internasjonal forskning viser at alt mellom 1,5 til 10 prosent av befolkningen opplever å være el-overfølsomme.

— Det blir vanskelig å være el-overfølsom når Statens strålevern gir de rådene de gir til helsemyndighetene. El-overfølsomhet avfeies jo som ikke eksisterende. Jeg mener man må se mer til land som Frankrike, som har en mer offensiv føre var-politikk enn Norge. Om noen år kan det være for sent, sier Dåvøy.

- Solgte ut offentlig helse

Den anerkjente, amerikanske gravejournalisten Louis Slesin i Microwave News i USA har fulgt Repacholi i flere tiår, og har blant annet avdekket hans tette bånd til mobilindustrien. I 2006, etter at Repacholi sluttet som leder av WHOs forskningsprogram innen mobiltelefoni og helse, kom det fram at mobilindustrien hadde finansiert minst halvparten av WHOs mobilforskning, via det australske sykehuset Repacholi tidligere jobbet for. Repacholi insisterte på at sykehuset kun fungerte som en praktisk brannmur mellom industri og forskning, og at forskernes integritet ble godt ivaretatt.

— Mike Repacholi gjorde sitt forskningsprsjekt i WHO til en støttespiller for mobilindustrien. Det var veldig trist å se ham selge ut offentlig helse mot penger fra industrien. Noen av oss mente det han gjorde stred mot WHOs egne regler, men ingen der syntes å bry seg, sier Slesin til Aftenbladet.

Også den svenske journalisten Mona Nilsson, forfatter av boka «Mobiltelefonins hälsorisker» mener den tidligere WHO-lederen Repacholi har vært mobilindustriens løpegutt. Hun viser til forskningsrapporter som skal påvise at alt fra koreanske studenter til musefostre og dyr generelt reagerer på mobilstråling.

— Vi kan altså konkludere at Gro har lykkes i å skremme ikke bare studenter i Korea, men også dyr og innsekter til å bli skadelidende av mobilstråling, skriver Nillsson i en sarkastisk e-post til Aftenbladet.

- Dette er en urimelig kritikk av Gro. Hun ga uttrykk for at hun er el-overfølsom og det kan ikke være kritikkverdig, sier Bent Høie.

- Jeg syns det er ganske utrolig og respektløst å reagere slik, når Gro har valgt å være åpen om sine problemer med el-overfølsomhet sier Laila Dåvøy.

Publisert: