Fikk kolleger mot seg etter avisoppslag - nå sier hun opp

Målfrid J. Frahm Jensen kritiserte omfattende tvangsbruk i psykiatrien på SUS. Kolleger startet underskriftskampanje mot henne. I går sa hun opp stillingen sin.

Målfrid J. Frahm Jensen Foto: Jarle Aasland

 • Janne Håland
  Janne Håland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Mistilliten mot meg ble stor, og jeg følte jeg stod svært alene mot åtti andre. Arbeidsforholdene ble veldig vanskelige, sier Frahm Jensen om hvorfor hun valgte å si opp stillingen sin som erfaringskonsulent.

Etter at hun 15. januar ytret seg kritisk i Stavanger Aftenblad om omfattende tvangsbruk i psykiatrien, ble det satt i gang underskriftkampanje mot uttalelsene hennes. Frahm Jensen føler seg presset ut av de fire sentrale lederne som har skrevet eposten, som rundt 80 av hennes arbeidskolleger ved psykiatrisk divisjon ved spesialavdeling for voksne ved Stavanger

Univeristetssjukehus har signert.

Varslet Arbeidstilsynet

Hun mener situasjonen ble betydelig verre etter at hun meldte saken til Arbeidstilsynet.

— Det gjorde jeg fordi jeg synes saken ble håndtert på en lite fornuftig måte, og at jeg ikke ble renvasket overfor alle de ansatte som mottok eposten og underskriftskampanjen. Jeg føler at noen tok meldingen til Arbeidstilsynet svært personlig, og da ble mistilliten så stor at det ble umulig å fortsette. Det er bare trist, sier hun.

Arbeidstilsynet fører såkalt postalt tilsyn med saken.

— Det betyr at vi tilskriver virksomheten og ber om informasjon på ulike punkter, ut fra hva saken gjelder. Deretter vurderes det hvordan saken følges opp videre, sier tilsynsleder Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet i Stavanger.

Hun kan ikke kommentere Frahm Jensens sak spesielt, ettersom den er midt i en saksbehandlingsprosess.

Sykehuset har ingen kommentar

Kommunikasjonssjef Gottfred Tunge ved SUS skriver i en epost følgende kommentar til saken:

— Målfrid Frahm Jensen har over mange år gitt viktige bidrag til utviklingen innen psykisk helsevern og har lagt ned et stort arbeid innen brukermedvirkning på mange ulike arenaer, også på vegne av Helse Stavanger. Foretaket har mottatt hennes oppsigelse og tar denne til etterretning. Foretaket kommenterer ikke personalsaker offentlig, og har derfor ingen ytterligere tilføyelser.

Frahm Jensen har vært ansatt ved avdelingen i seks år. Hun ønsker av hensyn til personvernet ikke at Aftenbladet gjengir den tre sider lange oppsigelsen, men gir tillatelse til å publisere konklusjonen.

Jeg underviser både nyansatte, medisinstudenter, andre ansatte og ekstravakter ved psykiatrisk divisjon i forebygging av selvmord og selvskade, dokumentasjon og brukermedvirkning, for å nevne noe. Jeg er svertet på en slik måte at det nå blir vanskelig å undervise med troverdigheten i behold. Det selvmordsforebyggende arbeidet er noe av det mest betydningsfulle jeg bidrar med, i tillegg til teoretisk kompetanse har jeg også verdifull egenerfaring også innenfor dette området.

På grunn av reaksjonene mot meg, rykter som settes ut, og den massive motstanden fra disse fire seksjonslederne og 80 andre ansatte som er involvert med underskrifter har jeg fått forverret somatisk og psykisk lidelse. Jeg finner nå arbeidsforholdene så vanskelige og mistilliten så stor at jeg føler meg tvunget til å si opp, selv om både pasientombud, brukerorganisasjon og ansatte har bedt meg om å bli for pasientenes skyld.

Jeg opplever ikke at min integritet og verdighet er ivaretatt etter e-postutsendelse og underskriftskampanje den 16. januar. Jeg ble utsatt for trakassering og utilbørlig opptreden av kollegaer. Skadene dette har påført meg kunne vært redusert med en fornuftig håndtering av saken.

Etter saken ble meldt til Arbeidstilsynet ble min arbeidssituasjon betydelig forverret på grunn av økt mistillit. Denne mistilliten på toppen av alt det andre resulterer i oppsigelsen.

Kanskje er jeg for uredd, snakker for høyt og er for tydelig for enkelte ledere. Det beklager jeg, men hvis ikke behandlingen vi gir våre pasienter er innenfor etiske krav, gjeldende lovverk og menneskerettighetene vil jeg si ifra, enten jeg er ansatt eller ikke.

Pasientene og pårørende står mitt hjerte nærmest. Det er ufravikelig. Den dag jeg ikke kan fremme pasientenes sak, og kritikkverdige forhold som rammer dem – kan jeg ikke lenger arbeide i psykiatrien. Den dagen har beklageligvis kommet!

LES OGSÅ:

Les også

 1. Fem pasienter ble beltelagt 1550 ganger

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

 2. Gutt satt fast på fjell­hylle – reddet ned i god behold

 3. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 4. Jonas Gahr Støre til Aftenbladet etter rusavklaring: – Godt å få sagt det

 5. Jarstein innlagt på sykehus etter koronasmitte

 6. I neste uke kan du registrere deg for vaksine