Den andre dødsulykken i elva på Vinningland

Den danske kameratgjengen har bodd hos Elling Rosland på Vinningland i 6-7 år. Han beskriver den omkomne laksefiskeren som en stille og sympatisk mann.

Fredag var leteområdet i Bjerkreimselva kraftig utvidet nedover elva.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En gang i løpet av mandag skjedde det noe som fikk en dansk laksefisker til å havne i elva. Fiskestanga ble funnet på land, og onsdag ble også jakken hans oppdaget. Fredag morgen ble fiskere ved Laksheim oppmerksom på et menneske som fløt i elva.

– Det var en sikker observasjon. Torsdag steg elva, og vi tror at den store vannføringen kan ha fått mannen til å løsne fra noe han hang fast i. Derfor utvidet vi fredag leteområdet til å strekke seg fra Laksheim og ned elva, sier innsatsleder Jan Erik Aase ved Egersund politistasjon.

Les også:

Les også

Søket etter savnet fisker fortsetter. Ble observert fredag formiddag

Dødsulykke på samme sted

Elling Rosland kjenner området rundt Laksheim og Vinningland godt og sier at dette er den andre dødsulykken på stedet. I 2003 ble det satt opp en minnestein på Vinningland over en annen fisker som omkom der.

– Han ble oppdaget flytende, og jeg hadde tre leger boende hos meg. De fikk ham i land og fikk liv i ham, men etter en uke døde han på sykehuset. Det skjedde på nesten nøyaktig samme sted som den danske fiskeren må ha falt uti. Det rare er at dette ikke er en spesielt farlig plass, men litt lenger nede er det hundrevis av steiner og bakevjer der det kan være vanskelig å drive søk, sier Elling Rosland.

Leteaksjonen koordineres.

Vadebukse

Tidligere har søkene stort sett foregått i området rundt der man antar at han har falt uti. Fredag foregikk letingen helt ned mot det som heter Tengselva og altså over i Eigersund kommune. Den sikre observasjonen av fiskeren fikk letemannskapene til å være optimistiske. Det er langt lettere å oppdage noe som flyter i elva enn noe som har hengt seg fast i steiner og vegetasjon under vann.

Aftenbladet har tidligere skrevet at mannen ikke fisket i vadebukse. Det gjorde han, men poenget til politiet var at han aldri pleide å stå i vannet og fiske. Han hadde dårlig helse og var alltid forsiktig.

Glad mann

Elling Rosland er preget av det som har skjedd. Den danske kameratgjengen bodde hos ham på Vinningland.

– De har vært hos oss i 6 -7 år. Det er en veldig trivelig gjeng. Den omkomne var en litt stille type, men virket veldig hyggelig. Han sa ikke så mye, men ga alltid uttrykk for at han var glad og fornøyd med alt mulig, sier Rosland.

Før den danske kameratgjengen reiste, var den omkomne gjest i en 60-årsdag. Der snakket han ikke om annet enn den kommende turen til Bjerkreimselva. Den var årets høydepunkt. I tillegg til fiske, var dansken begeistret for naturen ved elva.

Elling Rosland følger leteaksjonen ved Kleivane fossen.

Frivillige

Rosland forteller at det gjør noe med ham som utleier å miste en fisker på en slik tragisk måte. Han tenker på det som har skjedd dag og natt. Derfor følger han leteaksjonen nøye. Kameratene til den danske fiskeren har vært i Bjerkreim hele uka, men lørdag reiser de hjem. Også de har fulgt leteaksjonen fra time til time.

– De er veldig imponerte over det de ser. De kan ikke forstå hvordan det er mulig å samle så mange frivillige for å lete etter en person de ikke kjenner. Det gjorde også sterkt inntrykk da rådmann og ordfører stilte opp med mat til letemannskapet, forteller Rosland.

Det beste i folk

Den tragiske ulykken i Bjerkreimselva har også en annen side. Den får fram det beste i folk. Elve-eigerlaget stilte med pizza til letemannskapet, kommunen stilte med mat og medfølelse og mange frivillige har tatt fri fra jobben for å lete etter mannen.

Les også

 1. Politiet tror savnet dansk fisker har omkommet

Publisert:
 1. Eigersund kommune
 2. Frivillige

Mest lest akkurat nå

 1. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 2. Innfører påbud om munnbind på Nord-Jæren, venter med koronasertifikat

 3. 41 smittet på bedehus-basar

 4. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 5. Endelig kan årets morsomste bankran starte

 6. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner