Knut Arild Hareide (KrF): Ikke aktuelt å regjere med Frp

KrF-lederen utelukker fortsatt å regjere med Frp, men holder nå døren på gløtt for en ny samarbeidsavtale.

KrF-leder Knut Arild Hareide innledet KrFs landsstyremøte fredag.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Valgkampen 2017 kommer ikke til å gå inn i historiebøkene som en av våre beste valgkamper, sa Hareide i sin innledning til landsstyremøtet i Oslo fredag.

– Vi har vært i bølgedaler før, men vi skal reise oss igjen, sa Hareide og fikk umiddelbar applaus.

Pressen fikk underveis i talen utdelt Hareides talemanus på nynorsk.

Her beskriver Hareide at KrF står i en viktig vippeposisjon som partiet skal bruke klokt og benytte posisjonen som sentrumsparti.

Hareide slår fast at KrF selvsagt skal gjøre det samme etter valget som KrF sa før valget.

«I 2013 sa vi ein ting før valet og gjorde akkurat det same etter valet. Folk kunne stole på KrF. Før dette valet sa vi gjennom valkampen at vi ønsker ei regjering beståande av partiet Høgre og sentrum, med Erna Solberg som statsminister. Dersom vi ikkje lukkast med det, var vi også ærlege på at regjeringssamarbeid med Frp ikkje var aktuelt. Då går vi i opposisjon. Det vi sa om samarbeid i valkampen forplikta oss: Kom vi på vippen sa vi at Erna skulle få fortsette, men at vi ikkje ville ha ein samarbeidsavtale. Vi har sagt det same etter valet som vi sa før valet denne gongen òg. Mitt råd er klart: Vi skal gjere det vi seier og seie det vi gjer», heter det i manuset.

Slik blir det når det er uavklart hvilken regjering Norge får de neste fire årene. Dette er presseseansen etter Knut Arild Hareides tale til landsstyremøtet i Oslo fredag.
Les også

Samarbeidet med Siv Jensen, nå advarer KrF-veteran mot Frp-naivitet

Les også

KrF-topper holder brev om regjeringsstrategi hemmelig

Les også

Fylkesleder nekter å uttale seg om KrFs vei videre

Hareide vil lytte til råd

Hareide framførte nærmest ordrett det han hadde forberedt og fikk stående applaus for det.

Talen manglet for øvrig referanser til at Venstre-landsstyrets flertall mener at KrF må være en del av løsningen.

Hareide viste til at det nå er mange forslag til hva KrF bør gjøre nå.

– Det er mange gode råd fra KrF-ildsjeler som har stått på i årevis. De blir lyttet til, sa Hareide.

Spørsmålet er nå om han lytter til sju topper i Klepp, Time og Hå KrF som velsigner regjeringssamarbeid også med Frp.

Med henvisning til brevet spurte Aftenbladet Hareide etter talen om hvorfor døren nå lukkes en gang for alle for å samarbeide med Frp i regjering – og hvorfor da partiledelsen da er uenige i rådet fra de syv lokale KrF-toppene.

– Vi har sagt en ting før valget om hvilken regjering vi ønsker og hva som skjer dersom vi ikke oppnår det. Det vi gjør nå er egentlig å følge opp det vi sa før valget. Så finnes det selvfølgelig nå strategiske vurderinger rundt den politiske situasjonen vi er i. Det skal vi ta i landsstyret, men jeg har ikke noe nytt budskap å si før vi har tatt den runden. Og så spørs det da hvilket råd landsstyret gir til oss. Jeg tror det er en tydelig føring som vi har stått oss på før, nemlig å si en ting før valget og gjøre nettopp det etter valget. Det er også min anbefaling til landsstyret i løpet av de dagene vi nå går inn i, svarer han Aftenbladet.

Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad avbildet under landsstyremøtet i Oslo fredag.

Etter Hareides tale presiserte KrF-nestleder Olaug Bollestad overfor Aftenbladet at partiledelsen må behandle og vurdere alle innspill på en helhetlig måte.

