Folk punger gladelig ut for egen helse

Aleris har tatt solide jafs av den private lege- og sykehusbehandlingen i Stavanger etter at selskapet etablerte seg her for snaue tre år siden.

Administrerende direktør Grethe Aasved (t.v.) og leder for Aleris Stavanger, Hanne Barkved, rett før Aleris Helse åpnet dørene i Stavanger i 2014. Siden har Aleris overtatt Teres i Hillevåg og Curato i Stavanger sentrum. Foto: Jarle Aasland

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det kan hende at folk lar være å kjøpe ny bil, men helse er det siste som nedprioriteres i dårlige tider, mener Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris Helse.

– I Stavanger har mange helseforsikringer. Jeg vil kanskje si at privatmarkedet i Stavanger er større enn ellers i landet, sier hun.

Les også

Maaseide: - Helsesatsingen har vært «ekstremt tøff»

I løpet av snaue tre år har den private sykehusgiganten Aleris Helse etablert seg tungt i Stavanger: I april 2014 åpnet sykehuset i Jåttåvågen dørene, året etter kjøpte Aleris opp Teres-gruppen (i Stavanger er Teres blitt til Aleris i Hillevåg) og i fjor kjøpte Aleris røntgenvirksomheten Curato (Stavanger sentrum).

Les også

Helsegigant åpner i Stavanger

– Vi var litt trege med å komme på plass i Stavanger, men da var markedet i byen til gjengjeld overmodent. Etterspørselen var veldig stor. Vi hadde ikke kapasitet og rom til å ta unna alt og trengte mer plass og bedre tilbud. Vi har nok å gjøre i Stavanger for å si det sånn. Det er utrolig morsomt, sier Aasved.

Økt for hvert år

Det finnes ingen offentlig tilgjengelige regnskapstall for Aleris’ avdeling i Stavanger. For virksomheten på årsbasis har omsetningen økt hvert år. I 2015 omsatte selskapet for over 696 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på nærmere 35 millioner kroner.

Ifølge Aleris er det ventet at omsetningen i Norge vil øke til 1,5 milliarder kroner i 2017. Dette inkluderer både oppkjøpet av Teres-gruppen og røntgenkjeden Curato. Driverne i veksten er pasienter som betaler selv eller har privat helseforsikring. Mens 45 prosent av inntektene til Aleris Helse i 2007 kom fra det offentlige, hadde denne andelen sunket til 30 prosent i fjor.

Aleris Helse har en tredelt kundegruppe: De som betaler av egen lomme, de som har helseforsikring og pasienter som henvises på grunn av avtale med det offentlige.

– På landsbasis kommer to tredeler av inntektene fra privat og forsikring, mens en tredel kommer fra avtaler med det offentlige. Jeg vil kanskje anta at vi har en litt større privatandel i Stavanger, sier Aasved.

– Urologi er det raskest voksende området. Der er vi i tillegg i ferd med å etablere et pakkeforløp innen prostatakreft som et privat forsikringstilbud. Utredning av prostatakreft er ofte en flaskehals i det offentlige. Her kan vi tilby den nyeste teknologien, sier hun.

Fritt behandlingsvalg

I Stavanger har Aleris en fireårig avtale med Helse Vest om ortopedi, plastikkirurgi (eksempelvis etter fedmeoperasjoner), urologi og operasjon av åreknuter. Avtalen varer fram til 1. mai 2018 og er på nesten 35 millioner kroner årlig.

– En offentlig avtale trygger driften i en etableringsfase, selv om vi nok hadde greid oss uten en slik avtale i Stavanger. Samarbeid med det offentlige er veldig viktig for oss, sier Aasved.

Aleris Røntgen har i Stavanger en avtale med Helse Vest med årlig ramme på nesten 26 millioner. Avtalen varer fram til 1. september 2022.

– For å kunne drive sykehustjenester der vi tilbyr hele pasientforløpet, kreves tilbud av bildediagnostikk. Derfor kjøpte vi Curato. Et slikt kjøp innebærer risiko, men jeg har sovet godt om natten hver natt, ifølge Aasved.

Les også

 1. Aleris blir privat sykehusgigant

 2. Enorm privat vekst, uten debatt

Publisert:
 1. Helse Vest
 2. Stavanger
 3. Stavanger sentrum
 4. Prostatakreft
 5. Pakkeforløp

Mest lest akkurat nå

 1. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

 2. De sjeldne blod­proppene etter vaksinering kan lett be­handles. Men de må oppdages i tide

 3. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 4. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff

 5. Gokart-fører ute­stengt i 15 år

 6. Forlenger innreiserestriksjonene