Nytt yrke: kameratispe

Utglidningen i NRK begynte i fjernsynsprogrammet "Trekant". Nå slikkes gjester i P2.

"Salongen" sendes fra en gammel, nennsomt restaurert salong med sjeselong. Programlederne (f.v.) Christine Lossius Thorin og Nina Stensrud Martin, Boston-terrieren og kameratispen Patti og programlederen Jørgen Strickert. Foto: Knut Bry

  • Ludvig Lorentzen
Publisert: Publisert:

Kameratispen Patti i arbeid. Ved mikrofonene skuespillerTerje Strømdahl og programleder Christine Lossius Thorin. Foto: Skjermdump fra Facebook

Programmet sendes i Kulturkanalen P2, og navnet er det dannede "Salongen", men gjestene blir møtt av en medarbeider på usedvanlig lavt nivå. Dette vesenet går ikke av veien for å kysse eller endog slikke der det kommer til. Skal lisenspengene våre finansiere spredning av spytt?

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det skal de.

Programleder Jørgen Strickert forklarer: — 2014 er et moderne årstall, og nå tror enkelte at det ikke er nok med radio. En må ha bilder i tillegg, fordi fantasien ikke strekker til, og denne tenkningen har sneket seg inn i NRK. Siden jeg har hund, kom vi på at den kunne brukes til kameratispe. Patti er muligens verdens første i dette yrke, sier trønderen uten snev av Northug-ironi.

Dermed trengervi ikke henge bjella på katten, for kameraet er allerede montert på ryggen av hunden, Boston-terrieren Patti på 18 måneder. Et trådløst, hundholdt kamera går mens "Salongen" sendes mellom klokken 17 og 18. Filmsnuttene legges ut på blant annet Facebook, og bildene eier et ydmykt nedenfra og opp-perspektiv, med Pattis ører i forgrunnen, så stive og strunke at de kunne ha vært med i "Trekant".

Og dermed er vi fremme ved slikkingen. Patti er et godlynt dyr, i oppførsel en blanding av hund og katt, ifølge eieren Strickert, og hun gir gjerne programmets gjester et kyss eller en slikk og ingenting. Dermed tjener den som terapihund for nervøse medvirkende.

— Når jeg har med Patti på jobb, får NRK to årsverk til prisen for ett. Dette er helt i tråd med regjeringen Solberg, som krever at NRK må drives rimeligere og mer effektivt, sier Strickert.

"Salongen"foregåri en ærverdig, gammel salong, og lytterne nyter en time uten musikk. Gjestene springer ut av kulturlivet og nyhetsbildet. Dessuten fremfører kunstnere nytt materiale, i tråd med svunne dagers salongliv i Paris. "Et ærlig, upolert og manusløst vorspiel til Dagsnytt 18", kaller hovedprogramleder Nina Stensrud Martin (ex-"Radioselskapet") sin nye baby.

Foruten henne og Strickert er Christine Lossius Thorin programleder, produsent er Andreas Kjensli Knudsen, og sannelig om ikke "Salongen" også holder seg med lydkunstner, nemlig Hans Kristen Hyrve.

Men nå må viikke glemme kameratispen Patti. Hun filmer som nevnt nedenfra og opp, og da melder det seg et litt kinkig spørsmål: Hva skjer når det kommer kvinnelige gjester i skjørt eller kjole?

— Da må vi overveie å sette inn en afghansk mynde som vikar for Patti, beroliger Strickert.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. 40 nye tilfeller av det muterte koronaviruset i Nordre Follo

  2. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

  3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

  4. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

  5. Lave, lokale smitte­tall gir forsiktig opti­misme – tror på gradvis åpning

  6. Tre svensker fikk saftig bot etter å ha kjørt ulovlig inn i Norge