Plagiatsaken ennå ikke ferdig gransket

UiS-direktøren innrømmer at saken har tatt «fryktelig lang tid».

Universitetsdirektør John Branem Møst ved UiS håper å sette endelig punktum i plagiatsaken når et eksternt utvalg leverer sin rapport i mars.
 • Ina Gundersen
  Journalist
 • Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Universitetet i Stavanger (UiS) måtte nedsette et eget, eksternt utvalg etter at det nasjonale granskingsutvalget sa nei til å undersøke plagieringen i en doktorgradsavhandling der en veileder var medforfatter.

– Dette har tatt fryktelig lang tid. Vi trodde at det nasjonale granskingsutvalget ville ta denne saken. Da det ikke skjedde, måtte vi ta den selv, sier UiS-direktør John Branem Møst.

I fjor skrev Aftenbladet flere artikler om 18 tilfeller av plagiat i en doktorgradsavhandling. Veilederen var medforfatter på avhandlingen og ytterligere to artikler som er publisert i vitenskapelige tidsskrift. Dette ble oppdaget av bedømmelseskomiteen for avhandlingen i oktober 2015.

Plagieringen

Plagieringen ble oppdaget etter at avhandlingen hadde vært gjennom et plagiatprogram og en manuell sjekk. Lederen av komiteen, Kjell Ivar Øvergård, var svært kritisk til UiS’ håndtering av plagiatsaken og har sagt det kan foreligge betydelig mer juks.

Han likte dårlig at det ikke ble opprettet en ekstern granskingskommisjon.

Les også

Likevel ekstern gransking av plagiatskandalen

Da Aftenbladet begynte å jobbe med saken, kontaktet Møst dekanen ved teknisk-naturvitenskapelig fakultet der han skrev at han mente at en ekstern gjennomgang ikke ville bringe noe substansielt nytt inn i saken. Fakultetet ble så bedt om å vurdere og konkludere.

Dekan Øystein Lund Bø mente derimot at fakultetet ikke hadde nok informasjon til å konkludere i saken. Fakultetet ba direktøren om å nedsette en ekstern komité som skulle undersøke avhandlingen i sin helhet, samt ytterligere to artikler og vurdere betydningen av veileders rolle og medansvar.

UiS fikk saken tilbake

I fjor høst fikk UiS saken tilbake fra det nasjonale granskingsutvalget, som mener at universitetet selv er best egnet til å vurdere veilederansvaret og følge det opp. Granskingsutvalget kritiserer også UiS for ikke å ha undersøkt hele avhandlingen for plagiat.

– Jeg ble litt forbauset over dette svaret. En avhandling med plagiat der en veileder er medforfatter er ingen vanlig problemstilling. Det var vårt poeng med å sende dette til granskingsutvalget, sier Møst.

UiS har deretter nedsatt et eget granskingsutvalg.

– Det har tatt litt tid å finne personer til dette. Det er langt mellom personer som har slik kompetanse, men vi fant til slutt tre personer. Å undersøke hele avhandlingen ligger til utvalgets mandat, sier Møst.

De tre er Arild Dommersnes (leder), dommer ved Stavanger tingrett, Kurt Petersen, professor emeritus Lunds universitet og Erik Granum, professor emeritus Aalborg universitet.

Utvalgets oppgave er å «avklare hvorvidt det foreligger forhold i saken som kvalifiserer som forskningsetisk uredelighet eller brudd med god vitenskapelig metode», heter det i et notat fra Møst til utvalget.

Utvalget startet arbeidet 11. januar og har frist 8. mars. 9. mars skal Møst orientere universitetsstyret om saken.

Les også

 1. UiS-professor anklages i plagiatsak

Publisert:
 1. Universitetet i Stavanger (UiS)
 2. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 2. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 3. Han blir glad langt inn i hjertet når eierne vil ta vare på dette

 4. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 5. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 6. Hun slet med stress. Elleve tegn på at du bør roe ned.