Over 100 kom for å se hvor Lyseløypa skal landes

Etter at Statnett droppet de omstridte planene om en ny motorvei for strøm fra Lysebotn til Stavanger, over Lifjell og Gandsfjorden, ble den nye traseen tirsdag presentert på informasjonsmøter i Time og Sandnes.

Folksomt på folkemøte på Ganddal bydelshus om Lyseløypa.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nå vil Statnett legge de nye kraftledningene sør i Sandnes, på grensen til Gjesdal og over Figgjo til en ny landingsplass ved Kalberg, sør for Figgjoelva.

Bare transformatorstasjonen vil kreve et areal som to jærgårder, 403 dekar, hvorav 80.000 kvadratmeter må gjerdes inn.

Resten av området blir båndlagt for å hindre forstyrrelser på regionens framtidige strømforsyning.

I tillegg kommer veier og ikke minst, 11 kraftledninger inn og ut av stasjonen.

På folkemøtet i Ganddal bydelshus ble det mest debatt om det nye forslaget om å legge Lyseløypa i en helt ny trase gjennom Seldalsheia, sør i Sandnes og mot Gjesdal.

Helge Oftedal, grunneier i Seldalsheia, syntes det var kjipt å få bare en måneds frist til å uttale seg om en så stor sak. Det nye trasevalget kom helt overraskende på han og grunneierne i området.

– Får vi utsatt fristen? Spurte Oftedal.

– Det gjør dere ikke, men dere kan sende et brev og begrunne dette, var svaret.

Vil pris være avgjørende for at vi kan slippe en ekstra kraftlinja gjennom Seldalsheia, spurte Sandnes-politikeren , Heidi Bjerga .

Statnett svarte at de har prioritert en linje som går sør gjennom området, og at de har endret traseen fordi dette ble en billigere og en enklere løsning.

Men i pausen var mange enig om at mye fortsatt er uklart.

-vEn ting er hovedlinja, men vi vet ikke hvor alle de andre linjene skal gå videre. Det er det som opptar meg nå. For nå koker det på Kalberg, sa Jakob Karlsen, og henviste til at det planlegges både ny Tverrforbindelse og ny omkjøringsvei for Kvernaland.

I tillegg kommer Lyses med et helt nytt regionalnett i samme område.

Landes etter 40 år

Det er en utbygging som er planlagt i nesten 40 år. Først som Lyse - Stølaheia, fra 1980 som Lyse - Stokkeland og nå som Lyse - Fagrafjell i Time.

«Lyseløypa» i tunnel gjennom StavangerSandnes krever at Lyseløypa legges i sjøkabel
Prosjektleder i Statnett Steinar Bygdås orienterer om planene på folkemøtet i Ganddal bydelshus.

– Vi håper vi har en løsning som nå vil realiseres. Selv er vi sikre på at vi har det beste alternativet, sa Statnetts prosjektleder, Steinar Bygdås.

I dag har regionen to store forsyningslinjer. Svikter en av dem, vil man ikke klare forsyne området med strøm. Svaret er den nye kraftledningen.

Statnett sendte konsesjonssøknaden til NVE 1, desember, høringsfristen for det svære prosjektet går ut 15. februar i år og allerede før sommeren vil NVE gi sin innstilling til departementet som avgjør saken.

Slik er den store transformatorstasjonen tenkt plassert sør for Figgjoelva i grenselandet mellom Sandnes, Gjesdal og Time.
Nå landes de nye kraftlinjene nær deg

Men først tirsdag fikk alle som blir berørt en anledning til å høre om planene og til å gi kommentarer:

Droppet fjellhall i Sandnes

– Har dere vurdert å bygge fjellhall? Spurt Bjarne Undheim, gruppeleder for Senterpartiet i Time, da delegasjon fra NVE og Statnett hadde dagens første informasjonsmøte i rådhuset på Bryne.

– Ja. Dette ville også Sandnes ha vurdert. Men en mulig fjellhall i Bogafjell hadde blitt minst tre ganger så dyr og mer sårbar enn stasjonen vi nå ønsker å bygge i Time. Det ville også ha beslaglagt et stort område ute, og vi konkluderte med at det ikke er realistisk, svarte prosjektlederen.

Stokkeland krympes

Folk i Sandnes kan imidlertid se fram til en mindre ruvende transformatorstasjon på Stokkeland. Det meste av dagens landemerke tilhører Statnett og skal flyttes til Fagrafjell, er planen. Lyse vil fortsatt trenge stasjonen og litt mer plass enn i dag, men totalen for strømbasen blir mindre, opplyste folk fra både Statnett og Lyse.

Slik skal Lyseløypa gå fram til Time, der et nytt strømknutepunkt for regionen skal plasseres.

Plasseringen av et nytt strømknutpunkt i Time åpner også for en trinnvis utbygging av nye kraftlinjer. Statnett vil nå starte planleggingen av en ny kraftlinje fra Fagrafjell i Time til Forus. I tillegg er Lyse i full gang med å planlegge nye kraftlinjer fra Fagrafjell til både Ålgård, Klepp og Bryne.

Venter konflikter

Bare den nye kraftlinja fra Lysebotn til Time er 70 kilometer.

– Med et så langt strekk er det en mulighet for at vi ikke blir enige med alle grunneiere underveis, antar Statnet som i konsesjonssøknaden derfor ber om tillatelse til å gå til ekspropriasjon, og det før skjønn er holdt.

Varaordføreren i Time, Sverre Risa (KrF) var opptatt av planene om en ny omkjøringsvei for Kvernaland, men fikk til svar at denne ikke vil komme i konflikt med strømbasen. Statnett opplyste videre at de har et ønske om å overta de private veiene inn i området. De blir viktige både for byggingen og driften av anlegget.

Jæren: Her kjører veisjefen inn i en tikkende veibombe, og lover tiltak
Publisert:
 1. Stavanger
 2. Gandsfjorden
 3. Sandnes
 4. Statnett
 5. Gjesdal

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere statsminister Kåre Willoch er død

 2. Kjerkol varsler nye nasjonale tiltak tirsdag

 3. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

 4. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 5. – Veldig lite igjen til Lyse og eierne etter at staten har tatt meste­parten av inn­tektene

 6. Uenighet om ny idrettshall i Sandnes: – Vi bør lytte til idrettsrådet