Opposisjonen delt om rusreformen

SV roser regjeringens foreslåtte rusreform, men mener den ikke går langt nok. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er mer skeptiske.

SV og Nicholas Wilkinson er mer positivt innstilt til regjeringens forslag til rusreform enn kollegene i Frp og Ap. Foto: Terje Pedersen / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Dette er en viktig dag i norsk politikk. Denne rusreformen vil gjøre livene til rusmisbrukere i Norge mye bedre, sier helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV til NTB.

Han bekrefter at SV vil støtte reformen. Wilkinson mener imidlertid forslaget ikke går langt nok i å følge anbefalingene fra Rusreformutvalget. Det er ikke en oppfatning Kari Kjønaas Kjos i Frp deler.

– Vi er enig i at tunge rusavhengige skal få helsehjelp fremfor bøter og fengsel. Samtidig er det viktig at brudd på narkotikaforbudet møtes med reaksjoner. Narkotika skal fortsatt være ulovlig, og Frp har vært skeptiske til at politikere skal vedta hvor store mengder brukerdoser narkotika man kan ha uten å straffes. Det må også sikres at politiet har mulighet til å bekjempe gjengkriminalitet og narkotikavirksomhet, sier Kjos.

Ap: Syke skal få hjelp

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol sier partiet vil sette seg grundig inn i reformforslaget, men at de i utgangspunktet ikke vil avkriminalisere narkotika.

– Arbeiderpartiet vil ikke avkriminalisere narkotika, men mener det er på høy tid å avkriminalisere rusavhengige. Syke mennesker skal få helsehjelp, men politiet skal fortsatt håndheve forbudet mot illegale rusmidler, sier Kjerkol.

Samtidig presiserer Kjerkol:

– Vi må slutte å straffe syke mennesker for å ha narkotika til eget bruk.

Sp står imot

Senterpartiet vil derimot ikke støtte regjeringens reformforslag. De, som eneste parti på Stortinget, har aldri vært enig i regjeringens ruspolitikk for en avkriminalisering av narkotika.

– Senterpartiet kommer ikke til å hjelpe regjeringen med å lose denne rusreformen gjennom Stortinget. Til det er avstanden for stor, sier Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Her knuses drømmen om egen sjark

  2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

  3. Monica Mæland har fått ny jobb

  4. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

  5. Hun installerte en app som sporet ekte­mannen og avslørte ham i løgn. Hva nå?

  6. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss