Sjekk din barnehage: Dette er foreldrene mest og minst fornøyd med

De fleste foreldrene mener barnet deres trives godt i barnehagen. Her er resultatene fra foreldreundersøkelsen i barnehagene i Stavanger, Sandnes, Sola, Finnøy, Rennesøy, Klepp, Gjesdal, Hjelmeland og Sauda.

Publisert: Publisert:

De fleste foreldre mener at barnet deres trives godt i barnehagen. Det gjelder også foreldrene i Barnas Hus barnehage i Bekkefaret. Foto: Jon Ingemundsen

 • Hilde Moi Østbø
  Journalist

SE ALLE TALLENE LENGRE NEDE!

Nedenfor finner du resultatene fra en rekke rogalandskommuner som har vært med på foreldreundersøkelsen 2019: Stavanger, Sandnes (frivillig, 21 av 80 har svart), Sola, Finnøy, Rennesøy, Klepp, Gjesdal, Hjelmeland og Sauda.

Noen kommuner gjennomfører undersøkelsen annethvert år, deriblant Suldal og Hå. Enkelte kommuner er derfor ikke er med i oversikten. I andre kommuner har barnehagene hatt mulighet til å være med på undersøkelsen frivillig i år. Dermed er det i enkelte kommuner bare et utvalg barnehager som er tilgjengelige i resultatene. I enkelte barnehager er svarprosenten høy, i andre er det færre foreldre som har besvart foreldreundersøkelsen.

FÅTT MED DEG DENNE? Meiner menn i barnehage viskar ut skiljene

Les også

Barnehagen ligger like ved Motorveien, men foreldrene jubler

Monica Buvig Stenseth er barnehagesjef i Stavanger. Foto: Margunn Ueland

Overordnet i Stavanger er foreldrene mest fornøyd med barnets trivsel. Dette er gjennomgående i alle barnehager, uansett hva foreldre mener om andre deler av barnehagedagen. Foreldrene er minst fornøyd med ute- og innemiljøet, informasjon og medvirkning.

Les også

Ny studie: Slik kan barn få bedre helse som voksne

Ikke nødvendigvis kvalitet

Barnehagesjef i Stavanger, Monica Buvig Stenseth, sier at det ikke alltid er samsvar mellom høy kvalitet i barnehagene og resultatene av foreldreundersøkelsen.

– Vi kan ikke si at kvalitet i barnehagen er å ha toppscore på foreldreundersøkelsen. Det er ett av flere spor, men det har også mye å si hvor mange barn per voksne barnehagen har, antall pedagoger og hvor gode de voksne er i møte med barn, sier barnehagesjefen.

Hun sier barnehagene i Stavanger ligger på et jevnt høyt nivå, og har gjort det over flere år. Snittet på barnets trivsel og relasjon mellom barn og voksne ligger høyt. Barnehagesjefen oppfordrer barnehagene til å bruke resultatene fra undersøkelsen som grunnlag for dialog med foreldrene.

– Hva skal de som søker barnehageplass legge vekt på?

– Foreldreundersøkelsen forteller noe. I tillegg betyr beliggenhet mye for mange. Bor man i et område det er mangel på barnehageplasser, kan det være lurt å også søke på barnehager i en annen bydel og i noen større barnehager, for her er det flere plasser. Det kan også være lurt å besøke noen barnehager, snakke med personalet og høre hvordan barnehagen jobber for å sikre at alle barn har det godt i barnehagen, sier hun.

Les også

Het politikerdebatt om private barnehager

Utgangspunkt for dialog

Johannes Finne, nestleder i Stavangerbarnehagenes foreldreforening, sier foreldreundersøkelsen er viktig for å kunne gi uttrykk for opplevd kvalitet, men at den må ses sammen med andre indikatorer.

– Den er viktig som et utgangspunkt for dialog med barnehagens ledelse. Barnehagene må bruke den informasjonen som ligger i foreldreundersøkelsen som et grunnlag for å bedre dialogen med foreldrene og kvaliteten i barnehagen, sier Finne.

Han påpeker at hvilke barnehager foreldre er mest fornøyd med ikke nødvendigvis er representativt for den faglige kvaliteten.

Stavanger

Tallene gjelder for gamle Stavanger kommune. Resultatene fra Finnøy og Rennesøy ligger lenger nede i artikkelen.

 • KLIKK I SØKEFELTET UNDER TITTELEN OG FINN DIN BARNEHAGE

Sandnes

De kommunale barnehagene i Sandnes gjennomførte undersøkelsen i 2018 og gjennomfører undersøkelsen igjen i 2020. Undersøkelsen gjennomført i 2019 var frivillig for barnehagene. Derfor vises resultater for totalt 21 av 80 Sandnes-barnehager.

Sola

I Sola har alle barnehager vært med på foreldreundersøkelsen i 2019.

Klepp

I Klepp har de 14 kommunale barnehagene deltatt i foreldreundersøkelsen i 2019.

Gjesdal

Alle barnehager i Gjesdal har vært med på foreldreundersøkelsen i 2019.

Finnøy

Rennesøy

Hjelmeland

Alle de fire barnehagene i Hjelmeland deltok i foreldreundersøkelsen i 2019.

Sauda

Alle barnehager i Sauda har vært med på foreldreundersøkelsen i 2019.

Tiltak for kvalitet

Kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) er glad for informasjonen foreldreundersøkelsen gir.

– Foreldre skal være trygge på at barna deres har det bra i barnehagen. Med foreldreundersøkelsen får barnehagene viktige tilbakemeldinger på ulike sider ved tilbudet deres. Det er flott at så mange foreldre er fornøyde, men når foreldre for eksempel mener at mattilbudet kan bli bedre, bør barnehagene samarbeide med foreldrene og finne gode løsninger, sier Skei Grande til Aftenbladet.

Hun forteller at regjeringen i 2020-budsjettet har satt av over 430 millioner kroner til tiltak som fremmer kvalitet og kompetanse i barnehagen. Dette skal være nesten en tredobling fra 154 millioner kroner i 2013.

De siste årene har regjeringen innført ny rammeplan, skjerpet krav til pedagogisk bemanning og innført en minstenorm for bemanning.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Barnehage
 2. Barn
 3. Stavanger
 4. Sola
 5. Sandnes