Kan denne skumle typen løfte Orremessa etter 50 år som bygdas nasjonaldag?

De var nødt for å gjøre noe. Messa som bygde bygda var i ferd med å dø ut. Til helgen byr Orre på Halloween, levert fra lokale løer og lokale bønder, ikke fra USA.

I et 200 kvadratmeter stort, spesialbestilt telt har Orremessa i år bygd opp en Halloween-løype med mange effekter som er hentet fra gamle løer. Brede Refsnes er en av ungdommene som skal skremme de besøkende.
Publisert: Publisert:

Men slapp av. Det skal fortsatt serveres 1000 middager med komle, knadd av kraftige mannfolk-hender. Det siste er viktig både for smak og tyngde i måltidet, ifølge Johannes Lokøy, den tidligere ambulansesjefen på Sus som er ansvarlig for denne dugnaden.

Og det skal fortsatt bli bøttesalg av blant annet blomkål, gulrot, brokkoli og poteter, hentet gratis hos alle produsentene som bor rundt Norges grønnsak hovedstad. De holder sine lagre åpne hele helgen for påfyll, slik at Orremessa som vanlig kan friste med særdeles kortreiste og ferske varer til bøttesalget. I år har komiteen også bestilt en ny grønsak, gresskar.

Ny nisje?

-Dette er både nytt og uvant for meg, sier Sigmund Vik.

Han er til daglig melkebonde. Men sammen med Roar Grødeland, Sp-politikeren i Klepp, ble han spurt om å dyrke det kjente oransje innslaget for den nye Halloween-satsingen. I over et år har han planlagt leveransen. I fjor hadde han ti planter, i år har 1200 stått i jorda. Hver plante kan gi fra null til seks gresskar

– De er bare dyrket for messa, men hvis det blir et marked, kan det kanskje bli en ny nisje for gården, sier Vik.

Men det ble mye mer arbeid enn han hadde tenkt. Fire voksne brukte fem timer på innhøstingen, men så veier et gresskar fra 4 til 15 kilo. Han måtte også rådføre seg med eksperter, særlig da høsten satte inn med mye regn. Rådet var at avlingen måtte reddes og lagres for modning i et utrangert drivhus, men da var mange grønne, og er de grønne, tåler de lite. Nå blir noen oransje og noen grønne lagt fram både for salg og for utskjæring i det 200 kvadratmeter store, spesiallagde Halloween-teltet.

Måtte fornye seg

– Etter 50 år med Orremessa, var vi nødt for å finne på noe nytt, forklarer messas nye ildsjel Johnny Rosland, mens dugnadsgjengen legger siste hånd på en ny verden med skrekk og gru, etter amerikansk mønster.

De har vært på løer og hentet gamle ting og saker, de har besøkt gjenbruks- butikker og de har handlet på nett for å få nok effekter til en Haloween-vandring i mørke ganger, der elever fra skolen er leid inn for å skremme folk. Det hjelper også at Halloween-sjefen Frode Rosland er elektriker og kan by på lys, lys og røyk som i Hollywood.

Les også

Derfor feirer vi Halloween

Hos hobby- og karnevalsbutikken Birkemo i Stavanger er Halloween nå årets største høytid, og nordmenn bruker en god del…
Les også

Helge Tverdal (46) tar halloween-feiring ett skritt lengre enn folk flest

46-åringen tar halloween-feiring ett skritt lengre enn folk flest.

– Det kan være delte meninger om Haloween, men det er kommet for å bli. Lignende løyper er prøvd ut med hell mange steder, også her i fylket, og vi tenkte at hvis vi skaper noe kjekt for barna, kommer også de voksne, sier Johnny Rosland.

Har skapt identitet i 50 år

Målet er at messa skal leve videre i mange nye år. Den har i alle år satt Orre på kartet, og sørget blant annet for at bygda fikk landets første fotballhall innendørs. Messa har finansiert det meste som har skjedde i og rundt Orre samfunnshus, som igjen er eid av alle lag og organisasjoner i bygda.

I år er inngangen til utstillingen gratis for 50 års jubileet, men det tas betaling for å gå en tur i Halloween-løypa. I tillegg er hele bygda invitert til middag og fest med dansemusikk på lørdagskvelden. Også det er et gratis arrangement når bygda skal feire seg selv.

Her er flere saker fra Orre:

Les også

Nå vil Jan Wiig bygge ut hytta med dette kjente seilskutevraket fra Orre

Fristen er 1. januar. Dersom kommunen eller staten da ikke har en plan for et av Norges mest omtalte vrak, vil Jan Wiig…
Les også

Her sto galgene på Jæren

De er på jakt etter Jærens brutale historie, da folk ble hengt fordi de hadde underslått bare litt vrakgods etter et…
Les også

Dette traktortoget på Orre lokket 90 journalister fra 15 land til Jæren

Kverneland Group har flydd inn nær 90 journalister fra 15 land…
Les også

Slik skal folk nå gå for å hindre at havet jafser til seg en bit av Jæren

Se alle sporene i sanden. De viser at strandgåerne lar seg lede til fylkets største utfartsområde, Jærstrendene.
Les også

Dette var det som kom fram av vraket, fem ganger større enn museets folk trodde

Dette er igjen av den gedigne seilskuta som endte sine dager på Orrestranda for kanskje 135 år siden: En skuteside som…
Les også

Jærstrendene er nå av de mest besøkte naturattraksjonene i Norge

Preikestolen, Kjerag, Trolltunga og mange av de andre mest kjente naturattraksjonene i landet blir smågutter med det nye…
Publisert: