De skal bo i Vindmøllebakken
I oktober starter de fysiske arbeidene med første byggetrinn av Vindmøllebakken leilighetskompleks øst i Stavanger. Deler av idéen bak er kollektive løsninger og bærekraftig bofellesskap.
Beatrice Bjørnsen, fra venstre, Eirik Oliver, Tom Gyran, Dorten Valen, alle fra Stavanger og Tamara Kuklina, opprinnelig fra Russland, har kjøpt leilighet i Vindmøllebakken. Tirsdag var de invitert til en liten feiring for at det nå er klart for realisering av prosjektet. Foto: Anders Minge
- Dag-Henrik FosseJournalist
Flere funksjoner og arealer ute og inne skal disponeres i fellesskap. Takhager med drivhus, felles gårdsrom, vaskerom, storkjøkken, gjestehybler og bildeleordning med to-tre biler er alt lagt inn som fellesgoder. Beboerne kan også være med og påvirke hvilke andre felles funksjoner som skal prioriteres.
LES OGSÅ: Kollektiv for naboer som vil dele tid og plass
Kvitter seg med enebolig
– Vi har kjøpt en leilighet på 82 kvadratmeter og betalt 5,5 millioner kroner, sier Tom Gyran (66). Sammen med kona Dorten Valen vil han nå bo mer hensiktsmessig, som han kaller det, og ekteparet vil kvitte seg med eneboligen på Storhaug.
Beatrice Bjørnsen og Erik Oliver (48) har kjøpt en leilighet som er omtrent like stor, og de har betalt 5,4 millioner kroner.
Slik ser området ut i dag. Utbyggingen innebærer at man river deler av et industrikvartal innerst i Pedersgata, like ved de store kornsiloene. Foto: Anders Minge
Lei av å pusse opp
– Vi bor i dag i en enebolig som trenger oppussing, og nå er vi lei av å pusse opp. Da er dette et ypperlig alternativ etter at ungene er flyttet ut, sier paret.
«Gaining by sharing» kalles denne boformen, som kan oversettes med «vinne ved å dele», der beboerne har sin egen leilighet, men har tilgang både til et stort felles kjøkken og andre fellesområder. Beboerne skal alle ha sin egen boenhet med kjøkken, bad og oppholdsrom. Størrelsen på leilighetene i første byggetrinn varierer fra 28 kvadratmeter til tre-fire ganger så store.
Modell av prosjektet. Foto: Anders Minge
Modellen som er utviklet av Kruse Smith, Helen & Hard, Indigo Vekst og Gaia Trondheim bygger på deling, ikke bare av miljøhensyn, men også sosialt, arkitektonisk og menneskelig.
Arkitekten skal selv bo der
Siv Helene Stangeland skal også bo i en av de nye leilighetene som skal bygges i Vindmøllebakken.
De som har kjøpt leilighet her varierer i alder fra 22 til 69 år.
– Her er både aleneforeldre, par og enslige. Noen er også pensjonister.
Det har vært en lang vei frem fra idéen ble unnfanget i 2011, til prosjektet nå kan realiseres. Vanskelig boligmarked og fallende priser de første årene etter at de første tankene om denne boformen kom på plass, har satt prosjektet på vent frem til nå.
På det første informasjonsmøtet kom det 200 personer som ville høre mer om prosjektet, sier Stangeland.
Solgt 17 boenheter
– Vi har solgt de 17 første boenhetene i Vindmøllebakken, der første byggetrinn består av 26 boenheter. De fysiske arbeidene med byggingen starter i oktober, sier arkitekt og initiativtager Siv Helene Stangeland hos Helen & Hard.
De som kjøper seg inn her får tilgang til 540 kvadratmeter med fellesareal.
– Vi er kjent med at seks andre kommuner sysler med tanker om slike boformer som ligner på den vi nå realiserer i Stavanger. Dette er det første bokomplekset i sitt slag her i landet, sier hun.
Innflytting er beregnet seinhøstes 2018, sier Stangeland.
Les også
Mest lest akkurat nå
Aftenbladet anbefaler
Sandnes, Sola og Randaberg vil åpne kranene fredag. Stavanger sier nei
Branner, politiaksjoner og sprøytespisser: Nå vil politikerne selge de omstridte boligene på Storhaug
Da strømmen ble borte, tømte lokalbutikken fryseren og ga ut gratis is
Hver gang Tellef begynner å gråte, får moren et sug i magen: Har han fått et nytt brudd nå?
Mest debattert
Disse gatene kan bli stengt for biltrafikk
Uten en viss skepsis mot bjørner, store høyder, fargerike bær, fluesopp og tyskere med liten bart hadde vi alle vært daue
– Likskapane mellom Hitlers patetiske «ølkjellarkupp» i 1923 og den patetiske storminga av Kongressen i 2021
– Dei seks punkta i populisme à la Trump