Ordførerens nyttårstale

Les nyttårstalen til Christine Sagen Helgø her.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helhø holdt sin nyttårstale på Ledaal 1. nyttårsdag.
  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kjære alle sammen , MiodragSimic fra Serbia ble innbygger nummer 130000 i Stavanger da han flyttet hit sommeren 2013. Han er ingeniør og hadde fått jobb hos Rosenberg på Buøy. Miodrag tok heldigvis all oppmerksomheten med fatning; både da han havnet på forsiden til Stavanger Aftenblad, og noen dager etter på direkten i NRK Sommeråpent sammen med ordføreren. Allerede neste år, i 2015, kan vi feire innbygger nummer 135000, i 2021 runder vi 150000. Jeg sier feire fordi det er en positiv, ønsket og naturlig utvikling. Det er bra at vi blir flere og det er bra at enda flere av oss har opprinnelse i et annet land enn Norge. Vi trenger flere som Miodrag, som vil komme å bo og jobbe i Stavangerregionen. En av mine viktigste oppgaver som ordfører er å sørge for å være et godt vertskap, både for mennesker og for næringsliv.

Tilstandsrapporten for Stavanger er bra. Kommuneøkonomien er i god stand. Arbeidsledigheten ligger under 2 prosent. Vi er fremdeles en region med svært høy verdiskaping, og vi venter en betydelig høyere aktivitet i Nordsjøen i årene som kommer. Det vil alltid være elementer av usikkerhet også hos oss, også i 2014. Men utgangspunktet vårt er ubetinget godt. Vi står foran et sett med utfordringer i denne regionen som er spesielt knyttet til den sterke veksten: vi trenger fortsatt flere boliger, vi trenger bedre transportløsninger og vi trenger kompetanse.

Men vi kommer ingen vei dersom vi som bor her ikke trives og har muligheter til utfoldelse. God livskvalitet er en forutsetning.

Tidlig i desember stod jeg julegrytevakt for Frelsesarmeen på Domkirkeplassen. To samtaler gjorde spesielt inntrykk. To mennesker kom bort og fortalte meg om sin egen ensomhet og hvor vondt det er – ikke bare i julen men også resten av året. Det er noe vi helst vil slippe å høre om fordi det er så hjerteskjærende. Men ufrivillig ensomhet skal vi ta innover oss og snakke høyt om, igjen og igjen. En av de fineste opplevelsene jeg hadde i 2013 var turen rundt Mosvannet sammen med venneklubben. Venneklubben er et initiativ som har gjort en forskjell. Ikke alle oppgaver kan eller skal løses av det offentlige. Bystyret i Stavanger har med frivillighetsmeldingen satt høye ambisjoner for frivillighet. Jeg har tenkt å engasjere meg enda sterkere i dette i 2014, og jeg vil invitere representanter fra frivillige lag og organisasjoner til et dialogmøte om hvordan vi best kan jobbe sammen. Et godt samfunn er et aktivt og engasjert samfunn. I høst har vi sett et spesielt sterkt engasjement for Gamlingen og Tasta Skatepark.

Speiderleiren på Madla med 10000 speidere fra hele verden var en stor suksess, slagordet «Ganske imponerende» ble ganske beskjedent. Gladmat er i god utvikling. Vi gleder oss til årets festival – da skal vi feire 90-årsdagen til Ingrid Espelid Hovig. Til sommeren er også Sandvolleyen tilbake i Vågen – det ser vi fram til. 270000 besøkte Konserthuset det første året. Om et par uker skal vi ha Spellemann for andre året på rad. Det er god reklame for regionen og et godt tilbud til oss som bor her. Numusic fyller 15 år i år. Det er en festival som er godt kjent også i utlandet, og en av grunnene til at vi kan kalle oss kulturbyen. Nå ser vi framover mot Nye Tou.

Vi er privilegerte i denne delen av verden og denne av landet fordi vi har naturgitte ressurser som har gitt oss et godt utgangspunkt. På 1960 og 70-tallet handlet det om å klargjøre byen og regionen for industri og annen næringsvirksomhet da aktivitetene i Nordsjøen stod på start. I det lå veier og broer, boligtomter og næringsareal, politisk håndverk og, kanskje mest av alt, å ønske folk og industri velkommen. Rammene endrer seg og samfunnet er alltid i endring. Men Stavangermodellen – lagspillet med det offentlige, næringsliv og kunnskapsinstitusjoner – står fortsatt. Den ble brukt da og den er rettesnoren vår i dag. Jeg opplever daglig den sterke viljen til å dra sammen, til å ordne opp og til å legge forholdene til rette.

