De skal bo i Vindmøllebakken

I oktober starter de fysiske arbeidene med første byggetrinn av Vindmøllebakken leilighetskompleks øst i Stavanger. Deler av idéen bak er kollektive løsninger og bærekraftig bofellesskap.

Beatrice Bjørnsen, fra venstre, Eirik Oliver, Tom Gyran, Dorten Valen, alle fra Stavanger og Tamara Kuklina, opprinnelig fra Russland, har kjøpt leilighet i Vindmøllebakken. Tirsdag var de invitert til en liten feiring for at det nå er klart for realisering av prosjektet. Foto: Anders Minge

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Flere funksjoner og arealer ute og inne skal disponeres i fellesskap. Takhager med drivhus, felles gårdsrom, vaskerom, storkjøkken, gjestehybler og bildeleordning med to-tre biler er alt lagt inn som fellesgoder. Beboerne kan også være med og påvirke hvilke andre felles funksjoner som skal prioriteres.

Les også

LES OGSÅ: Kollektiv for naboer som vil dele tid og plass

Kvitter seg med enebolig

– Vi har kjøpt en leilighet på 82 kvadratmeter og betalt 5,5 millioner kroner, sier Tom Gyran (66). Sammen med kona Dorten Valen vil han nå bo mer hensiktsmessig, som han kaller det, og ekteparet vil kvitte seg med eneboligen på Storhaug.

Beatrice Bjørnsen og Erik Oliver (48) har kjøpt en leilighet som er omtrent like stor, og de har betalt 5,4 millioner kroner.

Slik ser området ut i dag. Utbyggingen innebærer at man river deler av et industrikvartal innerst i Pedersgata, like ved de store kornsiloene. Foto: Anders Minge

Lei av å pusse opp

– Vi bor i dag i en enebolig som trenger oppussing, og nå er vi lei av å pusse opp. Da er dette et ypperlig alternativ etter at ungene er flyttet ut, sier paret.

«Gaining by sharing» kalles denne boformen, som kan oversettes med «vinne ved å dele», der beboerne har sin egen leilighet, men har tilgang både til et stort felles kjøkken og andre fellesområder. Beboerne skal alle ha sin egen boenhet med kjøkken, bad og oppholdsrom. Størrelsen på leilighetene i første byggetrinn varierer fra 28 kvadratmeter til tre-fire ganger så store.

Modell av prosjektet. Foto: Anders Minge

Modellen som er utviklet av Kruse Smith, Helen & Hard, Indigo Vekst og Gaia Trondheim bygger på deling, ikke bare av miljøhensyn, men også sosialt, arkitektonisk og menneskelig.

Arkitekten skal selv bo der

Siv Helene Stangeland skal også bo i en av de nye leilighetene som skal bygges i Vindmøllebakken.

De som har kjøpt leilighet her varierer i alder fra 22 til 69 år.

– Her er både aleneforeldre, par og enslige. Noen er også pensjonister.

Det har vært en lang vei frem fra idéen ble unnfanget i 2011, til prosjektet nå kan realiseres. Vanskelig boligmarked og fallende priser de første årene etter at de første tankene om denne boformen kom på plass, har satt prosjektet på vent frem til nå.

På det første informasjonsmøtet kom det 200 personer som ville høre mer om prosjektet, sier Stangeland.

Solgt 17 boenheter

– Vi har solgt de 17 første boenhetene i Vindmøllebakken, der første byggetrinn består av 26 boenheter. De fysiske arbeidene med byggingen starter i oktober, sier arkitekt og initiativtager Siv Helene Stangeland hos Helen & Hard.

De som kjøper seg inn her får tilgang til 540 kvadratmeter med fellesareal.

– Vi er kjent med at seks andre kommuner sysler med tanker om slike boformer som ligner på den vi nå realiserer i Stavanger. Dette er det første bokomplekset i sitt slag her i landet, sier hun.

Innflytting er beregnet seinhøstes 2018, sier Stangeland.

Les også

 1. Kollektiv for naboer som vil dele tid og plass

 2. Hyllet boligplaner i Østre bydel

 3. Vi vil bo grønt

Publisert:
 1. Helen & Hard
 2. Stavanger
 3. Kruse Smith
 4. Bolig
 5. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Det snør - og denne gangen blir den liggende

 2. Stavanger letter på tiltakene fredag, men sier nei til skjenking

 3. Åttende koronadødsfall ved SUS

 4. Stakkars Bent Høie

 5. Koronasmitte på Storhaug skole

 6. Vurderer å gjen­åpne serve­rings­steder og trenings­sentre