Ingen erstatning for ødelagt hus

Familien Skjørestad fikk ingen erstatning da de måtte bygge nytt hus på grunn av soppskader. Nylig kom nok et avslag på erstatning — nå fra finansminister Per-Kristian Foss.

  • Maren Eriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

BRYNE: — Vi har gitt opp å få noen erstatning nå, sier Livar Skjørestad.

I brevet fra finansministeren går det frem at Skjørestad ville hatt fradragsrett for kostnader ved ekstraordinær skade på boligen kun dersom han utbedret skadene på huset. Ikke hvis han bygger nytt.

— Vi kunne ikke utbedre skadene. Vi måtte bygge nytt. Skadene av slik sopp er så omfattende at vi ikke kunne bodd i huset. Dessuten var risikoen for at soppen kom tilbake svært stor, sier Skjørestad. Huset de kjøpte i 1996 kostet 700.000 kroner. Da det måtte rives, fikk familien 8000 kroner i erstatning fra forsikringsselskapet.

— Erstatningen fikk vi fordi det var råteskader, ikke på grunn av hussoppen, sier Skjørestad.

Det nye huset har kostet familien 1,5 millioner kroner. Det er penger familien har måtte lånt.

I brevet fra finansministeren går det frem at familiens helsetilstand og økonomiske situasjon over tid kan vurderes, og kompensasjon kan bli aktuelt. Dette har ikke Skjørestad noen tro på.

— Vi hadde grei økonomi før dette skjedde, så jeg tror nok ikke vi får noe, sier han.

Da han kjøpte huset på Tjøtta i 1996 tegnet han en ekstra forsikring som skulle sikre ham mot soppskader på boligen. Kort tid etterpå ble familiemedlemmer syke. Sykdommen skyldtes hussoppen. Da viste det seg at huset var ødelagt av feil type hussopp.

— Denne vanligste sopptypen dekkes ikke av noen form for forsikring. Sopptypen den forsikrer mot, finnes så langt jeg kjenner nesten ikke i Norge lenger. Forsikringen er ikke verdt papiret den er skrevet på, sukker Skjørestad.

- Unner ingen dette Fredag skrev Aftenbladet om familien Thorsø i Sandnes som også er rammet av hussopp. I likhet med familien Skjørestad bor de midlertidig i campingvogn fordi huset deres gjør dem syke.

— Man havner mellom to stoler. Det er merkelig at ingen prøver å hjelpe. Det er jo greit å vite at vi ikke er alene, men dette unner vi ingen, sier Livar og Aina Skjørestad.

Vanskelig økonomi - De må nok innstille seg på lang tid i vognen. Vi har bodd her i 1 ½ år og kommer ikke til å kunne flytte inn i det nye huset før tidligst til jul, sier Skjørestad.

Den økonomiske situasjonen har vært vanskelig.

— Det har vært tøft. Pengene vi hadde klart å spare opp over årenes løp, føk rett ut vinduet. Det er jo ingen som har råd til å kjøpe et helt nytt hus sånn plutselig. Og det blir ekstra vanskelig når man ikke får noen form for erstatning for et tapt hus, sier Skjørestad.

Han er skuffet over forsikringsselskap og ligningsmyndigheter.

— Uansett hva vi har prøvd, har vi møtt veggen. Men det er godt å vite at ingenting er uprøvd. Nå må vi prøve å se fremover og glede oss over det nye huset, avslutter Skjørestad.

Publisert: