Sol og opphold fram til lørdag - så kommer regnet

I går ble flere ferjer innstilt på grunn av tåke, også helikopte trafikken var lammet i morgentimene. I dag skinner sola, som må nytes mens vi kan. Til helgen kommer nemlig regn.

Ingen tvil om at det er vår i luften.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Torsdag ser veldig fin ut, med nord og nordvestlig bris, opptil liten kuling på kysten. Temperaturene faller litt, men det blir oppholdsvær og perioder med sol, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Anne Hesby Palm.

Også på fredag blir været bra. Med rolig vindforhold, opphold og perioder med sol.

– Men utover dagen lørdag får vi et værskifte. Det kommer inn et lavtrykk, og det vil komme nedbør. Regnet vil nok fortsette utover uka, sier Hesby Palm.

Mild februar

Både på fjellet og ved sjøen har det vært mildt de siste dagene. Snitt-temperaturen i Stavanger denne måneden har vært på 5,1 grader, og februar ser ut til å bli blant de mildeste registrert.

Bortsett fra 2. februar, har hver eneste februardag vært mellom 2 og 6 grader varmere enn fjorårets februar.

Herlig vårsol ved Vålandstårnet i dag.

– I England har de målt temperaturer over 20 grader denne måneden, sier klimavakt ved Meteorologisk institutt Tone Husebye.

Neppe ny rekord

Tirsdag kom følgende tweet fra Meteorologisk institutt:

Det spirer og gror - et sikkert vårtegn.

I Stavanger er altså gjennomsnittstemperaturen i februar målt til 5,1 grader, målt på Sola. Forrige varmerekorden er fra 1990. Da ble snitt-temperaturen målt til 5,5 grader.

– Blir det ny rekord, mon tro?

– For å slå rekorden på 5,5 grader må døgnmiddeltemperaturen de tre siste dagene av februar være på 8-9 grader, men så mildt blir det ikke de neste dagene. Det ligger nok an til månedsmiddel-temperatur på 5,1 grader for Stavanger, sier Husebye.

Sol, sol sol!

Fylkesrekord fra Fister

Høyeste temperatur i februar er målt til 12 grader 15. februar ved målestasjonene på Våland. Samme dag ble det målt 11,5 grader på Sola.

– Den nokså høye gjennomsnittstemperaturen for februar 2019 skyldes at det har vært jevnt mildt hele perioden, mens makstemperaturene har ikke vært spesielt høye, sier Husebye.

Fylkesrekorden når det gjeldet høyeste temperatur er fra henholdsvis 1990 og 2003. I 1990 ble det målt 13,8 grader på Fister i Hjelmeland. I 2003 steg gradestokken til 13,8 grader også i Nedre Vats.

Snøklokker er et sikkert vårtegn.

Været siste 30 døgn

Hvis vi ser på væreoversikten for de siste 30 døgn, har snittemperaturen ved målestasjonene på Sola vært på 4,3 grader - det er 3,8 grader over normalen.

Høyeste temperatur var 11,5 grader den 15. februar. Laveste temperatur ble målt til -5,3 grader 29. januar.

Samlet nedbør de siste 30 døgn var 37,6 mm. Mest nedbør på ett døgn var 8,4 mm den 9. februar. Høyeste vindhastighet var 16,4 m/s den 27. januar.

Tidligere fylkesordfører Janne Johnsen (H) benytter finværet tirsdag til å ta årets første plenklipp.
Publisert: