Kolleger tente lys ved ulykkesstedet på Songesand: - Han var en snill og god mann

En kroatisk mann som var i Norge på jobb for det kroatiske selskapet Dalekovod døde mandag kveld i en ATV-ulykke ved Songesand i Ryfylke. Arbeidstilsynet og politiet skal nå etterforske hendelsen.

Kolleger av den avdøde tente i morgentimene lys for kameraten som døde i ulykken ved Songesand mandag kveld.
 • Hanne Undem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg kan bekrefte at det var en kroatisk arbeider i vårt selskap som omkom i ulykken, sier Ivan Jurkovic, kommunikasjonsansvarlig i Dalekovod, til Aftenbladet.

Den omkomne var en mann i 30-årene som var i Norge for å jobbe med byggingen av kraftledningen Lyse-Fagrafjell på oppdrag for Statnett.

Dalekovod har hovedentreprisen for bygging av kraftledningen. Selskapet har vært i Norge i 13 år og har rundt 1500 arbeidere i forskjellige land. Mer enn 300 jobber i Norge.

Politiet jobbet tirsdag formiddag med å skaffe seg en oversikt over ulykkesstedet.

– En fin fyr som aldri klaget

Aftenbladets reporter traff tirsdag formiddag fire arbeidskolleger som tente lys ved ulykkesstedet for å minnes kameraten.

De forteller at jobben til den avdøde var å kjøre gravemaskin inne på anleggsområdet. Han hadde i tillegg en ATV som han brukte til å kjøre fram og tilbake mellom arbeidsstedet og boligen de fem kollegene leide sammen. 

- Vi ble bekymret da han ikke kom hjem etter arbeid mandag ettermiddag. Vi gikk derfor for å lete etter ham. Rundt klokken 17.00 fant vi ham død, sier en av kollegene.

De ønsker alle å være anonyme fordi de er usikre på hvordan selskapet de jobber for vil reagere dersom de står fram med navn. 

I samtalen med Aftenbladet beskriver de den avdøde som en rolig og seriøs type som aldri klaget. Han var kristen og dro hver søndag til Stavanger for å gå på gudstjeneste i den katolske kirken. Ifølge arbeidskameratene skal han ikke ha hatt egen familie i Kroatia, men han etterlater seg mor og far. 

– Har oversikt over hendelsesforløpet

Dødsulykken mandag kveld skal ha skjedd på en anleggsvei i området like ved Songesand. Ifølge det kroatiske selskapet var mannen på vei hjem fra arbeid da ATV-en han satt på kjørte av veien.

De pårørende er varslet om hendelsen.

– Vi skal prøve å håndtere situasjonen på best mulig måte for familien. Vi er opptatt av arbeidernes rettigheter, forteller pressekontakt Jurkovic i Dalekovod.

– Vi har hørt hva som kan ha skjedd, men det er ikke offisielt så jeg vil ikke si noe om det. Men vi får vite det i den offisielle rapporten.

De kroatiske arbeiderne på anlegget jobber i en 8–2-turnus. De er altså på jobb i åtte uker og har to uker fri.

Ulykken fant sted i Songesand ved Lysefjorden mandag kveld.

Politiet etterforsker

Politioverbetjent Åslaug Høgemark ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt bekrefter at politiet tirsdag formiddag er på ulykkesstedet for å gjøre undersøkelser.

– Men jeg kan ikke si mer om åstedet på dette tidspunktet, sier Høgemark.

Også Arbeidstilsynet er varslet og vil undersøke saken. Ansvarlig seksjonsleder Marita Scott bekrefter at hendelsen ble meldt inn mandag kveld.

De siste fem årene er det registrert 15 dødsfall som følge av arbeidsulykke i Rogaland. I snitt rammer hver fjerde dødsulykke ikke-norske statsborgere på landsbasis.

– Foreløpig har vi en inspektør som skal avklare hva som har skjedd sammen med politiet. Vi arbeider med å kartlegge situasjonen, og vet nok mer utover dagen, forteller Marita Scott.

Ifølge arbeidsgiver skal ulykken ha skjedd da mannen i midten av 30-årene var på vei hjem fra arbeid mandag ettermiddag.
Publisert:
 1. Ulykker
 2. Lysefjorden
 3. Arbeidstilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 5. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland