Gjesdal-millioner til Forsand-tunnel

Gjesdal bevilger 5 millioner kroner over 10 år til tunnelen Espedal-Frafjord. Dette kan øke sjansen for kommunesammenslåing med Forsand og Sandnes.

Publisert: Publisert:

Tore Hans Mikkelson (Sp) er leder i foreningen Tunnelen Espedal-Frafjord. I bakgrunnen ses fjellet hvor tunnelen vil komme dersom den blir realisert. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Denne artikkelen er over tre år gammel

— Dette er gode signaler fra Gjesdal. Pengestøtte er særs viktig, men enda viktigere er det når en så stor kommune viser at dette vil de, sier en fornøyd varaordfører i Forsand, Tore Hans Mikkelson.

Les også:

Les også

Gjesdal-politikere: - Kutt ut hele nabopraten

Sp-politikeren er leder av Ryfylkeporten, venneforeningen til tunnelen Espedal-Frafjord. Tunnelen mellom Forsand og Gjesdal er ferdig regulert, men mangler finansiering etter at prosjektet falt ut av Ryfastpakken for åtte år siden. Dette skjedde da Stortinget strammet inn nytteprinsippet.

Tore Hans Mikkelson. Forsand Senterparti.jpg

Nå forsøker Forsand å få prosjektet på plass. Kommunen har bevilget 50 millioner kroner og foreslått at pengene brukes til å dekke kapitalkostnader i en periode. Når Gjesdal går inn for å bevilge 500.000 kroner årlig i 10 år, så dekkes noe mer av lånerentene.

— Vi kan sluse noen tusen kinesere hit

– Tunnelen er et regionalt prosjekt som har stort potensial for næringsliv, turisme og arbeidsplasser. Av alle de tusener kinesere som skal komme til Strand og Forsand, kan vi lett sluse noen til Gjesdal og dra nytte av de, argumenterte varaordfører Henry Tendenes, H, under formannskapsmøtet torsdag.

Et enstemmig formannskap sluttet seg til. Tendenes ville gjerne bevilget 15 millioner kroner.

— Forslaget fra rådmannen om 1,5 millioner er ikke noe signal om at vi vil være med. Jeg vil i alle fall stryke kommaet, men det er visstnok ikke lovlig å finansiere andre. Derfor må vi ta dette over driftsbudsjettet, forklarte Tendenes.

- Dette er noe hele Gjesdal vil

— Veldig kjekt å registrere entusiasmen rundt dette bordet, for dette er noe hele Gjesdal vil. Så nærme som vi er nå til å få realisert tunnel, tror jeg aldri vi har vært, tilføyde han.

— Alle monner drar rett vei. I tillegg har Gjesdal signalisert at det kan bli bevilget mer seinere. Dette er et tydelig signal til fylket, om at dette er noe kommunene virkelig vil, mener Tore Hans Mikkelson.

Tunnelen er et av prosjektene som er spilt inn til regjeringen som motkonjunkturtiltak i Rogaland. Derfor har Mikkelson et håp om at det også kan komme en bevilgning gjennom revidert budsjett i mai.

Øker sjansen for kommunesammenslåing

Gjesdals bevilgning kan øke sjansen for at det kan bli en kommunesammenslåing mellom Forsand, Gjesdal og Sandnes. Forsand Senterparti, Høyre og de to bygdelistene er en ny allianse mellom tunnelforkjempere og ferjeaktivister, som tidligere har kranglet i årevis. Nå står de sammen i håp om at en kommunesammenslåing kan få både ferje og tunnel på plass.

— Gjesdals vedtak øker sjansen for en kommunesammenslåing?

— Jeg skal være varsom med å legge føringer. Dette er et veiprosjekt uavhengig av kommunereformen. Men slikt er ikke negativt. Hvis det skal bli en framtidig storkommune er denne tunnelen en forutsetning, svarer varaordfører Mikkelson.

Flere naboprater

Sandnes, Forsand og Gjesdal skal møtes for å diskutere sammenslåing 12. og 19. mai. Siste møte er 25. mai. Da skal et prinsippdokument sys sammen. Deretter skal Forsand møte Strand for å diskutere om de to kommunene skal gjenoppta forhandlingene om det som ble kalt Fjord kommune, uten Hjelmeland som har trukket seg ut. Dette betyr at Strand og Forsand i praksis har en uke på seg.

— Vi skal snakkes om det er grunnlag for nye forhandlinger. Mye arbeid er alt gjort og en hel del kan brukes, svarer Mikkelson.

Strand har vedtatt at førsteprioriteten fortsatt er en Ryfylke-kommune. Hvis dette ikke lykkes, er det aktuelt å snakke med Stavanger. Ifølge ordfører i Strand, Irene Lauvsnes (H), venter hun på Forsand.

— Vi har ikke fått dato for når de vil snakke med oss, sier Lauvsnes.

- Strand er førstevalget

Strand er førstevalget til tidligere Forsand-ordfører Ole Tom Guse (KrF) og Ap. Guse er fornøyd med at Gjesdal vil bidra økonomisk til tunnelen Espedal-Frafjord.

— Dette er iallfall et godt skritt i rett retning. Men, det endrer ikke mitt syn i forhold til kommunereform. Uavhengig av tunnelen er det unaturlig for Forsand sine innbyggere å se den vegen, tror jeg. Dette kan vi finne ut i en folkeavstemming etter sommeren. Da bør spørsmålet være om man ønsker å være en del av Sandnes/Gjesdal eller Strand/Hjelmeland, kommenterer Guse.

LES OGSÅ

Publisert: