Wirak vil videre til Ålgård

SANDNES: Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø vil ha fortgang i bygging av fire felt på E39 mot Ålgård og er villig til å ofre ett løp i tunnelen forbi Ålgård for å komme i gang.

Publisert: Publisert:

Sandnes-ordfører Stanley Wirak var forsinket da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpnet det nye veianlegget mellom Sandved og Hove, men Wirak vil ha fortgang på utbyggingen videre til Ålgård. Her hilser han på fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I oktober var Sandnes-ordføreren 20 minutter forsinket da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpnet det nye veianlegget mellom Sandved og Hove med fire felt på E39.

Nå er Wirak opptatt av at byggingen av fire felt til Ålgård ikke blir forsinket og drar ut i tid selv om Stortinget ikke har satt av penger i Nasjonal Transportplan før i perioden 2024–2029. Det er også Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap), og begge frykter at diskusjonen om stadig nye traseer videre sørover på E39 skal stikke kjepper i hjulene for prosjektet.

– Statens vegvesen har sagt at det er realistisk med byggestart i 2020, og da må vi sette spaden i jorden, sier Stanley Wirak (Ap).

For å komme i gang før 2024 har Stortinget åpnet for å ta opp lån som blir nedbetalt med bompenger fra Bypakke Nord-Jæren, så lenge gjelden ikke overstiger 7 milliarder. Men det omfatter også strekningen Smiene-Harestad på E39.

Kostnadene har vokst

Ny trase for E39 mellom Hove i Sandnes og Bollestad sør for Ålgård er på 15 kilometer og går via to tunneler, Risfjelltunnelen forbi Ålgård og Krossfjelltunnelen mellom Figgjo og Bråstein. Samtidig er det en utfordring at kostnadene har vokst ut av rammen på 3,55 milliarder. Det samme har prisen for Smiene-Harestad, som var på 3,22 milliarder og har vokst med 400 millioner kroner. Dermed går ikke regnestykket lenger opp i forhold til lånegjelden.

Derfor er Wirak villig til å se på kostnadskutt for å komme fortere i gang. Et alternativ er å kutte et av løpene i den drøyt 3 kilometer lange Risfjelltunnelen forbi Ålgård (det vil si fra fire til to felt), slik at gjennomgangstrafikken skal gå gjennom tunnelen, mens lokaltrafikken går på dagens vei.

– Vi må ser på mulighetene for å få kostnadene ned og må åpne for alternative løsninger. Hvis du alltid skal ha den beste løsningen, kan det være din verste fiende, for da blir gjerne resultatet at ingenting skjer, sier Wirak.

Selv om både Wirak og Fjeldsbø ønsker fire felt hele veien, er de villige til å se på alternativer for å komme i gang.

– Det er bedre med en litt dårligere løsning enn at ingenting skjer, sier Fjeldsbø.

38 nye bomstasjoner

Før 1. oktober neste år skal 38 nye bomstasjoner på plass i Sola, Sandnes, Stavanger og Randaberg. Det betyr at bilistene må betale betydelig mer bompenger de neste årene, og det blir også innført en egen rushtidsavgift.

Mye av pengene skal gå til bygging av ny bussvei, og det skal også bygges en ny sykkelstamvei.

– Vi får ikke aksept for at folk skal betale mer bompenger hvis alt går til bussvei og sykkelveier. Hvis folk står i de samme køene og ikke ser konkrete veiprosjekter, vil det være null forståelse for mer bompenger. Vi må bygge bilveier også slik at folk ser at det kommer bedre veier for disse pengene, sier Stanley Wirak.

Han er også med i styringsgruppen for Bypakke Nord-Jæren, og han mener det er enighet om å komme i gang med strekningene Hove-Ålgård og Smiene-Harestad på E39 som raskt som mulig uten at det skal gå på bekostning av bussvei eller sykkelvei.

Wirak frykter at diskusjonen om nye traseer på E39 skal forsinke hele prosessen og at fire felt til Ålgård kan være i fare dersom Jærlinja blir valgt. Trasévalget påvirker også hvor den planlagte tverrforbindelsen fra Foss-Eikeland til Bråstein kan gå.

– Ketil Solvik Olsen er en handlingens mann, og nå venter vi på handling fra ministeren, sier Wirak.

Både Wirak og Fjeldsbø ønsker den indre linjen for E39, men mener at det uansett er behov for fire felt til Ålgård.

– Det er mye som står på spill lokalt, og vi trenger handling. Hvis vi stadig skal lansere nye traséer for E39, vil det forsinke hele prosessen. Faren er at pengene forsvinner andre steder i landet hvis vi fortsette å krangle om trasé, sier Fjeldsbø.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

 2. Rundt 100 elever er satt i karantene

 3. Nå skal Viking satse på kvinnelaget - vil til Toppserien fortest mulig

 4. De savnede i Frafjordheiene er funnet av frivillige letemannskaper

 5. Frykter for jule­stemningen i Stavanger

 6. Pennsylvania har mistet 600.000 industriarbeidsplasser under Trump

 1. Ålgård
 2. E39
 3. Stanley Wirak
 4. Frode Fjeldsbø
 5. Ketil Solvik-Olsen