Ap krever svar fra Solberg om Bertheussen-varsling

Statsminister Erna Solberg (H) kan ha fått bekymringsmelding om Laila Bertheussen før hun kritiserte teaterstykket «Ways of Seeing». Ap krever svar.

Statsminister Erna Solberg (H).
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er alvorlig. Om dette er sant, har enten Erna Solberg lagt skylden på teateret mot bedre vitende, eller så har noen ikke gjort jobben sin med å informere. Hvis Erna Solberg har visst om bekymringsmeldingen, er det en skandale, sier kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet til TV 2.

Tybring-Gjedde vitnet

Hun sikter til vitneprovet daværende beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) ga i Oslo tingrett onsdag. Den tidligere statsråden syntes etter hvert venninnen Laila Bertheussen reagerte mistenkelig rolig og avdempet på de angivelige truslene og skadeverket på bilen og boligen hun delte med samboeren, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Mistanken ble formidlet til departementsråden, som skulle ta den videre til statsministeren noen dager før Bertheussen ble siktet og pågrepet, hevdet Tybring-Gjedde. Men det gikk bare ett døgn fra Solbergs kritikk til PST gikk til pågripelse. Statsministeren gjorde da et poeng ut av at «Ways of Seeing» også rammet «familie og de rundt oss», og at trusler oppleves «vanskeligere når det rammer eiendeler og annet. Det tenker jeg faktisk at de som står bak stykket bør tenke over».

– Varslet cirka to timer før

– Statsministerens kontor ble varslet på telefon om at Bertheussen var siktet av PST cirka to timer før PST offentliggjorde dette. Før øvrig har Statsministerens kontor ingen ytterligere kommentarer til den pågående rettssaken, skriver statssekretær Rune Alstadsæter i en SMS til TV 2.

Overfor VG legger statssekretæren til at dette var første gang Statsministerens kontor ble varslet om at Bertheussen kunne ha hatt en rolle i saken.

Justisdepartementet vil ikke kommentere pågående straffesaker.

Publisert:
 1. Ingvil Smines Tybring-Gjedde
 2. Erna Solberg
 3. Oslo tingrett
 4. Justisdepartementet
 5. Varsling

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 6. Stavanger-restaurant i minus for sjuende år på rad