Tom Cruise-stenging av Preikestolen irriterer turgåere

- Vi føler oss litt lurte, sier Bernhard Skarpeid, som var blant flere titalls turister som aldri kom seg til Preikestolen mandag ettermiddag.

Det ble mye venting for turgåere til Preikestolen mandag fordi turistmålet ble stengt - uten nærmere begrunnelse.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Selve innspillingen av scenene til den nye Mission Impossible-filmen på Preikestolen starter tirsdag. Forarbeidene har allerede pågått i flere dager. Da Bernhard Skarpeid mandag formiddag kom til parkeringsplassen, fikk han beskjed om at Preikestolen ville være helt stengt for publikum fram til klokka 13.00.

Da han var nesten helt fremme, og en vakt forklarte ham at han måtte vente til klokka 15.00 med å nærme seg platået, ble han meget irritert.

- Jeg våger å påstå at produksjonsselskapet her ikke holder avtalen de har med Stiftelsen Preikestolen. Man er allerede på kant med allemannsretten når en stenger naturen på denne måten. Da er det ekstra ille at avtaler ikke holdes, sier Skarpeid.

Les også

Se de første bildene: Her henger Tom Cruise utenfor Preikestolen

Les også

Her lander Tom Cruise på Boganes

Les også

Setter opp fem Tom Cruise-hus på Preikestolen

Ragnar Egeland, Per Helge Johansen og hunden Opie ville til Preikestolen mandag både for å se på riggingen til filminnspillingen og for å se naturen.

Flere måtte snu

Skarpeid, som er fra Stavanger, la turen til Forsand akkurat denne mandagen fordi han har besøk av en venn fra USA. Han ønsket å vise Preikestolen til besøket, men da Aftenbladet snakket med ham klokka 14.00, innså han at han måtte snu uten å ha nådd selve attraksjonen.

- Det er ikke bare jeg som er skuffet. Flere titalls personer har vært oppe her bare for å snu før de har nådd målet. Det er kaldt å stå her å vente i timevis, sier Stavanger-mannen.

Les også

10–20.000 turister blir hindret av Tom Cruise

Han stusset over begrunnelsen han har fått for hvorfor ingen turister får nærme seg Preikestolen.

- De sier det er av sikkerhetshensyn. Om turister først får gå bort til platået klokka 15.00 risikerer folk ikke å være nede igjen før det har blitt mørkt. Hvor trygt er det å gå i dette terrenget etter at det har blitt mørkt? Det er dessuten svært glatt på stien, sier han.

Filmrigging på Preikestolen.

Jevn helikoptertrafikk

Tre dager er satt av til selve innspillingen av de dramatiske scenene på Preikestolen. Nedriggingen av alt utstyret skal skje fredag 10. og lørdag 11. november. Onsdag søkte filmproduksjonen om å få doble antall flygninger i området. Dagen etter ga Forsand kommune sitt ja. Fra oppstarten av riggingen til alt utstyr er borte får helikoptrene ta 820 turer til Preikestolen.

Mandag gikk helikoptertrafikken jevnt og trutt.

Trolig testing av utstyret.

Flere vakter, tolv fra folkehjelpen og fem fra Stiftelsen Preikestolen, var plassert rundt om i fjellet for å stanse turister. Blant dem som ble stanset var ekteparet Gareth og Abbie McLearnon fra London, som måtte nøye seg med en selfie hvor de riktig nok fikk Lysefjorden i bakgrunnen.

Tre ungarske turister måtte Ties van Langen fra Stiftelsen Preikestolen løpe etter for å stanse.

Selv om ingen turister kom ut på selve Preikestolen, fikk de likevel se spektakulær utsikt.

Beklager at stengingen dro ut

- Det er blitt stenging utenom programmet i dag. Vi ble spurt om det var mulig å få til en løsning der filmfolkene kunne få være for seg selv på Preikestolen midt på dagen. Det innebar å holde turgåere igjen, sier Audun Rake, styreleder i Stiftelsen Preikestolen.

Ifølge Rake var planen å holde igjen turgåere mellom klokken 11 og 13.

– Det dro litt ut mot slutten. De var ikke ferdige før i 14-tiden. Litt før klokken 15 ble det åpnet igjen. De fleste aksepterte dette, sier han.

Han avviser at stengingen gikk på sikkerheten løs, og at det var god tid til å komme seg ned igjen før det ble mørkt. Det er også mulig å låne brodder hvis stien er glatt. Ifølge Rake var det ikke glatt mandag ettermiddag.

Bernhard Skarpeid og Jorunn Stokka fra Stiftelsen Preikestolen. Skarpeid mener stengingen ikke er i tråd med allemannsretten.

Selve Preikestolen er som kjent stengt. De som vil se attraksjonen disse dagene, må ta av hovedstien om lag halvannen kilometer før og gå til platået over Preikestolen. Dessuten må de gå i følge med guide.

– Det skulle vært åpent dit i dag, men ble stengt på kort varsel. Vi forsøker å organisere turer hit også på de dagene Preikestolen er stengt under filminnspillingen. Det er da ikke lov å gå alene, folk må gå i grupper sammen med guide, sier Rake.

Han viser til at Forsand kommune har vedtatt stenging i forbindelse med filminnspillingen.

De guidede turene vil gå fra parkeringsplassen, men folk må beregne venting – og i verste fall full stenging.

– Jeg kan ikke garantere at vi får til at folk kan besøke Preikestolen, men vi forsøker å få det til. Vi legger ut informasjon om når det blir mulighet for turer på vår Facebook-side, sier Rake.

Ties van Langen fra Stiftelsen Preikestolen måtte løpe etter tre ungarske turister som gikk for langt.
Publisert: