– Advarslene på Preikestolen ødelegger for oss

– At det er stengt på Preikestolen eller Kjerag betyr ikkje at Lysefjorden elles må unngås. Dessverre blir det tolket slik, sukker Hessel Haker, som driver med reiseliv i Flørli.

Turistferja ved kai i Flørli.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
Sauene beiter i den tradisjonsrike kraftbygda.
Det drives kafé i Flørli.
Speilblank fjord, periodevis.
Flørlitrappene starter bak den nedlagte, hvite kraftstasjonen.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nederlenderen driver kafé og overnatting i Flørli, den veiløse kraftbygda ved Lysefjorden, som byr på de kjente tretrappene med 4444 trinn. Han og kollegaen opplevde en rolig helg, til tross for at det er midt i den beste turistsesongen.

Les også

Uvær på Preikestolen og Kjerag - ber turister droppe turen

Les også

Kjerag og Preikestolen åpen for ferdsel

– På grunn av værmeldingen og mye om og men i medier. Selv om det er stengt på Preikestolen eller Kjerag kan fjorden by på mye vakker natur og alternative turer i mindre ekstremt terreng. De siste dagene på Flørli har vært stille, til tross for flott bygevær, lite vind og noen solglimt. Tåkedottene glir langsetter dalsidene. Ekstreme kontraster i lysets farge og intensitet. Små bekker som svulmer opp til fossefall på uante plasser. Og noen vakre regnbuer og Vestlandsværet vårt er ingenting å skamme seg over, mener Hessel Haker.

Finnes ikke dårlig vær?

Preben Falck, leder i Stavanger turistforening, er opptatt av det samme. Før helgen skrev Falck en sak på turistforeningens nettsider, før han la ut på tur rundt Blåsjø i Suldal.

– Sommeren lar vente på seg, og Preikestolen og Kjerag «stenges» for å hindre redningsaksjoner. Men husk at disse advarslene er beregnet på turister med dårlig utstyr og lite erfaring. Med rett utstyr og noen forholdsregler er sommeren 2017 fortsatt full av fine fjellopplevelser. Som regel blir turen en flott opplevelse om du bare kommer deg over dørstokkmila, skrev Falck.

Fikk en støkk

Audun Rake er daglig leder i både Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling, som tilrettelegger Kjerag. Begge steder ble turister advart mot å ta turen torsdag og fredag, på grunn av uvær med vind og regn. Bakgrunnen er uværet i august i fjor, da nedkjølte turister måtte bæres ned fra Preikestolen.

– Vi fikk en støkk i fjor og er veldig på vakt for at dette ikke skal gjenta seg. Situasjonen i sist uke begynte å ligne på det som skjedde. Kan hende tok vi for hardt i, men vi har et ansvar for å advare uerfarne turister. Problemet er at vi har problemer med å nå fram. Mange bryr seg ikke. For å nå fram til de egenrådige, så må vi være tydelige. Det er ikke godt utstyrte nordmenn vi er redde for. Vi bruker ikke mye tid på dem. Dette er en vanskelig balansegang. På den ene siden gjelder det å ivareta sikkerheten, på den andre siden skal turen være behagelig. Det kan være trygt, men ubehagelig å gå på tur i uvær med dårlig utstyr. Kan hende trengs det nyanseringer, det er en lærdom vi kan ta, sier Rake.

Samtidig er det ikke værmeldingene som får turister til å droppe fjellturen, men selve været.

– Når det gjelder turistforeningen, så har ikke jeg sett rapporter om at det er mindre folk i fjellet på grunn av medieoppslag. Men jeg tror at de ikke ønsker det skal skapes et inntrykk av at det er farlig å gå på tur i fjellet. Og det er det ikke, sier Rake.

Anti-reklame

Hessel Haker ønsker ikke å kritisere beslutningene om å stenge Kjerag og Preikestolen.

– Det var en fornuftig avgjørelse basert på erfaring. Utfordringen er at folk har dette in mente i mange dager etterpå, selv om det ikke blåser og regner. Det er en form for anti-reklame. Dette er en veldig viktig periode for oss. Vi pleier å ha veldig gode helger. Men denne helgen minnet det mer om hvordan det er utenfor turistsesongen. Noe av poenget mitt er at det kan være veldig vakkert, selv om været er dårlig. Det er undervurdert. Når man går ut og stenger, så kan man kanskje være litt kreative og sette inn en buss til turistferja på Lysefjorden og utfordre turistene om å gå andre turer som passer bedre. Da kunne den negative effekten vært unngått, mener Hessel Haker.

Slik er turistforeningens tips for turer i dårlig vær:

 • Velg tur etter forholdene. Det er mye kaldere når du kommer høyt til fjells, i dårlig vær kan turer litt lavere i terrenget være greiere enn de over 1 000 moh. Velg også kortere etapper. Støle, Viglesdalen, Taumevatn, Kvitlen og Jonstølen er eksempler på hytter som ikke er så eksponert for været.
 • Elver og bekker kan gå mye opp, vær forberedt på at enkelte bekkekryssinger blir mer krevende. Et tau i sekken kan være godt å ha, evt. crocs, sandaler eller andre lette sko som du kan bruke om du må vade.
 • Gamasjer holder deg tørrere på beina, også ved en rask bekkekryssing.
 • Pakk alt i vanntette poser i sekken, og bruk regntrekk i tillegg.
 • Ull innerst på kroppen holder deg varm lengre, bruk gjerne ullstilongs under en skallbukse. Votter og lue er selvsagt på tur i fjellet hele året.
 • En vanntett pose med tørre ullklær høyt i sekken kan være god å ha, slik at du kan skifte til tørt midtveis på turen, det gir et par timers opptur!
Publisert:
 1. Flørli
 2. Preikestolen
 3. Lysefjorden
 4. Lysefjorden Utvikling
 5. Kjerag

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kan du få «Regå» i hagen

 2. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 3. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

 4. Trump vekker avsky etter minneord

 5. Han er ny direktør i Jærmuseet

 6. –1800–1900–2000. Solgt!