Planlegger København-inspirert bygård i Sandnes

Politikerne går videre med planene om å bygge 250 boliger i Rådhusmarka og 100 boliger ved Jernbanen. - Skal den siste indrefileten i Sandnes bli en drabantby? spør Solveig M. Borgersen (FrP).

Denne tegningen viser ett av de ni alternativene for boligblokkene på den nye Rådhusmarka. Ideen om et åpent uteområde er hentet fra storbyer som København.
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag ble områdeplan for Skeiane sendt videre til endelig sluttbehandling i bystyret, den 29. mai. Utvalg for byutvikling hadde områdeplanen til behandling for andre gang. Det betyr at Skeiane er ett skritt nærmere 350 nye boliger og store næringsareal ved rådhuset og langs jernbanen, 600 meter sør for Ruten.

Politikerne ønsker å omdisponere hele Rådhusmarka til boligbebyggelse. Det medfører at rundt åtte dekar regulert gravlundareal går tapt.

250 nye boliger

Det planlegges 250 boliger i Rådhusmarka. Boligene skal ligge i ytterkant av området, med et sentralt uteområde. Inspirasjonen til planene er hentet fra store bygårder, som i København.

I tillegg åpnes det for etablering av inntil 500 kvadratmeter næringsareal vendt mot Jærveien i ett av byggene i Rådhusmarka.

Tidligere var planen å bygge 300 boliger i Rådhusmarka, men planene er skalert ned til 250 boliger. Debatten om hvordan boligprosjektet skal se ut, er likevel et betent tema blant politikerne i Sandnes.

Finansiere nytt rådhus

Bakgrunnen for utbyggingen er at kommunen vil utvikle og selge egen eiendom, delvis for å finansiere nytt rådhus.

– Det er trist at det har kommet et forslag om blokkbebyggelse her. Er vi nødt til å tenke maksimalt kommersielt? Dette er snakk om et verdivalg, og om å ta vare på kulturen i området, uttalte Anne Lise Falch Anfinsen (H).

Hun pekte på Holmegenes-utbyggingen i Stavanger, og mente at de aldri ville gått for en lignende utbygging som det flertallspartiene i Sandnes ønsker for Rådhusmarka.

LES OGSÅ:

Les også

Sandnes kan få kolonihager

Les også

Sandnes arver millioner fra «steingal» ildsjel

«Den siste indrefileten»

– Jeg er helt enig med Høyre. Dette er den siste indrefileten i Sandnes, og så skal det bli en drabantby? På Holmegenes ville de aldri godtatt en slik utbygging, sa Solveig M. Borgersen (FrP).

– Kan jeg få minne oss på at bystyret var enige om høy utnyttelse av dette området for å finansiere et nytt rådhus? spurte Martin S. Håland (Sp)

Bjørg Riska Josefsen (KrF) uttalte at hun forsto den økonomiske problemstillingen.

– Men skissene som er fremlagt er veldig massive, la hun til.

Nedstemt

– Dette er et spesielt område som inneholder mye av historien til byen. Det bør være av ganske stor egeninteresse å gjøre inngrep her, mente Leiv Rune Mjølsnes (H).

Han fremmet dermed et forslag om at utbyggingen i Rådhusmarka skulle minskes fra 22.000 kvadratmeter til 18.800 kvadratmeter. Det ble nedstemt.

– Områdeplanen er utrolig spennende og gir et flott helhetsbilde. Det er stor boligtetthet, men vi støtter det ettersom det er god forbindelse med tog og buss i området, fortalte Elin Synnøve Andersen (Ap).

LES OGSÅ:

Les også

Skrinlegger parkering på Ruten for godt

Les også

Sandnes-selskap slår seg opp i filmbransjen i USA

Det er lagt fram ni forskjellige alternativer på hvordan boligkomplekset på Rådhusmarka vil bli seende ut. Alle alternativene er laget etter samme idé om et åpent sentralt uteområde.

100 boliger ved jernbanen

På andre siden av Jærveien planlegges 100 nye boliger, opplyser Sandnes tomteselskap KF. Politikerne vil rive Haakon 7`s gate 6, helsebygget, og det gamle stasjonbygget, til fordel for boligbebyggelse. Det vil da bli mulig å oppføre tre nye bygg på fem til syv etasjer.

Deler av rådhuset skal vernes og det tilhørende parkarealet ved hovedinngangen. Deler av bygningen som tidligere tilhørte Sandnes Sparebank, og hele bygningen som opprinnelig tilhørte Høyland Sparebank og seinere Sparebank 1 SR-bank vernes.

I bankbyggene og rådhuset er formålet at det skal drives næringsaktivitet. Det er mulighet til å bygge 7000 kvadratmeter areal til kontor eller offentlige og private tjenester. I tillegg til 1900 kvadratmeter areal til næring eller handel.

Slik ser området ved Rådhuset ut i dag.

Politikerne vil legge ned barnehage i Sandnes

I sammenheng med den nye områdeplanen for Skeiane, var planen å erstatte Rådhusmarka barnehage.

Barnehagen skulle erstattes med en større barnehage i friområdet Skogsbakken. I planen lå det inne en barnehage med åtte avdelinger fordelt på to etasjer.

– Dette forslaget kommer vi ikke til å videreføre. Vi vil ikke erstatte barnehagen, og tomten vil bli liggende for mulig offentlig bruk i fremtiden, fortalte Inger-Lise Erga (FrP) før møtet.

Hennes partikollega Sigurd Trones foreslo under møtet å ikke erstatte barnehagen, men saken ble ikke realitetsbehandlet under onsdagens Utvalg for byutvikling. Likevel tyder alt på at barnehagen ikke erstattes.

Bakgrunnen for at Frp ønsker endringen i planene, er at Sandnes for øyeblikket har god barnehagedekning.

– Vi har såpass mye ledig kapasitet i barnehagene at vi ikke trenger å bygge nytt. Men vil behovet komme, så må vi ta en ny vurdering, sa Erga.

– Det er neppe det store behovet for barnehage, la Olav Birkeland (H) til under møtet.

Saken ble ikke behandlet ettersom at den måtte sendes tilbake administrasjonen for ytterligere behandling, og ville da ikke rukket å bli behandlet i bystyret 29. mai. Dermed vil beslutningen først bli tatt under bystyrets behandling.

I områdeplanene ligger også disse tre hovedpunktene inne:

 • Ganddalsgate stenges for gjennomkjøring, og Haakon 7’s gate bygges ut som gatetun. Eksisterende parkeringsplasser fjernes. Langtidsparkeringen for jernbanen og noe av boligparkeringen erstattes av et nytt parkeringshus mot jernbanen.
 • Viktige gang- og sykkelforbindelser skal ivaretas.
 • Prosesjonsveien mellom de to gravlundene skilles fra kjørearealene og legges langs Telthusveien og videre via eksisterende gang- og sykkelvei. Dette er omtrent samme trasé som brukes i dag.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Tre nye forkjørsveier i Sandnes

 2. Samferdselssjef slakter transportplan for Sandnes

 3. Få klager på tigging i Sandnes

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Byutvikling
 3. Leiv Rune Mjølsnes
 4. Inger Lise Erga
 5. Barnehagedekning

Mest lest akkurat nå

 1. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 4. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 5. – Dette er en suksess

 6. Vårt energisystem er satt på spill