Kverulanter på turne

Journalist Ronny Spaans var i Egersund for å fortelle egersunderne sannheten. Han kom helt fra Stavanger og Kverulantkatedralen for å slakte Okka by.

Kristin Aalen, Odd Stangeland, Johan Aakre, Thor Kristian Klepp og Ronnyy Spaans diskuterte «Kjøpesenterland»
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kverulantkatadralen er på turne. Snart komme de til en by nær deg. Nå var de i Egersund. De hadde våget seg ut av Sting og helt ned til Egersund. De hadde riktig nok glemt å annonsere arrangementet. Trolig trodde de det var en så pass stor sensasjon i Egersund at noen fra Stavanger reiste så langt ut i ingenmannsland at det i seg selv ville trekke folk. Da kjenner man ikke egersunderne. Ingenting skjer, uten at det er annonsert i Dalane Tidende.

Skryt

Når det er sagt gjorde Kristin Aalen en strålende jobb som debattleder. Journalist i Dag og Tid og forfatter av boka «Kjøpesenterlandet», Ronny Spaans, fikk det tyngre. Han har god greie på steder som er ødelagt av kjøpesentre, men han har liten greie på Egersund. Han startet friskt med å fortelle at Norge er størst på kjøpesentre i Europa. Problemet hans var bare at Egersund har et aldeles utmerket kjøpesenter.

– Amfi Egersund har en veldig god løsning. De har tatt i bruk den gamle fayancefabrikken. Innmaten er ny, men utsiden stråler identitet. Amfi Egersund har gjort en god jobb, sa slakteren fra Kverulantkatedralen og det dryppet ikke så mye som en dråpe blod.

Fisler ut

På Eie, like ved jernbanestasjonen, ligger Eger Stormarked. Det er fylkets eldste kjøpesenter. Det er en betongkasse reist utenfor sentrum og altså feil, i følge Spaans.

– Det holder på å fisle ut, sa Johan Aakre. Han er tidligere byutvikler og viste til at det har vært en viss flukt av butikker fra Eger.

Dermed uteble den helt store slakten fra han som skulle komme med utenforøyne for å fortelle egersunderne sannheten. Selv debattlederen strøk egersunderne opp etter ryggen.

– Jeg snakket med en båtmann i Stavanger. Han fortalte at det alltid er så hyggelig å komme til Egersund og fortøye. Her kan han spasere til alt han trenger. I Arendal, for eksempel, må han ta buss, sa Kristin Allen og slapp dermed katta ut av sekken.

Katta heter «Attraktiv by». Egersund er en av tre nominerte. Det er regjeringen som hvert år peker ut en «Attraktiv by». En av de andre kandidatene er Arendal.

– Egersund burde vinne «Attraktiv by». I alle fall før Arendal, sa Spaans.

Gamle gubber

Bente Gravdal fra Arbeiderpartiet satt i salen og irriterte seg over de «gretne, gamle gubbene» i panelet. Hun ville hatt damer med og hun ville ha bort negativiteten.

Ordfører Odd Stangeland mente det motsatte. Ikke om damer og gubber, men om måten vi diskuterer ting på i Egersund.

– Problemet vårt er ikke at vi er uenige, problemet er at vi er alt for lite uenige i denne byen. Jeg vil gjerne ha flere kritiske røster, etterlyste ordføreren og fikk skryt fra Aalen.

Klassisk tabbe

Kveldens brannfakkel het Hestnes. Eigersund kommune har et stort byggefelt i Hestnes. Problemet er bare at jernbanestasjonen og arbeidsplassene ligger på motsatt side av byen. Folk som bygger i Hestnes må derfor kjøre gjennom byen. Det er i følge Spaans en klassisk tabbe som mange kommuner gjøre uten å ane konsekvensene.

– Det er det mest mislykkede byggeprosjektet i Eigersund gjennom tidene. De som var med og sa ja bør angre hver dag. Det er ikke bare kirkegården som kommer til å være død i Hestnes, det er hele området, sa Thor Kristian Klepp.

Ronny Spaans mente at Egersund har suksess som by fordi det forsatt finnes et idyllisk, levende sentrum.

– Egersund har funnet på ville, sprø påfunn som Julebyen. Det fungerer i søte Egersund, men en julenisse hadde aldri overlevd i kjøpesenterland på Bryne.

Publisert:
 1. Egersund
 2. Eigersund
 3. Eigersund kommune
 4. Odd Stangeland
 5. Sting

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Brann i hytte på Tau

 5. Støre varsler nye koronatiltak tirsdag

 6. Endelig fikk Støre til noe