Debattmøte: – Mat må vi ha, men hvem vil produsere den?

– Du redder ikke kloden ved å spise Kiwi fra New Zealand, men ved å spise eple fra Ryfylke. MDG sin kamp mot kjøttet er en feilslått kampanje, sa Pollestad i mandagens debatt på Jæren.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Dermed var det klart at panelet i Aftenbladets debatt ikke var enige om ganske mye rundt landbruket.

I mandagens debattmøte deltok:

  • Olaug V. Bollestad (KrF) landbruks- og matminister
  • Geir Pollestad (Sp)
  • Ingrid Fiskaa (SV)
  • Margret Hagerup (H)
  • Bjørn Gimming (Norges Bondelag)
  • Ulrikke Torgersen (MDG)
  • Sven Martin Håland (Sandnes Bondelag)

Bør landbruksjorda vernes bedre?

– Dette handler ikke om å sette matjord opp mot næring, for matjord er i høyeste grad næring, sier Senterpartiets Geir Pollestad i starten av debatten på Bryne.

– Men jeg mener at lokalpolitikerne har et stort hjerte for jordvern, slik at det er de lokale som skal ta stilling til dette, sier Olaug Bollestad, landsbruks- og matminister.

Ingrid Fiskaa er lokalpolitiker for SV i Time og mener også at styrken ligger lokalt.

– Jeg har tro på innbyggerne, de står imot nedbyggingsplanene. Sterke lokalsamfunn kan presse sine folkevalgte lokalt. Det beste forsvaret for jorda vår er de aktive bøndene, vi må desentralisere og få flere bønder - det presser frem en seier, sier Ingrid Fiskaa.

– Det er et samfunnsansvar å ta vare på jorda vår, det kan ikke være opp til hver enkelt bonde. Alle politikerne sier at de ønsker å gjøre noe med inntektsgrunnlaget til bøndene, men vi må snart se det i praksis, sier Bjørn Gimming i Norges Bondelag.

– Vi tjener 135 kroner i timen når vi produserer mat. Vi er trøtte av å være i opprør nå, sier Sven Martin Håland til, han er leder av Sandnes Bondelag, har stått i spissen for bondeopprøret - og er svært kritisk til landbruksministerens innsats for bøndene.

Vil ta hensyn til klima

Panelet diskuterte også hvordan landbruket best kan bevares for fremtidige generasjoner. Ulrikke Torgersen i Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener at kjøtt bør være en luksusvare.

– Vi er ikke imot kjøttproduksjon, men vil halvere i hensyn til klima. MDG vil heller produsere mat direkte til folk, ikke gå omveien via dyrene, sier Torgersen.

– Hvis vi ikke bruker beiteressursene våre, så mister vi biologisk mangfold, protesterer landbruksminister Bollestad.
Også Senterpartiet stemmer for et jordbruk med beitedyr:

– Selvsagt mener også vi Senterpartiet at vi skal spise mer frukt og grønt, men vi trenger ikke ta ned kjøttproduksjonen. Vi kan heller være mer selvforsynte. Du redder ikke kloden ved å spise Kiwi fra New Zealand, men ved å spise eple fra Ryfylke. Kampen mot kjøttet er en feilslått kampanje, sier Pollestad.

I forkant: Bryne klar for debatt

– Debatten skjer selvsagt på Jæren, i det som med rette må kunne kalles matfatet i Norge. Til sterke protester legges noe av den beste matjorda her under asfalt. Vi spør: Hvorfor skjer dette – og hva er konsekvensene? sier programleder Finn E. Våga.

Det er altså mandag 30. august det skjer. Debatten starter 19:30 i Time bibliotek på Bryne. Kristine Stensland og Finn E. Våga er programlederne som skal geleide deg gjennom valgdebatten.

Dette er den første av tre direktesendte valgdebatter på Aftenbladet.no. Tema for mandagens debatten er jordvern, landbruk og matproduksjon.

– Vi har et panel med sterke politiske motsetninger, blant andre Geir Pollestad fra Senterpartiet som hevder at regjeringen svikter norsk matproduksjon.

Geir Pollestad (Sp) under innspilling av Aftenbladets valg-podkast.

– Ingrid Fiskaa fra SV og Margret Hagerup fra Høyre som står på hver sin side når det gjelder nye utbyggingsprosjekter som fører til at nye gårder blir borte. Og til å forsvare regjeringens politikk kommer selvsagt landbruksminister Olaug Bollestad, sier Våga.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) dukker opp i biblioteket i Time på mandag.
Ingrid Fiskaa fra SV skal bidra i debatten mandag.

Også bøndene skal debattere på mandag.

– Vi får også høre hvorfor bøndene er så opprørte. Bonde Sven Martin Håland og lederen av Bondelaget, Bjørn Gimming, kommer for å fortelle hva som frustrerer dem.

Publisert: