Regjeringen vil ta en større del av strømregningen din

De samlede strømkostnadene gjør det riktig å øke stønaden fra 55 prosent til 80 prosent, mener regjeringen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil øke strømstøtten ytterligere.
 • Cornelius Munkvik
  Journalist
 • NTB
Publisert: Publisert:

Ap og Sp vil øke strømstøtten fra 55 til 80 prosent når strømprisen overstiger 70 øre per kilowattime. Forslaget har allerede støtte i Stortinget.

– Dette gir en helt annen trygghet for folk. Da vet man at hvis det blir veldig høye strømpriser, så tar staten regningen for 80 prosent på alt som overstiger 70 øre per kilowattime. Det er et kraftfullt grep som kommer til å hjelpe, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Den oppjusterte ordningen gjelder fra januar 2022 til og med mars og kommer for første gang fram på fakturaen som mottas i februar.

På regningen for desember vil støttesatsen fortsatt være på 55 prosent.

– Det er det Stortinget har vedtatt og det vi fikk på plass i desember. Regningen for desember blir nok den tøffeste for folk, men 55 prosent hjelper mye på det også, sier Vedum.

Endringen som nå skjer har ikke tilbakevirkende kraft. Regjeringen vil legge frem endringen i en proposisjon til Stortinget så raskt som mulig, opplyser regjeringen.

Trygghet

Han påpeker også at regjeringen kutter i elavgiften fra og med januar i år. Finansministeren forklarer økningen i støtte slik:

– Vi fikk på plass denne modellen for strømstøtte før jul, og den er slik at den kan justeres. Så har statsministeren og jeg jobbet mye og sett på tallene. Vi har snakket med folk, og det er en politisk vurdering at vi nå vil øke nivået. Poenget er at det gir trygghet for folk, sier han.

Samlet koster strømpakken fra desember og den nye 8,9 milliarder kroner. Økningen fra 55 til 80 prosent støtte utgjør to milliarder kroner.

Støre: – Ekstrem situasjon

Statsminister Jonas Gahr Støre viser til at strømprisene påvirkes av nedbør, mengden vann i magasinene og energisituasjonen i Europa.

– Det har gitt oss en ekstrem situasjon i det siste, med skyhøye priser. Markedet tar ikke sosiale hensyn, men det kan vi gjøre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG om økningen av støtten.

På spørsmål om de har blitt presset til å øke støtten etter krav fra LO og Høyre, svarer statsministeren nei.

– Dette har regjeringen jobbet med en stund nå. Vi har lyttet til folk og ser behovet for å hjelpe ytterligere, sier Støre.

Regjeringen er avhengig av støtte fra SV for å få gjennom saker i Stortinget, og partiet lover å støtte opp om økningen.

– SV foreslo å øke strømstøtten ytterligere allerede i forhandlingene før jul. Regjeringen burde hørt på oss da, men det er bra at de gjør det nå. Økningen til 80 prosent er en solid økning, som SV vil sørge for å få vedtatt i Stortinget, sier Lysbakken.

Les også

Sjekk din strømstøtte for desember her

Dette er gjort

Dette er regjeringens strømtiltak:

 • Midlertidig stønadsordning til husholdningene over nettleien (5,5 milliarder kroner). Støtten gis til husholdninger når gjennomsnittlig spotpris over kalendermåneden overstiger 70 øre per kWh. Støtten utgjør 55 prosent av spotprisen over terskelverdien (multiplisert med kraftforbruk). Det gis ikke støtte til forbruk over 5.000 kWh per måned. Det legges opp til at landbrukseiendom skal inngå i ordningen, og OED vurderer en løsning for støtte til husholdninger med fellesmålere. OED har varslet at de vil måtte komme tilbake til Stortinget med bevilgningsmessige konsekvenser av utvidelse av ordningen for å omfatte disse gruppene. Ordningen skal gjelde for perioden desember 2021 til mars 2022.
 • Redusert elavgift (2,9 milliarder kroner). For 2022 er det vedtatt en vesentlig reduksjon på 2,9 milliarder kroner i elavgiften. For månedene januar-mars er elavgiften nesten halvert ved at det er innført en lavere alminnelig sats i disse månedene, som er 8 øre per kWh lavere enn i 2021 (prisjustert). I tillegg reduseres elavgiften (den alminnelige satsen) med 1,5 øre per kWh for månedene april – desember.
 • Økt bostøtte (1,2 milliarder kroner). Regjeringen har foreslått endringer i bostøtten i perioden januar til mars på 851 millioner kroner, for å dekke høye strømutgifter for dem som trenger det mest. Stortinget skal etter planen behandle saken 11. januar. Dette kommer i tillegg til vedtatt ekstraordinær utbetaling til bostøttemottakere i desember på 118 millioner kroner og 202 millioner kroner i november i 2021.
 • Økt støtte til studenter (196 millioner kroner). Det er foreslått en ekstraordinær støtte til studenter med strømutgifter på 3000 kroner, hvorav 1200 kroner vil omgjøres til stipend. Støtten utgjør 196 millioner kroner «over streken» – låneutgifter kommer i tillegg.
 • Økt støtte til kommunene (400 millioner kroner). Regjeringen har foreslått å øke rammetilskuddet til kommunene med 300 millioner kroner i 2022 for å dekke økt utbetaling av sosialhjelp som følge av høye strømpriser. Stortinget skal etter planen behandle saken 11. januar. I tillegg har Stortinget allerede vedtatt å kompensere kommunene med 100 millioner kroner i 2021 for merutgifter til sosialhjelp.
 • Støtte til enøktiltak (100 millioner kroner). Det er i budsjettet for 2022 øremerket 100 millioner kroner til enøk-tiltak gjennom Enova.
 • Midlertidig tilskudd til veksthusnæringen (170 millioner kroner). Regjeringen vil innføre en tilskuddsordning for dokumenterte merkostnader til strøm på 50 prosent over 70 øre/kWh for veksthusprodusenter i perioden desember 2021 til mars 2022. Ordningen skal være søknadsbasert. Tilskuddet er anslått å utgjøre 170 millioner kroner.

I tillegg vil regjeringen kalle inn kraftselskapene for å komme frem til hvordan man kan gi strømkunder som har behov, muligheten til å fordele regninger utover året.

Les også

 1. Strømprisen fortsetter nedover – men dyrt på kvelden

 2. Skyhøye strømregninger i desember til tross for statens strømpakke

 3. – En container med ved ryker på tre timer

 4. – Når vi får inn en container med ved, er hallen full av folk i løpet av et kvarter

Publisert:
 1. Strøm
 2. Politikk
 3. Forbruker

Mest lest akkurat nå

 1. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

 2. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

 3. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

 4. Sauda nest varmest i landet

 5. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger

 6. Blå vegg venter Viking i Haugesund: – Ingen tvil om hvem som vinner tri­bune­kampen