- Ta med barna når kjæledyret avlives

Barn kan lære mye når et kjæledyr dyr, mener psykolog Astri Duun Norberg.

Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Tapet av et kjæledyr blir ofte små barns første møte med døden. Ta barnas sorg og reaksjon på alvor. Lag begravelse, involver barna, la dem sørge. Ikke si at katten bare forsvant, råder psykolog Norberg. Hun har lang erfaring med sorg, tap og traumer.

— Det er fint at barn kan øve seg på å miste en relasjon på denne måten. For dem blir dette en viktig introduksjon til døden. La dem kjenne på denne stive hunden. Forklar dem at det samme skjer med mennesker, fortsetter psykologen.

Det samme mener etolog Gry Løberg. Etologi er læren om dyrs atferd, og er et universitetsfag.

Respekter sorg

— Barn bør være med når kjæledyret skal avlives. Ta dem med på klinikken slik at de ser hva som skjer. Da får de en større forståelse av hva som skjer med kjæledyret. Når barn har opplevd at dyr dør, blir de sterkere rustet når mennesker dør, mener Løberg.

Døde kjæledyr setter følelser i sving. Da hunden Tønes ble skuttav en bonde på Hellestø i sommer raste debatten om forskjellen på et hundeliv og et menneskeliv. Debatten toppet seg da 1000 mennesker møtte opp til minnemarkering for den døde hunden.

Psykolog Norberg mener at vi må respektere andres sorg.

— Folk må bli flinkere til å akseptere andre sin sorg. Det er lett å stille seg på sidelinjen og dømme andres reaksjoner. Mange har lett for å bestemme hva andre skal føle. Du skal aldri si «ja, men det var jo bare en hund». Det skal være lov å sørge ulikt enten det gjelder mennesker eller dyr, mener Norberg, som selv er hundeeier.

LES MER:

Les også

Er hunden eit individ og sauen eit produkt?

Advarer mot feil behov

Forsker Cecilie Marie Mejdell, fagansvarlig for dyrevelferd ved Veterinærinstituttet i Oslo, tror det har blitt mer akseptert å gi uttrykk for at man er glad i dyr.

— Kjæledyr fyller en viktig funksjon for mange. En hund aksepterer deg uansett hvordan du har det, hvordan du ser ut eller hvordan du presterer på jobben. Du føler at du er en viktig del av dyrets liv. Det har en stor verdi for mange, sier Mejdell.

Hun advarer likevel mot å tro at dyr har de samme behovene som mennesker.

— Nyere forskning tyder på at dyr har et langt større register av følelser enn det vi trodde før. Samtidig er det viktig å innse at en hund og en hamster ikke har akkurat de samme behovene som et menneske. Jeg er bekymret for at mange ikke har nok kunnskaper til å gi kjæledyrene det de faktisk setter pris på og har behov for. En hund har for eksempel langt større behov for å være sammen med deg eller få tid nok til å snuse, enn behov for gourmetpølser, sier hun.

LES MER:

Les også

Derfor bør ikke barnefamilier velge stor hund

Latterlig med hunder i jakke

Mejdell forstår at folk bruker mye penger på kjæledyret sitt, men er likevel kritisk til hva de bruker penger på.

— Jeg ser ikke noe galt i at vi bruker mye penger på veterinærhjelp til hunder, så lenge dyrets livskvalitet ivaretas. Men når vi ser en labrador komme vandrende på lufteturen i vinterjakke blir det latterlig. Det er blitt en utstyrsindustri som ikke bygger opp under dyrenes velferd, men under eierens pyntebehov. For noen er dyret først og fremst blitt et statussymbol. Det er ikke bra.

Hun mener at det skjer positive endringer i trening av hunder, på samme måte som det har gjort i barneoppdragelsen.

— Før var trening av hunder preget av dominans og streng disiplin. Nå ser vi at hundeiere har et langt større fokus på belønning av ønsket adferd enn å straffe den uønskete. Denne endringen fører til et mer positivt samspill mellom hund og eier.

LES MER:

Publisert: