De jobber døgnet rundt med sakene dine

SØR-VEST POLITIDISTRIKT: Siden oppstarten 1. mars i år har Felles straffesaksinntak (FSI) i Sør-Vest politidistrikt behandlet 17.000 saker. Over halvparten av dem gjorde de seg ferdige med i løpet av få dager.

Publisert: Publisert:

De politifaglige etterforskningslederne Fadije Brahimi og Sveinung Ihle styrer etterforskningen sammen med politiadvokat Stian Eskeland. Både i koordineringsrommet og i prioriteringsrommet er det videokontakt med FSI-avsnittet i Haugesund. Foto: Carina Johansen

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Uansett hvor du bor i Sør-Vest politidistrikt blir saken din behandlet likt. Om en sykkel som var låst utenfor coopen på Undheim blir stjålet, eller om du blir utsatt for vold i taxikøen i Stavanger sentrum, er det FSI som mottar saken.

FSI skal ikke bare sikre rask behandling av straffesaker, men også lik behandling og riktig prioritering av alt som havner på politiets bord. I Sør-Vest politidistrikt gjelder det i snitt 85 saker i døgnet.

Styrer etterforskningen

Nærpolitireformen, som FSI er en prioritert del av, har av mange blitt kritisert. Noen liker å kalle den «fjernpolitireformen» fordi den har ført til avvikling av flere lensmannskontor. Politiinspektør Geir Fatland, som er seksjonsleder i FSI, er klar på at politiets lokalkunnskaper ivaretas.

Les også

Tiltalt for overgrep mot to kvinner på få timer

Les også

Politiet etterforsker voldtekt av psykiatrisk pasient på SUS

- FSI styrer etterforskningen som starter rundt omkring i distriktet av for eksempel patruljer på stedet, og lokalt politi er fortsatt en svært viktig bidragsyter i etterforskningen. Alle hendelser vi får kunnskap om, for eksempel gjennom politiarbeid på stedet eller anmeldelser, vil dukke opp på skjermen i vårt prioriterings-rom, sier Fatland.

- En god del av disse sakene er uten oppklaringspotensial og henlegges. Andre krever mer etterforskning, sier politiinspektøren, og legger til at FSI har avsnitt både i Stavanger og Haugesund.

Over halvparten av sakene FSI mottar blir påtaleavgjort i løpet av to uker. De som krever ytterligere etterforskningsskritt sendes videre til de geografiske enhetene hvor saken hører hjemme. I alle saker er det imidlertid FSI som setter plan for den videre etterforskning, og i mange tilfeller gjennomfører innledende etterforskning.

Viktige henleggelser

I en fersk rapport utarbeidet av Rogaland statsadvokatembete får Sør-Vest politidistrikt kritikk for mangler nettopp i deres tidlige etterforskning i voldtektssaker. I den samme rapporten står det at embetet ser lysere på etterforskningen i initialfasen etter FSIs oppstart. Frem til nylig var FSI bemannet 16 timer sju dager i uka. Fra og med mandag er seksjonen bemannet døgnet rundt - alltid.

- Voldtektssaker, grove voldssaker og saker hvor barn er involvert er blant de høyest prioriterte sakene. Alle prioriterte saker sendes fra prioriterings-rommet til koordinerings-rommet, hvor etterforskningen styres fra. Sakene som ikke sendes videre blir enten henlagt eller avgjort med for eksempel forelegg, sier seksjonslederen, som mener at henleggelser kan være både viktige og riktige.

Politiinspektør Geir Fatland er seksjonsleder i Felles straffesaksinntak. Foto: Carina Johansen

- Dersom det ikke er noe å gå videre på skal en sak henlegges raskt. En henleggelse betyr imidlertid ikke at saken legges i en skuff og glemmes. Alle saker registreres og vil bli hentet frem igjen om ny informasjon skulle dukke opp. Stjålne gjenstander, DNA eller andre spor er søkbare inn i evigheten, forsikrer Fatland.

- Det viktigste er at FSI sikrer riktig innsats så snart politiet blir kjent med et forhold. FSI skal sikre både kvalitet og effektivitet i arbeidet. Dette gir politidistriktet god beredskapsevne innen etterforskning, legger han til.

Alt registreres

Mangler i etterforskningen av voldtektssaker er ikke det eneste Sør-Vest politidistrikt har fått kritikk for. I en årrekke har politidistriktet også slitt med lang saksbehandlingstid. Forsinkelser har forplantet seg og enkelte saker har rett og slett blitt glemt. Det finnes eksempler på at lovbrytere har blitt dømt først flere år etter at ugjerningen ble begått.

Mannskapet i prioriteringsrommet mottar alle saker i politidistriktet. Her er Kjell Vidar Hanto (politifaglig etterforskningsleder), Trude Sem Langfeldt (påtalefaglig etterfroskningsleder) og Maria Ramsfjell (førstekonsulent) på jobb. Foto: Carina Johansen

Tanken er at FSI skal forhindre dette ved å gi voldtektssakene riktig prioritet, god innledende etterforskning og videre oppfølgning.

LES OGSÅ: Slipper fengsel på grunn av lang saksbehandlingstid

- Uansett hvordan saker forlater FSI skal de registreres. Ingen skal forsvinne i det sorte hullet og bli glemt. I FSI er det både påtalefaglig- og politifaglig etterforskningsledelse som vil utarbeide en etterforskningsplan i de prioriterte sakene. For saker med lavere prioritet blir det laget en forenklet plan, sier Fatland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Utruleg kor god stand det er i

 2. Her tar bilen u-sving i Hundvågtunnelen

 3. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

 4. Ordføreren vil lage sjau

 5. Vinmonopol-krangel mellom Høyre og Frp før votering om åpningstid

 6. Purrer på Boreal: Når starter Høgsfjord-sambandet opp igjen?

 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Etterforskning