Bolig står fortsatt øverst på oppgavelisten. Vi har høye ambisjoner, og vi slår fast at vi ligger godt over måltallene, 1250 boliger i året, for planperioden 2013–2017. Det gjelder å ha gode og tilpassede verktøy. Bystyret har vedtatt å opprette et eget utbyggings— og tomteselskap. Det er riktig både ut fra et samfunnshensyn og med hensyn til kommuneøkonomi. Areal og transport henger sammen, det legger vi til grunn i all planlegging. Motorveien var nødvendig i sin tid for å lette presset på bynære områder. I dag haster det med gode og attraktive kollektivsystem. Vi må ikke vente der vi kan handle. Derfor går vi nå i dialog med Staten for å forskuttere kollektivfelt.

Jeg opplever en gjennomgående sterk vilje og samstemthet på å tenke og handle regionalt. På Nord-Jæren spesielt, det er vi helt nødt til. Vi er fire kommuner, men ett bo- og arbeidsmarked. Forus er i dag et av landets viktigste næringsområder. Stavanger har sammen med Sandnes og Sola utarbeidet en felles kommunedelplan for Forus.

Jeg bruker en god del av min tid på reise. Til våren skal jeg blant annet til Houston og Kuala Lumpur i Malaysia. Jeg reiser mye fordi jeg er trygg på at det gir god avkastning både på kort og på lang sikt. Ikke bare innen energi, men også helse og kultur spesielt. På OTC, verdens største oljemesse i Houston, valgte over 130 selskaper og nærmere 300 personer å være med i delegasjonen til Greater Stavanger. Vi blir lagt merke til i utlandet og måten vi jobber på blir lagt merke til hjemme. Greater Stavanger er et av våre viktigste og beste verktøy. Det ligger nitidig arbeid i forkant når det nye nasjonale forskningssenteret for økt utvinning ble tildelt Universitetet i Stavanger i sterk konkurranse med Trondheim og Bergen. Flyruteprosjekter har resultert i at vi i løpet av denne måneden får direkteruter til Tromsø og Harstad. Til våren kan vi fly direkte til Paris.

I år feirer vi 10-årsjubileum for Universitetet i Stavanger. Det gikk nesten 40 år fra universitetskomiteen slo fast at Stavanger skulle bli landets femte universitetsby til Regjeringens beslutning 29.oktober 2004. Mye skjedde på Ullandhaug i den tiden og mye skal skje på Ullandhaug framover. Vi har et universitet som posisjonerer seg nasjonalt og internasjonalt. Vi har Ipark og Måltidets Hus. I løpet av året blir det avgjort hvor nye Stavanger Universitetssykehus skal ligge – Ullandhaug er et godt alternativ. Som ordfører er jeg opptatt av at Stavanger kommune skal gjøre det vi kan for å tilrettelegge for universitetet. Bystyret er i ferd med å vedta universitetsmeldingen, en strategi for hvordan vi best skal opptre som vertsregion for UiS. En av de viktigste oppgavene på kort sikt er flere studentboliger.

Vi har fått ny regjering. Jeg har en sterk tro på at regjeringen som nå er på plass vil være bra for velferd og for næringsliv. Jeg ser spesielt fram til en ny kommunereform.

Fra i dag av er jeg ikke bare ordfører i Stavanger , jeg er også president for Verdens Energibyer. Det er et viktig nettverk for oss fordi det setter oss i et fellesskap med de mest betydningsfulle energibyene globalt. Jeg er spesielt opptatt av å koble forskning og næringsliv. Både UiS og IRIS er sterkt involvert herfra. I august skal vi være vertskap for årsmøtet i Verdens Energibyer, da kommer ordførerne fra de 20 andre byene hit i forkant av ONS. ONS fyller 40 år. Tema i år er changes , endringer. Vi vet ikke hva som vil skje i framtiden, men vi vet at endringer i det globale energibildet også har betydning for oss. Vi skal følge utviklingen nøye i tiden framover. Alltid edruelige, alltid optimistiske.

Det er et privilegium å være ordfører i Stavanger, det visste jeg da jeg ble valgt – og det har blitt enda mer tydelig underveis. Jeg ser fram til 2014 og til det som venter. Kjære alle sammen: Velkommen til Ledaal, godt nytt år!

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

  2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

  3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

  4. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

  5. Kraftig regnvær og kuling det neste døgnet

  6. Mindre steinras på Hunnedalsvegen