SV dobler eiendomsskatten

Null kutt i barnehage, skole og eldreomsorg og mer penger til miljø— og sykkeltiltak. Pengene skaffer SV blant annet fra å øke eiendomsskatten og selge utstillingshallen til Stavanger Forum.

Publisert: Publisert:

Eirik Faret Sakariassen og Marcela Molina la i dag fram SV sitt forslag til stavangerbudsjett. Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I går ble det kjent at flertallspartiene øker eiendomsskatten med 1 promille samt 2 promille på næringsbygg, som gir bykassen 90 millioner mer. SV øker med 2 promiller både på boliger og næringsbygg, og har beregnet at det vil bety 135 millioner i ekstra inntekter for kommunen.

-Det er bedre vi deler utgiftene i fellesskap, enn å sende enkeltregninger til småbarnsfamiliene, sa gruppeleder Marcela Molina. Det hun viste til, var blant annet at rådmannen har foreslått en økning i foreldrebetalingen i SFO på 300 kroner i måneden.

Det er bedre vi deler utgiftene i fellesskap, enn å sende enkeltregninger til småbarnsfamiliene.

Eiendomsskatt på 4 promille vil bety at at har du et rekkehus på Tasta, må du ut med 2827 kroner i eiendomsskatt. Har du enebolig på STorhaug, vil det koste 4832 kroner. For en enebolig på Vestre Platå: 5131 kroner. (Dette er tall aftenbladet.no har fått fra rådmannen)

Les også

Hva velger du? Mer skatt eller mindre velferd?

Barn og eldre

De 135 millionene bruker SV til å nulle ut alle kutt på barnehage og skole og reversere de aller fleste innsparingene rådmannen hadde foreslått på levekårbudsjettet (helse og omsorg). Det betyr blant annet at heller ikke SV vil legge ned Mosheim og Vålandstunet sykehjem eller avvikle avlastningsplasser for funksjonshemmede. I motsetning til flertallspartiene, stryker også SV nedskjæringene rådmannen hadde foreslått på hjemmetjenestene.

Les også

Legger ned to sykehjem

Rådmannen hadde foreslått nedskjæringer på skolebudsjettet på vel 80 milliioner kroner. Flertallspartiene (H,V, KrF, Sp, Pp og de uavhengige) la tilbake 50 millioner. Altså gjenstår fortsatt store kutt, påpekte Faret Sakariassen. Det vil ikke SV gå med på fordi de mener "skolen er så belastet allerede, her er ikke mer å kutte".

Les også

Elevene rammes, skolen blir dårligere

Mens flertallelt beholder økningen i SFO-betalingen, mener SV det er viktig å unngå det:

-Kutt vil føre til at flere tar barna ut av SFO. Vi ser SFO som et virkemiddel, som et skritt på veien til å få til en mer helhetlig skolehverdag, sa Eirik Faret Sakariassen.

Han understreket at et SV-budsjett skal alltid kjennetegnes av at det er "et budsjett for en trygg barndom".

Null kutt i barnehagebudsjettet betyr blant annet at barnehagene får beholde kjøkkenassistentene og at heller ikke SV vil legge ned Bamsefaret og Hafrsfjord åpne barnehager, Smiodden barnepark og familiebarnehager.

Les også

- Lite å vinne, mye å tape på å legge ned åpne barnehager

SV vil heller ikke gå med på kutt i tospråklige assistenter, språktiltak og helsetjenester for flerspråklige.

Les også

Tøffere start for barn som Jacob og Malaz

Springe fortere?

SV setter også en strek over rådmannens "effektiviseringskrav". Effektiviseringskravene for sykehjem utgjør for eksempel tre millioner kroner. For skolen utgjør det 5,5 millioner kroner.

Offentlige tjenester skal ikke være raske, de skal være gode.

-"Monopolpenger", kaller Eirik Faret Sakariassen dette.

-Effektiviseringskravet betyr at de ansatte må springe fortere. Offentlige tjenester skal ikke være raske, de skal være gode. Vi tror ikke lærerne kan skrive raskere på tavla eller snakke fortere, fortsatte han.

Næringslivet og politikerne

SV henter også penger fra Høyres "babyer":

De sparer 19,6 millioner i investeringer ved å selge den nye utstillingshallen til Stavanger Forum og droppe de siste investeringene som gjenstår (blant annet energisentral).

Greater Stavanger vil SV avvikle og får inn 7,9 millioner på det.

De øker aksjeutbyttet fra Forus næringspark med 30 millioner kroner.

SV vil også bruke ti millioner kroner mindre i støtte til de folkevalgte.

Klima og sykkel

Flertallspartiene har satt i gang et såkalt "Flaskehalsprosjekt" som skal få mer flyt i trafikken. SV mener det har vært mislykket. De tar 24 millioner herfra og bruker det i stedet for på miljøtiltak: 20 millioner til et klimafond, 2,5 millioner til "sykkelsatsing" og 2,5 millioner til et prosjekt for å få til utbygging av boliger og friområde på toppen av kulverten over E-39 ved Barnas hus/Ullandhaug skole/Saxemarka.

Begrunnelsen for klimafondet er at utslippene øker i stedet for å gå ned. Kommunen må altså gjøre mer. Hva som bør gjøres, vil SV rådmannens skal legge fram en sak på.

Fattige

Potten til kjøp av kommunale boliger til økonomisk vanskeligstilte og flyktninger øker SV med 20 millioner kroner årlig. Fem millioner setter partiet av til tiltak mot barnefattigdom.

De nuller også ut rådmannens barnevernskutt (1,,5 millioner pluss 350 000 i effektiviseringskrav). "Et av de verste kuttene" i rådmannens budsjettforslag, mener Eirik Faret Sakariassen som er SVs toppkandiat til høstens lokalvalg.

Idrett, kultur, kirke

SV kutter støtten på 2,5 millioner kroner til Beach Volleyball WT Stavanger som Marcela Molina (SV) kalte "Bitch Volleyball".

-Vi vil at kommunen skal ha råd til sandkasser til ungene og ikke til voksne, sa Molina.

Vi vil at kommunen skal ha råd til sandkasser til ungene og ikke til voksne.

SV reduserer også støtten til Gladmatfestivalen med 614 000 kroner.

De vil heller bruke pengene til å gi 245 000 mer i støtte til Folken, til å unngå rådmannens kutt på 1 million kroner til kutlurformål og til å unngå rådmannens foreslåtte kutt i driftsstøtte og anleggestilskudd til idrettslagene.

SV vil ikke bruke penger på å bygge Folkebadet.

-Vi stiller spørsmål ved om det er behov for et badeland, sa Molina.

SV tar også 3 millioner kroner fra Kirkelig Fellesråd og 360 000 kroner fra tros— og livssynssamfunn.

LES HELE BUDSJETTFORSLAGET TIL SV HER:

Bystyret vedtar

Bystyret vedtar budsjettet den 15. desember. SV har tre av 67 representanter i bystyret. Ap legger fram sitt forslag til budsjett torsdag 27. november.

Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og de uavhengige la fram sitt forslag i går (mandag 24. november). De har flertall i bystyret. JHer er flertallspartienes forslag:

Les også

Øker eiendomsskatten, gir mer til barn og eldre

Frp har også lagt fram sitt forslag. Det kan du leser her:

Publisert:

Les også

 1. Frp: Null kutt på skole, sykehjem selges til private

Mest lest akkurat nå

 1. Viking leier ut tre spillere

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 5. Dette skjedde i natt

 6. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 1. Stavanger