Fylkeskommunen oppklarer politikernes honorarer

For høy lønnskostnad fordelt på for få politikere. Det er hovedårsaken til spriket mellom KOSTRA-tallene og de faktiske lønnskostnadene i Rogaland fylkeskommune.

Fylkestingsrepresentantene i Rogaland tjener ikke så mye som KOSTRA har rapportert, viser Rogaland Fylkeskommunes gjennomgang. Fra venstre Marianne Chesak (Ap), Arne Bergsvåg (Sp), Anita Egeli (Frp), Torfinn Ingeborgrud (MDG) og Heidi Bjerga (SV). Foto: Anders Minge

 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Debatten har gått heftig etter at Aftenbladet trykket en artikkel fra Aftenposten 10. februar. Artikkelen hadde en oversikt over hvor mye norske fylkespolitikere tjente i snitt, basert på tall fra KOSTRA ( KOmmune-STat-RApportering) og en rapport fra Stortingets utredningsseksjon. Konklusjonen var blant annet at politikerne i Rogaland fylkeskommune var blant landets best betalte, med en gjennomsnittslønn på 498.352 kroner.

Reagerte på feilen

Dette fikk fylkestingsrepresentant Torfinn Ingeborgrud (MDG) til å reagere kraftig. I påfølgede debatt ble det vist til at godtgjørelsen for å møte i Fylkestinget var om lag 50.000 kroner i året - i tillegg kommer godtgjørelse for ulike andre verv.

Derfor tok Rogaland fylkeskommune selv initiativ til å komme til bunns i hvordan de store forskjellene har oppstått:

Rogaland fylkeskommunes oppklaring av godtgjørelse til fylkestingsmedlemmer

I artikkelen de har lagt ut på sin hjemmeside, har de funnet tre forklaringer på hvorfor KOSTRA rapporterer høyere tall enn faktiske kostnader:

 • KOSTRA opererer med feil antall representanter i fylkestinget. Riktig antall er 47, KOSTRA har rapportert 38. Dermed blir gjennomsnittsberegningen feil.
 • KOSTRAS lønnsutgifter er hentet fra offentlige statistikker (SSB), og er inklusive pensjonspremier og arbeidsgiveravgift.
 • De totale lønnskostnadene som KOSTRA har hentet inn, fordeles til langt flere personer enn de 47 fylkestingsrepresentantene. Blant annet får 19 vararepresentanter en fast årlig godtgjørelse, i tillegg til de faste. Dermed må enten antallet hoder som totalsummen skal deles på økes med 19, eller så må honorarene til vararepresentantene fjernes fra totalen.

300.000 i forskjell

Korrigert for disse tre punktene, er det korrekte gjennomsnittshonoraret per folkevalgt per år rundt 200.000 kroner, ifølge fylkeskommunen. Som presiserer bak det tallet får noen utbetalt mindre, og andre mer.

– Tallene fra Rogaland fylkeskommune er oppklarende, og godtgjørelsen er brutt ned på det enkelte verv den enkelte politiker måtte ha. Det vil derfor være interessant å gå gjennom tallgrunnlaget på nytt. Først for å se om det er flere feil i de offentlige statistikkene - dernest for å se om de nye tallene gir et annet bilde av hvilke fylker som bruker mye eller lite midler på sine politikere, sier redaktør Tarald Aano i en kommentar til fylkeskommunens tallgjennomgang.

Han understreker at artikkelen fra Aftenposten, som også er publisert på Aftenbladet.no, ikke hevdet at hvert enkelt medlem av fylkestinget i Rogaland fikk en halv million kroner i godtgjørelse per år, men at det kom godt fram at artikkelen forholdt seg til gjennomsnittstall.

– Når det nå viser seg at tallgrunnlaget er feil, er det selvsagt viktig for oss å få de rette tallene fram, sier Aano.

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Torfinn Ingeborgrud
 4. Tarald Aano

Mest lest akkurat nå

 1. 58 smittet etter russefeiring i helgen

 2. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

 3. Kommunen nekter henne å bygge opp igjen hytta etter brann

 4. 30 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 5. Ein barnehage i Gjesdal begynte å ringe far først når eit barn blei sjukt. Då skjedde noko uventa

 6. «Fuckin transe». «Homo» og «lesbe». Aleksandra har stått i digital mobbing i to år