Flertall i Forsand for å utsette Nye Sandnes

Det er politisk flertall i Forsand for å be Stortinget utsette et vedtak om nye Sandnes inntil videre. Mindretallet i Forsand har satt fram krav om ekstraordinært kommunestyremøte tirsdag 6. juni. Ettersom initiativet støttes av Paul Løland, er det politisk flertall for utsettelse.

Paul Løland, til høyre, stemte for Nye Sandnes. Nå vil han gå inn for å utsette sammenslåingen til fylket har tatt stilling til privatferje på Høgsfjorden og tunnelen Espedal-Frafjord.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Stortinget skal etter planen vedta kommunereformen 8. juni, deriblant sammenslåing av Forsand og Sandnes.

«Vi viser til artikkel i Stavanger Aftenblad onsdag 31. mai kor kommunestyremedlem Paul Løland gjer utrykk for at han er villig til å sjå på kommunereformen på nytt. Han reiser ein del spørsmål rundt ferjedrift på Høgsfjorden og realisering av tunnelen Espedal-Frafjord. Med bakgrunn i dette ser vi det som riktig å behandle saka på nytt i kommunestyre og be Stortinget om å utsette vedtaket om Nye Sandnes til ferjedrifta er avklart», heter det i et brev som er undertegnet av de 8 representantene som utgjorde mindretallet i Forsand kommunestyre: Arbeiderpartiet, KrF og Senterpartiet.

Flertall for utsettelse

Initiativet støttes av Paul Løland (uavhengig, utmeldt av Sp), som kom på vippen og sørget for flertall for Nye Sandnes sammen med Høyre og to bygdelister.

– Jeg blir med på utsettelsen, jeg vil ha avklart spørsmålene rundt tunnel og ferje. Fylket har snudd opp ned på det meste. Så på nåværende tidspunkt tar jeg ikkje stilling til noe som helst retning i kommunereformen. Jeg skal ikke stoppe Nye Sandnes permanent, men jeg vil ha en avklaring hva fylket gjør med privatferja. Men det er flertall i kommunestyret for å be Stortinget om å utsette Nye Sandnes inntil videre, sier han.

Kommunalkomiteen på Stortinget har sagt følgende om ferja: «Staten vil ikke bidra til finansiering av et eventuelt nytt ferjesamband. Det aktuelle ferjesambandet gjelder en intern strekning i Rogaland, og det er derfor fylkeskommunen som skal behandle og avgjøre en eventuell søknad om ruteløyve. Rogaland fylkeskommune må som garantist for bompengelånet vurdere hvilke eventuelle konsekvenser et nytt ferjesamband kan få for bompengeinntektene i Ryfast-sambandet».

– Ikke uventet

Ordfører Bjarte Dagestad (H) er ikke overrasket over vendingen, men tror Stortinget kommer til å vedta Nye Sandnes 8. juni - uavhengig av det som måtte skje i Forsand.

– Det var ikke uventet at noen ville benytte siste dagers utvikling til å kreve et ekstraordinært kommunestyremøte. Jeg fikk dette i fanget da jeg kom på jobb i dag (fredag). Nå vil jeg sette meg grundig inn i lover og regler de refererer til. Så vil vi følge opp det kommuneloven sier. Jeg må sjekke hvordan dette skal behandles, sier Dagestad.

De som krever ekstraordinært møte viser til kommunelovens §32: «Møte i folkevalgte organer skal holdes på de tidspunkter som er vedtatt av organet selv, kommunestyret eller fylkestinget, og ellers når organets leder finner det påkrevd eller minst 1/3 av medlemmene krever det».

Samtidig vil ordføreren prøve å få avklart mer i forhold til det som er stridens kjerne: Muligheten for å drive kommersiell ferjedrift på Høgsfjorden etter at Ryfast åpnes. Fylkespolitikerne har signalisert at de vil gjøre alt de kan for å hindre ferjedrift, fordi det vil svekke økonomien i gigantprosjektet Ryfast. Blant annet har fylket tenkt å fjerne ferjelemmen på Oanes. Ved etablering av et kommersielt ferjesamband Oanes-Lauvvik, kan inntektene i Ryfast-tunnelen bli redusert med opptil en fjerdedel, ifølge fylkeskommunen, som sammen med Stavanger kommune har garantert 6 milliarder for Ryfast-lånet. Hvis elbiler kjører gratis, kan ytterligere 20–25 prosent av inntektsgrunnlaget forsvinne.

– Det er avklaring av ferje som ligger til grunn for å støtte utsettelse (av Nye Sandnes). Det viser at det er særdeles viktig å få klarhet i dette. Jeg kommer til å bruke store deler av dagen å kontakte departementet for å få klarhet. Jeg vil også ringe fylkesordfører, det er viktig at Forsand får være med på møte med ministrene om ferjedrift. I forhold til Stortinget tror jeg dette (kravet om utsettelse) kommer for seint. Vedtaket er gjort, prosessen er kjørt, sier Dagestad.

Rett før klokka 9 sendte Forsand-ordføreren følgende e-post til fylkesordføreren:

«Viser til Fylkeskommunens brev til Statsrådene Jan Tore Sanner og Ketil Solvik Olsen vedrørende hastemøte Høgsfjord-konsesjon. Jeg ber om at Forsand kommune ved Ordfører får anledning til å delta på et evt møte. Denne saken er like viktig for Forsand kommune og det må være i alles interesse at alle «parter» er representert. Håper Fylkesordføreren vil være positiv til dette».

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) har tidligere tatt til orde for å sette kommunereformen i Ryfylke på vent.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Korvetten AS begjært konkurs

 2. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 3. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 4. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

 5. Han mener livet blir bedre med lavere forbruk. Stadig flere tenker sånn

 6. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp