Firlingene er den største gaven Silje har fått

JULEFEIRING: Silje Omgård fyller 46 år på julaften. Men den største gaven hun har fått er fire jenter som lå godt innpakket i hennes egen kropp.

Nora, til venstre, mor Silje, Sarah, Isabelle og Ida. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Når jeg synker ned i sofaen for å se på Disney-filmer sammen med jentene, med en stor kopp kakao, og en rød og hvit polkastang til å røre med, er det jul og bursdag på en gang, sier Silje Omgård.

Bursdag på julaften

Sannsynligheten for å fylle året på julaften, er ganske enkel å beregne. Det er 365 dager i året, og en av dem må man nødvendigvis ha bursdag. I skuddår er det en dag ekstra, men det påvirker ikke regnestykket særlig mye.

– Jeg vet ikke hvordan det er å ha bursdag på andre dager, men jeg fikk ofte en halvårspresang på St. Hans. Et år fikk jeg fiskestang, og jeg hadde fiskelykken med meg, sier Silje.

Da hun var sju år gammel, nappet det skikkelig i snøret, og sjokket var stort da hun dro opp en torsk på 5 kilo. Men den store torsken kan ikke måle seg med overraskelsen hun fikk for snart elleve år siden. Hun var bare ni uker inn i svangerskapet, men følte at magen var blitt veldig stor på kort tid.

Fire hjerter i magen

– Du kommer til å bli øvegidde, sa hun som tok ultralyd.

– Kan det være tvillinger? sa Silje.

– Du kommer til å bli øvegidde, gjentok dama.

I magen var det ikke bare to små hjerter som slo 177 slag i minuttet. Det var fire.

Ida slår hjul på trampolinen i hagen, mens Nora, til venstre, Sarah og Isabelle er tilskuere. Foto: Pål Christensen

Sjansen for å få firlinger er betydelig mindre enn å vinne i Lotto, men Silje føler at hun har vunnet i livets lotteri selv om de siste ti årene har vært travle. Hvis noen hadde satset én krone på at Silje skulle få firlinger, hadde de vunnet 68 millioner kroner dersom sannsynligheten for å få til det, uten assistert befruktning, skal legges til grunn. Så høy er egentlig oddsen.

Ingen mal å følge

Polarskuta «Gjøa» ble det første skipet som seilte gjennom hele Nordvestpassasjen etter en strabasiøs reise på tre år med sju personer om bord. I rekkehuset i Gjøas gate 8D i Bekkefaret i Stavanger bor et mannskap som består av en mor og fire ti år gamle jenter. De har også fire dvergschnauzere, men bare to av dem bor hjemme.

– Det har vært en reise som har gått seg til underveis. Jeg hadde ingen mal eller mentor jeg kunne spørre. For jeg kjenner ingen andre som er alene med firlinger. Jeg har lært mye på veien, og det er spennende å følge utviklingen. Alle har ulik personlighet. De er ikke støpt i samme form. De utfyller, støtter og hjelper hverandre, sier Silje.

Firlingene Nora, til venstre, Sarah, mor Silje (46), Isabelle og Ida skal feire jul sammen med storebroren Christoffer (23). Foto: Pål Christensen

– Da de ble født, sa du at det er en gave å få barn og at fire barn er en enda større glede. Er det fortsatt det?

– Å, ja. Det å få fire samtidig er en fantastisk gave, men jeg har fem barn, sier Silje.

Hun er snar med å legge til at sønnen Christoffer (23) var en like stor gave. Men i samlet vekt vinner de fire jentene som den største gaven. Sønnen var riktignok over 5 kilo da han ble født, men jentene var 6,653 kilo til sammen da de kom til verden 30. juli 2008.

Like gamle, men ikke like

Jentene er like gamle, men ikke like. Noen har sikkert sett dem i dokumentaren «Alene med firlinger» som ble sendt på TV2 høsten 2015 og gikk i reprise i august.

De har også vært med på «Sinnasnekker’n» på TVNorge. Det er lett å se forskjell når de sitter i ro i sofaen, men vanskelig å vite hvem som er hvem når de flytter seg rundt i rommet og hopper på trampolinen i hagen, spesielt når man møter dem for første gang. Det hender at de sier feil selv også.

Jentene gjør som andre og verner om sine favoritter når det kommer Twist på bordet. Fra venstre: Sarah, Nora, Isabelle og Ida. Foto: Pål Christensen

At Nora sier Sarah når hun egentlig mener Isabelle. At Isabelle blir til Ida, eller at Sarah sier Ida når hun egentlig skulle rope på Nora. Noen ganger bytter de også luer eller hansker bare for å ha det litt morsomt og få andre til å lure litt på om de snakker med den samme som de gjorde for få minutter siden.

Læreren har også sagt Nora når hun mener Isabelle, men det er ikke fordi hun ikke ser forskjell. Det er bare lett å blande navnene når det går fire søstre på samme klassetrinn på Auglend skole. De fire første årene var det Ida og Isabelle som gikk i samme klasse, mens Sarah og Nora gikk sammen i den andre klassen. Nå er det Isabelle og Nora som deler klasserom. Det samme gjør Sarah og Ida.

Fram til i sommer var det bare to soverom i rekkehuset, og Silje delte selv soverom med to av de fire jentene. Nå har alle fått sitt eget rom takket være Sinnasnekker’n, men det hender at de savner å sove sammen.

Aldri alene

Det er ingenting å si på julestemningen i stua. I sofaen ligger fire puter utformet som pepperkaker. Juletreet er ferdig pyntet. Under ligger flere pakker, og rundt treet kjører et lite tog på skinner.

Det er ingenting å si på julestemningen i stua med et lite tog som går på skinner rundt juletreet. Foto: Pål Christensen

Praten går lett over bordet. Jentene rekker høflig opp hånden for å slippe til. Men noen ganger blir det rett og slett for fristende å ta ordet. Alle fire har røde kjoler, og alle har mye de ønsker å si. De forteller levende og engasjerende om dinosaurene og dataspillene de ønsker seg til jul. Sarah ønsker seg T Rex fra Jurassic World og har allerede satt seg godt inn i alle funksjonene og hva som får den til å åpne munnen.

Nora ønsker seg en Raptor. Isabelle og Ida vil gjerne ha nye spill til Nintendo Switch, som de fikk i fjor. Alle fire var med i butikken da moren kjøpte spillkonsollene, men hun klarte å lure dem likevel slik at de ikke visste hva de fikk før de faktisk åpnet pakkene.

I år har jentene tatt ansvar for pyntingen av juletreet. Fra venstre: Mor Silje, Ida, Isabelle, Nora og Sarah. Foto: Pål Christensen

Det er mange fordeler med å være fire. Hvis en av dem sliter litt med en lekse, har hun tre andre å spørre om hjelp. De foretrekker å gå med forskjellige klær, men når de er ute på reise eller i Dyreparken i Kristiansand er det lettere for mor å holde styr på alle fire om de har like klær. Noen ganger kan det likevel gå litt galt når mor er alene på tur med fire jenter i bilen. Slik det gjorde i sommer da de kjørte feil og nesten kjørte over broen til Sverige i stedet for til Legoland. Men de fant fram til slutt.

– Hvordan er det ha tre søstre som er like gamle?

– Det er bra hvis du føler deg alene, for da kan du være sammen med de andre, og vi kan stille opp for hverandre, sier Sarah.

– Det betyr at jeg alltid har noen å leke med, sier Nora.

– Jeg har alltid noen å snakke med, sier Isabelle.

– Du har mange å være sammen med, sier Ida.

Sarah, til venstre, Nora, Isabelle og Ida har alltid noen å være sammen med og har god støtte i hverandre. Foto: Pål Christensen

På julaften liker de fire jentene å stå tidlig opp, og den som står opp først, pleier å lage frokost. Det gjelder også resten av året. Som regel er det Sarah, men Nora lager kanskje de aller beste speileggene.

Egentlig pleier ikke Silje å pynte juletreet før på kvelden lille julaften slik at de fire jentene kan våkne opp til nypyntet på selve julaften. Men i år tok jentene selv ansvar for pyntingen på Luciadagen 13. desember, og de har allerede bakt flere runder med pepperkaker.

Fire tanker om jula

– Vi har spist opp de fleste, men har noen bokser igjen, sier jentene.

– Hva tenker dere på når jeg sier jul?

– Juletre, sier tre av dem.

– Gaver, sier alle fire.

– Familie og pepperkaker, sier to.

– Fred og riskrem, sier Ida.

– Snø og Jesusbarnet, sier Nora.

– Nisse, sier Isabelle.

– Høytid, sier Sarah.

Kake midt på dagen

Klokken 12 på julaften er det alltid kake for å feire at moren fyller året, og før pinnekjøttet kommer på bordet hender det at jentene får en liten smak av riskremen til forrett. Etter pinnekjøtt, riskrem og gaver blir det gjerne en ny runde med kake hvis det fortatt er plass til mer mat.

Likevel blir det en litt spesiell jul. I år blir første julen uten mormor. Hun døde i april.

– Det blir litt annerledes, sier Ida.

Selv om mormor hadde problemer med hukommelsen og språket på grunn av sykdom, klarte de fire jentene å lære henne ord både på engelsk og ved hjelp av tegnspråk.

Nå har de bare en grav å gå til for å legge ned blomster og tenne lys.

– Litt trist, sier Isabelle.

For Silje Omgård er det jul og bursdag på samme dag på julaften. Sarah, til venstre, Nora, Isabelle og Ida pleier å lage frokost til moren, og de feirer med kake klokken 12. Foto: Pål Christensen

Heldigvis blir storebror Christoffer med for å feire jul, og jentene får stjerner i blikket når de snakker om kjekke gaver de har fått av storebroren tidligere.

Noen ganger kan det nesten bli litt for mye forventninger, slik det ble for Ida for noen år siden. Dagen før jentene skulle feire bursdag, var hun så spent og gledet seg så mye til å møte elefanten Elfi fra Vennebyen at hun rett og slett spydde.

Dette året er forventningene på et mer passelig nivå, og familien ser fram til å feire jul. Selv venter Silje på en operasjon etter jul, så hun prøver å ta det litt rolig og legge inn pauser.

– Jeg prøver alltid å tenke at det ikke skal bli så mye stress, men det er mye som skal ordnes. Etter hvert har jeg skjønt at det går an å legge listen litt lavere, så det blir litt mer kos, og i år er vi godt i rute, sier Silje.

Publisert:

Les også

 1. Selvangivelsen spesial: Julenissen

Mest lest

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 1. Pinnekjøtt
 2. Jul
 3. Juleferie
 4. Julegaver
 5. Julemat