• Da June (67) begynte med populær kommunal folkeopplysning på sosiale medier, fikk Jan Rune (40) sitt etterlengtede gjennombrudd og skydekket lettet endelig.

  Av Stella Marie Brevik og Anders Minge
 • June er serviceleder for servicetorget i Stavanger kommune. Hun har jobbet i kommunen hele livet – og vært fornøyd med det.

 • Men i januar 2021, da isen var på sitt tykkeste og glatteste, måtte hun bruke avspaseringstimene sine: Hun kom ikke opp rådhustrappene på grunn av isen.

 • Da bestemte hun seg for å gi folket sårt trengt informasjon om kommunens strø-strategi på Facebook og gikk viral over natta.

 • Hun har fortsatt å hjelpe massene og vil nå opplyse folket om mental helse, idrett, miljø og korona – gjerne på samme tid.

 • June Kommune har fikset et kommunalt samarbeid med Foodora: Nå kan du få vin levert på karantenehotell, sånn at du slipper å bryte reglene i påska.

 • Jan Rune Holdhus er én av dem June har forandret livet til. Før June så Jan Rune mørkt på koronatilværelsen, men nå skinner sola for den selverklærte fjellgeita.

 • Junes nesten-hoftebrudd ble Jan Runes gjennombrudd. Glatta-videoen, som fikk 60.000 visninger over natten, ble starten på en drøss av muligheter for dem begge.

Jan Rune Kommunes eventyrlige reise

Da servicetorgleder June (67) begynte med populær kommunal folkeopplysning på sosiale medier følte Jan Rune Holdhus (40) at skydekket endelig lettet.

 • Stella Marie Brevik
  Journalist
 • Anders Minge
  fotograf
Publisert: Publisert:

I januar 2021, da isen i kommunen var på sitt tykkeste og glatteste, holdt Jan Rune på å brekke både bein og sjel på isen utenfor hjemmet sitt på Storhaug. Kommunen hadde verken strødd eller saltet etter et vondt år.

Fjoråret hadde bestått av prøving og feiling, etterfulgt av en depresjon fremkallet av koronakonsekvenser. 2021 virket å gå samme vei – bare at dette året også hadde hoftefarlige fortau.

– 2020 var preget av mye savn. Partneren min var regelmessig i karantene i utlandet og jobbene forsvant. Det ble kaos. Har man gått rundt Mosvatnet 90.000 ganger, og det også blir klaustrofobisk, eskalerer det fort til lasagnemiddager og rødvin bare fordi man føler man fortjener det, forteller Jan Rune.

– Mine problemer er store nok for meg. Dine er store nok for deg, sier Jan Rune og refererer til koronaens konsekvenser.
– Hvis du finner ut at lyset i tunnelen er et møtende tog, må du kanskje spørre deg selv hvorfor du er i en tunnel i utgangspunktet. Det har jeg gjort flere ganger i år.

Trygt i Sørmarka

Men en januardag på glatta ble redningen ut av en seig sirkel.

– Jeg holdt på å knekke nakken! Jeg ble eitrendes forbanna. Det var naboer utenfor, og det er syyykt flaut å tryne nå folk ser deg. Også er det på toppen av alt korona!

En nabo fikk med seg nestenulykken til Jan Rune og ropte «Ja, så har de saltet i Sørmarka!»

«Hæ? Er det ikke der vi skal gå på ski», svarte Jan Rune uten å få særlig til svar.

Det var kommunen. Sånn var det bare.

Han ble sint. Hovedsakelig på kommunens spesielle prioriteringer. Før han rakk å sende en sint mail kom June inn i livet hans – på akkurat rett tidspunkt.

Jan Rune

Jan Rune er fra Hana. Bor nå i Stavanger. Han har ingen formell utdannelse etter dramalinja på Lundehaugen videregående og beskriver seg selv som en selvlært fjellgeit. Han er artist (solo og vokalist/låtskriver i J.R Harlekin), komiker og deleier i Fri Bar i Fargegata.

Tidligere titler er modell, dragartist, produsent, barista, daglig leder og skuespiller. Han påpeker også at han er god i rollen som kjæreste.

Han har alltid vært kreativ og kan puttes i kategorien kunstner. Han er for mange et kjent ansikt (du finner flere versjoner av ansiktet hans inne på Fri Bar), men 2021 har utvidet horisonten til både Jan Rune og June.

June

June har bare hatt én arbeidsplass i sitt liv – kommunen, men har i den siste tiden måtte ta i bruk avspaseringstimene sine, da hun ikke kommer seg opp rådhustrappen på grunn av glatt is.

Hun er liker å få ting gjort, er dedikert, glad i mennesker og er, ifølge Jan Rune, modigere enn ham. Hun holder på starte sitt eget parti, Stiligt Folkeparti, og får snart en rolle i tv-serien «Kommunen», skrevet av Jan Rune og Jean Brigitte Allen.

Mens Junes lettbeinte, men informative, snutter har blitt populære på sosiale medier, har Jan Rune jobbet med soloalbumet sammen med Yngve Olsson. Albumet er et mer alvortunget kreativt produkt som ble til mens samfunnet lå nede og tankene var alene.

– Hvis jeg ikke har kreativiteten har jeg ingenting, sier Jan Rune, og smiler mot bildet av June.

På hedersplassen i hjemmet til Jan Rune står et maleri av June som en av hennes fans har malt.

Jan Runes June Kommune

Nå har isen forlatt inngangspartiet til Jan Rune. Det er nå trygt å bevege seg opp de slipte steinflisene og inn i huset han deler med samboeren.

Noe av det første som møter besøkende som hiver seg ned i sofakroken, er maleriet av June som står på utstilling ved tv-benken. En av fansene hennes har sendt det til Jan Rune.

Her må vi jo kanskje påpeke at Jan Rune er June kommune. En karakter som ble til etter nesten-fallet på glatta.

– June ble til da jeg skjønte jeg måtte få sinnet mitt ut på en eller annen måte.

Han husket de gjenglemte brillene på kjøkkenet og leppestiften på badet. De karakteristiske øredobbene hadde tidligere blitt brukt som julepynt. Han filmet slutten av June Kommune som kommenterte kommunens håndtering av glatta, publiserte og la mobilen vekk. Neste morgen hadde over 60.000 sett snutten. Tallene har økt siden den gang.

Det skal ikke så mye til for Jan Rune å bli June. Leppestiften, smykkene og øredobbene finnes i dette fatet.
Leppestiften påføres raskt. Hvis noe havner på tennene er det bare slik June er.

Hvem er hun?

– June er basert på engelsklæreren min fra videregående. Hun var streng, men god. Litt sånn bestemorstype: «HYSJ JAN RUNE! Sett deg ned ... så skal du få godteri (les med June Kommunes stemme, red.anm.)». June er litt kånete, inderlig og uskyldig.

– Er hun lik deg?

– Ja, litt, eller jeg tror det er et resultat av savnet etter oldemor og mormor. Det utadvendte er fra læreren min, men robustheten, og min evne til å forsvinne inn i karakterer kommer fra øyeblikkene da jeg var guttunge på besøke hos oldemor og mormor. Fikk vondt godteri fra kjøleskapet, spiste det og så på Jessica Fletcher. Det er nok derfor hun føles så trygg.

– Hvorfor treffer hun så mange?

– Jeg tror alle har et forhold til kommunen de bor i – godt eller dårlig. Samtidig er det noe lekent og ufarlig med «kåna». Alle liker jo den festlige kåna og hun tar ikke seg selv høytidelig.

Junes konsekvenser

Siden glatta-videoen ble publisert har June lagd musikkvideo, vært på tv, podkast og i spaltene. Hun har nylig besøkt Viking Håndball og det skrives også en tv-serie der June skal få en rolle.

Selv om Jan Rune har vært underholder i en årrekke er dette første gang han har nådd ut til massene på denne måten.

– Når jeg nå ser at folk legger merke til hva jeg har gjort gjennom årene, at kunsten min virker, forsvinner skydekket og solen kommer. Det er akkurat som om jeg har ligget i koma det siste året – så kom June. Det er noe symbolsk og inderlig fint at det er oldemor og mormor som fikk meg til overflaten.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått? Har kommunen tatt kontakt?

– Ja, kommuner fra hele landet! Jeg sender ofte hilsener hvis noen kommuneansatte har bursdag, eller skal feires. Barn ser på meg som om jeg er julenissen og voksne kommer bort å roper «KOMMUNEN!». Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger og synes det er fint at folk tar kontakt – at June gir glede til folk.

