Færre arbeidsledige i Rogaland

Flere utlyste stillinger og færre arbeidsledige forteller at arbeidsmarkedet i Rogaland er i bedring.

– Arbeidsmarkedet i Rogaland utvikler seg fortsatt i positiv retning, sier Truls Nordahl, direktør i NAV Rogaland.
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ved utgangen av september var 8797 personer (3,4 prosent) helt uten arbeid i Rogaland. Det er en nedgang på 22 prosent fra samme måned i fjor.

På bare én måned går arbeidsledigheten i Rogaland ned fra 3,8 til 3,4 prosent i Rogaland. Da er det all grunn til å slå på stortromma, mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank.

- Her er det fram med marsipankaken. Vi kan ikke vente å få slike gode tall hver måned framover, men dette er en svært bra start på høsten. Det viser at omstillingen går bedre enn de fleste har turt å tro på, hevder Knudsen.

Sjeføkonomen har regnet på endringene fra måned til måned og mener å ha funnet en rekord.

- Vi har aldri før sett en tilsvarende bedring i tallene på en måned. Dette gjelder både faktiske tall og de sesongjusterte. Kort fortalt så fortsetter bedringen vi har sett en stund, og den skyter fart, sier Knudsen til Aftenbladet.

4,3 prosent ledige

2242 arbeidssøkere deltok i arbeidsretta tiltak i september. Det gir en brutto arbeidsledighet på 11.039 personer og tilsvarer en arbeidsledighet på 4,3 prosent. På samme tid i fjor var ledigheten på 5,1 prosent.

Les også

Atea-sjefen: Robotene tar ikke jobbene våre, men vi kan spare 54 milliarder

Justert for sesongvariasjoner gikk bruttoarbeidsledigheten i Rogaland ned for 10. måned på rad i september.

– Arbeidsmarkedet i Rogaland utvikler seg fortsatt i positiv retning, og det blir stadig færre helt arbeidsledige innen alle aldersgrupper og i de fleste yrkesgruppene, sier Truls Nordahl, direktør i NAV Rogaland.

Da statsminister Erna Solberg var i Stavanger på valgkampbesøk i begynnelse av måneden presenterte banken et ferskt konjunkturbarometer for Sør- og Vestlandet. Det viste langt sterkere tall for næringslivet enn det man trodde for 12 måneder siden.

- Det er 2500 færre ledige i Rogaland nå enn på samme tid i fjor, sier Knudsen. Han vil ikke si at arbeidsmarkedet er "friskmeldt".

- Med en ledighet rundt 3 prosent vil jeg karakterisere som en normalsituasjon.

- Den triste nyheten er at det fortsatt er mange langtidsledige?

- Ja, selv om det er færre ledige de fleste gruppene, har antallet som har vært ledig i over to år økt til 900. Det er 400 flere enn i fjor og en kraftig økning. De som har vært ledige mellom 78 og 103 uker teller cirka 1000, omtrent det samme som for ett år siden, sier Knudsen.

Flere utlyste stillinger

I september i år ble det utlyst 1937 ledige stillinger i Rogaland. Det er en økning på 36 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Men tallene fra i fjor er ikke helt sammenlignbare siden Nav har lagt om arbeidet som danner grunnlaget for statistikken.

Yrkesgruppene med flest utlyste stillinger var helse, pleie og omsorg (377), bygg og anlegg (275) og meglere og konsulenter (175).

De siste årene har det vært mange polske statsborger som har vært helt arbeidsledige i Rogaland. Nå er dette tallet på sitt laveste nivået siden januar 2015. Nå er det 977 helt ledige med polsk statsborgerskap. Dette er en reduksjon på 30 prosent sammenlignet med september 2016.

Les også

 1. – Det å miste oljejobben gjorde meg sterkere

Publisert:
 1. Nav
 2. Økonomi
 3. Arbeidsledighet
 4. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet: Legen og kommunen brøt loven i Sirdal-saken

 2. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen

 3. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 4. Verdens Barn: – Forstår ikke hvordan dette kunne skje

 5. Måtte vente i timevis for legetilsyn til sønnen (13 måneder): – Det var skikkelig skremmende

 6. Berisha skuffet etter kollapsen: – Vi ble feige