FHI er varslet om dødsfall etter vaksinering på Sola sjukeheim

En 82 år gammel pasient ved Sola sjukeheim døde onsdag 6. januar. Pasienten ble covid-19-vaksinert dagen før.

82-åringen som døde onsdag var beboer ved Sola sjukeheim.
 • Kristian Oftedal Kvendseth
  Kristian Oftedal Kvendseth
  Journalist
Publisert: Publisert:

Det er Sola kommune som melder om dødsfallet i en pressemelding torsdag kveld.

– Jeg kan bekrefte at en eldre beboer med underliggende sykdommer ved Sola sjukeheim er død og ble vaksinert kort tid før dødsfallet. Vi kondolerer, og sender våre tanker til de etterlatte, sier kommuneoverlege Pernille Hegre Sørensen i Sola.

Pasienten fikk koronavaksine tirsdag 5. januar. Det er ikke umiddelbart mistanke om at dødsfallet skyldes vaksineringen, men Folkehelseinstituttet (FHI) er varslet og konsulteres om dødsfallet.

– Foreløpig ser ikke dødsfallet ut til å skyldes en akutt reaksjon på vaksinen. Men vi vil forsøke å avdekke om vaksineringen, og belastningen den kan ha medført, kan ha vært en indirekte årsak, sier Hegre Sørensen.

De fleste kommunene i Norge har startet vaksineringen mot korona.

Legemiddelverket har allerede advart om at flere kommer til å dø med - ikke av - vaksinen, når man begynner å vaksinere de svakeste gruppene. Alle tilfeller der en person dør og det ikke er lenge siden de har fått en vaksine, vil bli meldt inn og undersøkt.

Koronavaksinen rulles ut i alle kommuner

Siden tirsdag 5. januar er 72 personer ved to sykehjem i Sola førstegangsvaksinert med covid-19-vaksinen fra BioNTech og Pfizer. Også de andre kommunene i Rogaland har startet å vaksinere personer i risikogruppen.

– FHIs retningslinjer for vaksinering er fulgt. Selv om årsaken til dette dødsfallet ennå ikke er kjent, går kommunen rutinemessig gjennom hendelsen, sier Oddny Hovtun Bjorland, kommunalsjef levekår i Sola kommune.

Les også

11 meldinger om bivirkninger som kvalme, hodepine og feber: – Viser at den gir kraftig immunsvar, sier Legemiddelverket

400 dødsfall på norske sykehjem i uken

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, uttalte tidligere i uken at det nå er de aller svakeste og mest utsatte, som har alvorlige sykdommer, som vaksineres.

– Da vil det sannsynligvis skje dødsfall tett opp til vaksinasjonstidspunktet.  Vi må da vurdere om det er vaksinen som er årsaken til dødsfallet, eller om det er en tilfeldighet at det skjer så kort tid etter vaksinering, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

På norske sykehjem dør det om lag 400 personer i uken.

På en pressekonferanse torsdag morgen opplyste Legemiddelverket at det foreløpig ikke er noe som tyder på at vaksinen er farlig.

Både vaksinen fra Pfizer Biontech, som er tatt i bruk i Norge, og vaksinen fra Moderna, som ventes å komme til Norge neste uke, gir kraftigere bivirkninger enn det vi er vant med fra for eksempel vaksinen mot sesonginfluensa, ifølge Legemiddelverket.

– Vi er ikke overrasket over å få en god del meldinger om bivirkninger. Mange bivirkninger kan være ubehagelige, men er ufarlige, sier Madsen.

Publisert:
 1. Sola
 2. Sykehjem

Mest lest akkurat nå

 1. Gutt sto bak brann i barnehage

 2. Falsk kjæreste lurte åtte menn for 1,5 millioner kroner

 3. Høie ber kommunene bli ferdig med koronavaksinering før influensaen kommer

 4. Fylkesledelsen i Rogaland KrF har full tillit til Kjell Ingolf Ropstad

 5. Mastrafjordtunnelen åpen igjen

 6. Vin fra dette lille landet er plutselig på alles lepper