Her rammer søppel-konkursen i Rogaland

10 kommuner i Sør-Rogaland og Ryfylke rammes av konkursen i renovasjonskonsernet RenoNorden. Men siste beskjed ved 12-tiden tirsdag er at innsamlingen av søppel vil gå som vanlig iallfall ut denne uka.

Flere kommuner vurderer å sette ut søppelcontainere, dersom den vanlige innsamlingen av søppel blir berørt av konkursen i RenoNorden.
 • Ove Heimsvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Stavanger, Klepp, Hå, Rennesøy, Finnøy, Kvitsøy, Forsand, Strand, Hjelmeland og Suldal er kommunene i Sør-Rogaland og Ryfylke som nå blir berørt av konkursen i RenoNorden.

Les også

Renovasjonsselskapet RenoNorden er konkurs

– Kjører iallfall ut uka

Totalt rammes 15 kommuner i Rogaland av renovasjonskonkursen, mens tallet er 134 kommuner for hele Norge. Se hele listen her.

– Vi har vært i kontakt med bobestyrer og fått beskjed om at avfallet blir hentet som vanlig iallfall ut uka, sier kommunalsjef for lokal utvikling i Klepp kommune, Trine Eide Fossmark, til Aftenbladet.

Det betyr at både Klepp og de andre ni kommunene i Sør-Rogaland og Ryfylke får noen dager ekstra på seg til å finne løsninger etter RenoNorden-konkursen.

– Det er klart at dette er en ganske prekær situasjon. Vi må kjøre i gang en ny anbudsprosess for å få inn en ny aktør, og dette vil nødvendigvis vil ta noe tid, sier Eide Fossmark.

Søppelcontainere kan bli satt ut

– Vi avventer hva som skjer videre, men har en kriseplan. Hvis det skulle bli helt stopp i kjøringen, vil vi få ut containere i de områdene der rutene skal kjøres de aktuelle dagene, sier Hermund Haugland, leder for teknisk drift i Hå kommune.

Klepp og Hå har 20 tømmeruter hver, alle kjøres av RenoNorden. Også Klepp har skaffet seg en avtale om å få satt ut containere, dersom det blir nødvendig.

Kun miljøstasjoner i Stavanger

Selv om Stavanger er desidert størst av de berørte kommunene i Sør-Rogaland, blir den umiddelbare konsekvensen minst merkbar der.

Årsaken er at RenoNorden ikke har søppelhenting hos husstandene i Stavanger, kun én bil som kjører rundt og tømmer miljøstasjonene.

RenoNorden henter glass, metall og plast fra et femtitalls ubetjente miljøstasjoner i Stavanger. Ifølge Stavanger kommune kjører selskapets renovatører som normalt tirsdag.

– Denne kontrakten går ut allerede 1. oktober, og vi har alt lagt opp til å overta denne tjenesten. Nå blir den nye ordningen gjerne forskjøvet noe fram i tid, sier Kurt Sædberg, administrerende direktør i Renovasjonen IKS.

I kommunene Finnøy, Forsand, Strand, Hjelmeland og Suldal har RenoNorden i alt fire biler som betjener 33 tømmeruter. Fire av disse rutene kjøres som vanlig i dag, opplyser RenoNorden til Aftenbladet.

Omfatter 1,2 millioner i Norge

RenoNordens hjemmeside er konkursen kunngjort på denne måten tirsdag:

«Konkursen i RenoNorden AS kan få store konsekvenser i Norge. RenoNorden AS har 30 kontrakter i Norge, som omfatter om lag 1,2 millioner mennesker. Selskapet har om lag 500 ansatte som blir berørt av konkursen. RenoNorden beklager sterkt de problemene som ansatte, kunder, husholdninger og andre berørte påføres som følge av konkursen.»

Kurt Sædberg i det interkommunale selskapet Renovasjonen IKS er ikke overrasket over konkursen i RenoNorden.

– Vi har jo konkurrert med dem om flere oppdrag, og sett hvilke priser de gir inn. Vi vet jo hvor selvkostlinja går for kjøretøy, drivstoff og så videre. Til slutt er det jo bare lønn igjen, og der følger vi tarifflønn. Det går en grense for hvor lavt man kan gå for å få kontrakter, sier Sædberg.

Informasjonssjef i DNB, Even Westerveld, sa mandag kveld til E24 at bankene vil samarbeide med boet for å finne gode overgangsløsninger for de berørte kommunene.

Publisert:
 1. Avfall
 2. Hå kommune
 3. RenoNorden
 4. Klepp
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 2. USA roser Sør-Afrika for å ha oppdaget ny virusvariant

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer

 5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 6. Halve livet sto Jærens egen diva på scenen, så kom hun knapt ut av sengen