Klart for gigantsatsing i Hjelmeland

300 millioner kroner er på plass. Til høsten begynner Tytlandsvik Aqua å bygge nytt anlegg for laksesmolt i Hjelmeland.

Publisert: Publisert:

I Tytlandsvik skal det investeres 300 millioner i første omgang for å kunne produsere 3000 tonn. Foto: Prosjektil

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Grieg Seafood, Bremnes Seashore og Vest Havbruk går inn med like eierandeler i Tytlandsvika Aqua. Planen går ut på å bygge et ny produksjonsanlegg for stor-smolt.

– Når vi får så store aktører med, kan vi gjennomføre satsingen. Vi begynner byggingen til høsten. Dette betyr 50 arbeidsplasser under utbyggingen og 10 fast ansatte når anlegget er i drift, sier Nils Viga.

Han er en av eierne av Fister Smolt. Dette er et settefiskanlegg med kar på land. Her stelles lakseyngelen det første leveåret. Da er fisken blitt 80–100 gram og kalles smolt, som er klar til å flyttes fra ferskvann til åpne nøter i sjøen.

På sikt er det snakk om å utvide til 10.000 tonn. Foto: Prosjektil

Større fisk, kortere i sjø

Til nå har regelverket sagt at fisken skal settes ut før den er 250 gram. Nye regler gjør det mulig å vente til smolten er 1 kilo. Det er her det nye anlegget Tytlandsvik Aqua kommer inn. I stedet for å sette fisken på sjøen, skal smolten fortsatt være på land i ytterligere 4–6 måneder.

Oppdrettsselskapene jobber kontinuerlig for å øke smoltstørrelsen. Dette gjør det mulig å reduserere produksjonstiden i sjø, noe som legger grunnlaget for bedre biologi, økt slaktevolum og reduserte kostnader per kilo. Dette er bakgrunnen for at oppdrettsselskapene Grieg og Bremnes satser på stor-smolt. Med disse med på laget, har Tytlandsvik Aqua faste kunder som kan ta mot fisken som produseres. Målet er å utvikle dette selskapet til en produsent av smolt mellom 700 og 1000 gram, ifølge en børsmelding Grieg Seafood sendte ut torsdag kveld.

Kan vokse

Tytlandsvik Aqua disponerer en planert tomt ved det gamle ferjeleiet på Tytlandsvik og har lisens til å produserer stor-smolt. Selskapet skal nå starte en utbygging av et smoltanlegg som vil gi en årlig produksjonskapasitet på 3000 tonn. Dette vil sammen med egen smoltproduksjon, gjøre det mulig for oppdretterne å redusere produksjonstiden i sjøfasen til 12 måneder. Utbyggingen som er budsjettert til rundt 300 millioner kroner, er planlagt ferdigstilt i 2019, ifølge børsmeldingen.

– Vi skal være klare til drift i desember 2018, halvannet år fram i tid, presiserer Nils Viga.

Leverandører for bygget velges før sommerferien. På sikt vil det være mulig å bygge ut anlegget med ytterligere 6000 tonn. Total årlig produksjonskapasitet vil da være 10.000 tonn i Tytlandsvik.

– Vi har god tid og kan vokse gradvis, sier Nils Viga.

Utenom har Fister Smolt planer om et lignende anlegg i Årdal, men søknadsfasen tar opptil fem år og ingenting er dermed avklart der.

Konsernsjef i Grieg Seafood, Andreas Kvame, kommer også fra Hjelmeland, hvor familien bor og driver gård.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fjellklatrere hentet av redningshelikopter

 2. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 3. To smittet av koronavirus i Randaberg

 4. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 5. Ekteparet ivrer for at flere skal oppleve det gode livet på Nesflaten

 6. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

 1. Nils Viga
 2. Grieg Seafood
 3. Hjelmeland
 4. Ryfylke
 5. Årdal