Dømt for å sitte på i stjålet el-bil

En 21 år gammel mann fra Klepp er i Jæren tingrett dømt til tre ukers betinget fengsel for å ha vært passasjer i en stjålet el-bil.

Publisert: Publisert:

Det var en Reva (til høyre) de tre kameratene kjørte villmann med på Klepp natt til 28. januar i år. Foto: Sven Emil Refseth

  • Cornelius Munkvik
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Da saken mot 21-åringen kom opp i Jæren tingrett nektet mannen for at han visste at el-bilen var stjålet før han satte seg inn i den natt til fredag 28. januar i år.

Han innrømmet at han sammen med to kamerater kjørte «villmann» med el-bilen denne natten, men påsto samtidig at han først etter å ha krøpet inn bak i bilen forsto at den ene kameraten ikke var bilens rettmessige eier.

Må ha visst

21-åringen hadde besøk av en kamerat da el-bil-tyven ringte på døra. Retten tror ikke på 21-åringens forklaring om at han ikke visste at bilen var stjålet og viser blant annet til at mannen han hadde besøk av umiddelbart forsto at det var tilfelle.

Videre peker retten på at de tre mennene lo av bilen fordi de syntes den var så stygg og rar. Retten mener det er lite sannsynlig at en som nettopp har kjøpt en bil ler av den fordi den er stygg.

21-åringen kjørte aldri den stjålne bilen, men retten mener at han brøt heleribestemmelsen bare ved å være passasjer. «Ved å sitte på i en stjålet bil, har tiltalte i nærværende sak skaffet seg del i utbyttet av en straffbar handling», skriver dommerfullmektig Thomas Hagen.

Omfattende skader

21-åringen har forklart at han, så lenge han var i bilen, hele tiden satt på langs bak førersetet og passasjersetet. Han innrømmer at det ble kjørt «villmann» og at det var mye latter i el-bilen, som hans to kamerater vekslet på å kjøre.

Etter å ha kjørt rundt på Klepp en stund ville de tre teste hvor mye el-bilen tålte. Kjøringen førte først til at det ene bakhjulet vrengte seg av felgen. Deretter kjørte trioen opp på midtrabatten og inn i et skilt. Til slutt ble el-bilen kjørt inn i et steingjerde i P. Krohns veg på Klepp.

Retten finner det bevist at 21-åringen var med på å skade bilen. Blant annet ved å sparke og bøye den ene døren.

Ikke akseptabelt

I straffutmålingen legger retten vekt på at villmannskjøringen utgjorde en fare for allmennheten og at allmennpreventive hensyn tilsier at forholdet må bedømmes strengt.

«De tre kameratenes villmannskjøring skjedde til deres egen forlystelse og uten hensyn til andre», skriver dommeren og fortsetter:

«Rent skadeverk for egen forlystelse er etter rettens oppfatning meget straffverdig.»

På grunn av tiltaltes unge alder og hans vilje til å forkare seg om forholdene er det etter rettens syn ikke formålstjenlig med en ubetinget fengselsstraff for 21-åringen. En enstemmig rett mener at 21 dagers betinget fengsel er en passende straff.

21-åringen dømmes videre til å betale 11.000 kroner i erstatning og 1000 kroner i saksomkostninger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

  2. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

  3. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

  4. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  5. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

  6. Spania har Europas verste oppblussing av korona

  1. Jæren