– Vi har mange innspill. Det får vi på godt og vond. Vi må forholde oss til alle de. Landsstyret skal gi et råd, og så er det faktisk partiledelsen og stortingsgruppen som skal ta den endelige avgjørelsen. Jeg er glad for alle innspill, men vi kan ikke la noen innspill vektes mer enn andre. Det er litt av KrFs særmerke. Vi er et sentrumsparti, og det betyr at vi har to sider. Og det er viktig at vi ivaretar det nå.

– Så for å avklare: Døren til å regjere med Frp er stengt?

– Vi har sagt det vi sa før valget, og det står ved lag etter valget. Sånn er det, sier Bollestad.

– Budskapet fra Venstre torsdag var at det var viktig å opptre i tospann med KrF, at KrF skal være en del av løsningen. Ser dere det samme andre veien, at Venstre skal være en del av KrFs løsning?

– I respekt for at vi er to forskjellige partier, så skal Venstre få lov til å ha sin prosess, og så skal vi få ha vår. Og så er det utrolig viktig at vi sammen også har våre prosesser hvis det er mulig. Men det er ikke slik at den ene må avgjøre for den andre. I respekt for andre partier må de få ta sine egne avgjørelser, og det skal Venstre få lov til, og det skal KrF gjør. Men vi har hatt det greit sammen, det kan jeg si.

– Kan KrF lage politikk på sosialistisk side og venstresiden mens samtalene pågår om samarbeidsform på borgerlig side?

– Vi er et sentrumsparti og har ikke inngått noen avtaler noen vei, men vi har bundet noen vedtak som er gjort i stortingsperioden som vi nå går ut av. Så det er ikke bare å ta alle gode forslag for god fisk. Vi vil ta hvert enkelt spørsmål når det komme og vurdere ut i fra det, sier Bollestad.

KrF-strategien

Her er landsstyrevedtaket som landsmøtet sluttet seg til i vår - og som ifølge Hareide fortsatt står ved lag.

 • Søke regjeringsmakt, ikke med Frp, men med Høyre, Venstre og KrF.
 • Vurdere deltakelse i regjering etter valgresultat, styrkeforhold og utsikter til politisk gjennomslag.
 • Dersom Høyre, Venstre og KrF-regjeringssamarbeid ikke skulle bli mulig etter stortingsvalget, så vil KrF sannsynligvis velge opposisjon.

I valgkampen stengte Hareide også døren for en samarbeidsavtale som partiet har hatt i fire år med Høyre, Frp og Venstre. Selv om KrF-lederen ga et klart råd til landsstyret om å stå ved valgløfter, sendte han sprikende signaler i møtet med pressen etterpå.

For Hareide svarte slik på spørsmål om han vil gå med på noe skriftlig.

– Jeg vil ikke begynne å utelukke hva vi skal gå med på og eller ikke gå med på i de samtalene, sa Hareide.

Fra sentralt hold får Aftenbladet opplyst at det ikke er aktuelt for KrF å skrive under på en samarbeidsavtale nå som inkluderer Frp, men at Hareide må uttrykke seg slik for å fange opp hypotetiske eventualiteter som kunne inntreffe før landsstyremøtet avsluttes lørdag.

Partilederen ville heller ikke sette en holdbarhetsdato på KrF-lovnaden om ikke å gå inn i regjering med Frp.

Hareide står på at KrF følger opp det som er sagt før valget. Men:

– Jeg har også sagt at jeg ser det kan være krevende å få til en sentrum-Høyre regjering. Men før det er endelig avklart, er det ikke naturlig for meg å konkludere på noe annet enn det vårt samarbeidsvedtak sier, svarte Hareide.

KrF-lederen sa også at som opposisjonsparti må KrF kunne diskutere politikk med alle (partier).

– Er det slik at vi ikke kommer inn i regjering nå, er det naturlig at den regjeringen som sitter, blir sittende, og vi kommer ikke til å skape noen uro rundt det, sa Hareide.

Publisert:
 1. Knut Arild Hareide
 2. Erna Solberg
 3. Politikk
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Stortingsvalg

Mest lest akkurat nå

 1. Den drapssiktede fra Kongsberg bodde i Stavanger

 2. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 3. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 4. Startet tilbud de savnet selv: – Kjemperespons

 5. Støre åpner for å etablere et eget sokkeldirektorat

 6. – Elever, lærere og foreldre opplever skolene som forskjellige