Kommunal personlighet

– June er altså basert på «kånane» og bestemødrene, men hva gjør June til June Kommune? For det er noe med henne som bare skriker kommunal.

– I alle yrker blir man til en viss grad miljøskadd. Jobbet du i mitt yrke blir du kanskje mer og mer selvopptatt og avhengig av oppmerksomhet. Når man jobber på en plass der alle regler og rutiner allerede er skrevet ned, som i kommunen, slutter man kanskje å tenke selv? Byråkratiet blir tannhjulene dine på en måte? At man har et svar på det, men det er ikke ditt svar. Det er også viktig å få frem at politikerne ikke er de som jobber i kommunen. De som jobber i kommunen må forholde seg til det politikerne bestemmer. Det er viktig å få fram – mange som ikke vet det.

– Så du driver med folkeopplysning?

– Absolutt. Nå vet alle at kommune kommer fra latinsk og betyr fellesskap. Kommunis.

– Hva betyr fylke da?

– Nei det er bare fylke, på lik linje med interkommunalt. Interkommunalt er det beste ordet.

June mener frilansere kan lære mer om kommunen : Bruk de kommunale tilbudene! Søk penger. Gå på kommunesponset konsert!
Jan Rune mener kommunen kan lære følgende av frilanserne: Alle kunstnere jobber hardt. Det er ikke forskjell på iveren til orkestermusikeren og bandet som øver i kjelleren til mor.

Interkommunal kiosksjef

– Du har jo vært frilanser hele livet. Frister det å få fastlønn fra kommunen?

– Jeg har nesten jobbet i kommunen. Jeg var daglig leder i kinokiosken for Stavanger og Sandnes før Odeon ... Å! Jeg har jobbet i kommunen, da kinokioskene var kommunalt eid.

– Ikke verst.

– Ja, det var Norges største kinokiosker, men ja, selvfølgelig hadde det fristet. Jeg liker nye utfordringer. June er jo serviceleder for servicetorget, jeg kunne jobbet det. De trenger folk, hint hint.

Jan Rune ler og lar Junes ansiktsuttrykk skinne gjennom egen overflate. Skillet er flytende når temaet er kommunen.

– Jeg gjør ikke narr av noen altså, jeg bare påpeker når folk gjør narr av seg selv. Jeg vil at June skal glede.

Kommunal tankegang

– Hva er kommunens verste trekk?

– De har regler som blir litt for dumme. For eksempel at man ikke kan ha solpanel på taket. En fyr hadde det, fikk ikke lov til det, la dem i hagen, det var ok. Kommuner må lære seg logisk og fornuftig tankegang!

– Nå får jeg sikkert mange venner.

– Det er vel lov å si? Neste spørsmål er hva som er det beste med kommunen.

– Ja, det er vel lov. Det beste ja ... Vi trenger kommunen! Kommunen tar vare på oss. Det er ikke bare bare å jobbe i kommunen. Folk flest, også de som jobber i kommunen, prøver så godt de kan.

Livet etter June

Det har altså vært befriende for Jan Rune at June traff folket i så stor grad etter mange år i det den kulturelle undergrunnen – som han selv kaller det. Nå vil han bruke June til å belyse gode formål.

– Det er ikke bare julebordshows som blir vektlagt. Jeg vil at hun skal belyse tematikk rundt mental helse, idrett og miljø. June inngår snart et samarbeid med Fontenehuset, så skal halvparten av pengene hun tjener på merchen sin gå til dem, sier Jan Rune.

– Så June blir en stund til?

– Ja, June har forandret livet mitt.

– Hvis June fikk en mikrofon på torget, hva ville hun sagt?

– Bruk håve. Bruk hjertet. Ta vare på hverandre. Ikke ta seg selv for høytidelig. Ikke tillat deg selv å være uheldig når du tenker.

Publisert:
 1. Webview
 2. Stavanger
 3. Facebook

Mest lest

 1. Beruset gutt på 13 år mis­tenkt for kniv­tyveri på M44

 2. Forlot Viking i hui og hast: – Det var smertefullt

 3. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset

 4. Deler av stien er skylt vekk av regnet